top of page

PREDGOVOR
primeri

Predg 1.

PRIMER 1.

Če nismo zadovoljni s sicer izpravno pečico—sami smo krivi, saj je na trgu veliko število raznih pečic med katerimi smo lahko izbirali. Izbrali smo pa sami.

Če smo izbrali na podlagi zunanjega videze, ali pa na podlagi tega, ali nam se je prodajalec zdel simpatičen ali pa ne, ne pa na podlagi informacij o kvaliteti, sami smo krivi, da smo uporabili neprimeren kriterij. Tudi to je bila naša svobodna odločitev, ali bomo poslušali in preverili neko opozorilo (npr. o tem, da ta pečica ne bo primerna za našo kuhinjo, ali pa je neprimerna za naše potrebe). 

 

PRIMER 2.

Ena moja pacientka, še iz moje zdravniške prakse, je imela ogromne rane na nogah (ulcus cruris). Komisija za bolniške je napisala sklep, da za delo ni sposobna, vendar ne more dobiti plačano bolniško, ker je odkolnila zdravljenje.

Obstaja posebna preobčutljivost na alkohol, ko oseba že od enega požirka alkoholne pijače postane totalno zmešna in neprištevna. V takšnem stanju ta oseba lahko tudi ubije pa ne bo kaznovana, če se je to prvič zgodilo. Kaznovana pa bo, ko to ponovi. Namreč, od alkohola res pride v neprištevno stanje vendar se zaveda in je prištevna, ko se odloča, da bo le pila, kljub temu da se zaveda svoje tovrstne preobčutljivosti.   

Predg. 2
bottom of page