top of page

Blog

Svet iz drugačne perspektive

"ZGODBA O RIBIČU" za današnje čase

Updated: Feb 10Sodobne iluzije poslovne miselnosti niti slučajno niso pripravljene upoštevati modrost, ki jo izraža Zgodba o ribiču.

Poslovnež opazuje ribiča, ki z nekaj ribami v svojem majhnem čolnu pripluje do obale in se odpravlja domov. Poslovnež ga vpraša, zakaj je odnehal. Ribič mu odgovori, da je toliko rib dovolj, da nahrani svojo družino. Poslovnežu ne da miru in naprej provocira ribiča z vprašanji. Tako ga kritično vpraša, kaj potem dela ves dan, če se ne trudi uloviti več rib. Ribič mu odgovori, da mirno živi. Počiva, malo ribari, igra se s svojimi otroki, zabava se s prijatelji. Poslovnež mu ponudi, da mu pomaga do večjega uspeha. Nagovarja ga, da bi najprej lahko kupil manjšo ribiško ladjo. Postopoma pa bi zgradil ribiško floto in veliko podjetje, s katerim bi veliko več zaslužil in potem še več investiral. Ribič pa naprej sprašuje, čemu naj vse to. Na to poslovnež odgovori: ”Ob pravem času bi prodal podjetje in ribiške ladje in zaslužil milijone”. Ribič pa naprej sprašuje po pomenu tega. Podjetnik mu naprej odgovarja: “Potem bi se upokojil, preselil bi se v obalno ribiško vasico, kjer bi lahko dolgo spal, malo ribaril, se igral z otroki, z ženo užival siesto, se ob večerih sprehodil do vasi in užival v družbi svojih prijateljev”. Ribič pa vzklikne: ”Saj to pa imam že zdaj!"

Ko “od daleč” opazujem te poslovneže in njihove teorije in obrazložitve, kako delati, se mi zdi absurdno kot v tej pravljici. Namreč: močno se trudijo, da bi nagrabili čim več denarja. Uči se, bori se, plačaj drugim, da te poučijo, da bi nagrabil še več, da bi še več plačal drugim, ki bi te naučili nagrabiti še več denarja − da bi potem šel v penzijo mlad, da bi potem počel to, kar te je volja in kar te od srca veseli … − če boš sploh dočakal takšno svojo penzijo!

Vendar, če mene veseli “loviti ribe”, zakaj naj bi potem šla v gonjo in ves ta stres okrog grabljenja denarja, da bi potem “zgodaj” šla v penzijo − da bi lovila ribe? Ne potrebujem penzije! Lahko celo življenje “delam” − lovim ribe.

Res, da bom imela na grbi davčne blagajne in podobne neumnosti, vendar bo to manjši stres kot trepetati okoli tečaja valut, stanja delnic na borzi, novih metod, kako manipulirati z ljudmi, da kupujejo od mene in nespečnosti zaradi konkurence …

In seveda, ob vsem tem potrebujem visoko zavarovanje za primer bolezni in nesreče, saj imam od stresa ali od prehitre vožnje s super dragim avtomobilom in od neprimernega življenja veliko možnost, da stradam … in da dejansko nikoli ne dočakam, da bi SPET lahko v miru lovila ribe.

Vendar, bolj pomembno vprašanje je na čisto drugem mestu:

ZAKAJ SE DOVOLI,  DA PREVLADAJO TISTI, KI (PO VZORU “AMERIŠKIH MILIJONARJEV”) ŠIRIJO NEKO NAPAČNO FILOZOFIJO, V KATERI SE NE DOVOLJUJE, DA ŽIVIMO PREPROSTO ŽIVLJENJE RIBIČA???

Zakaj te imajo za nenormalnega, če tvoj edini cilj v življenju ni nagrabiti čim več denarja, če ne hlepiš po Ferariju in ogromni bajti in razvratnem življenju?

In zakaj je ekonomija tako narejena, da bomo vsi morali postati samo prekupčevalci, če bomo hoteli preživeti?

Zakaj nihče ne pomisli, da ne bo imel kaj prekupčevati, če ne bo nikogar, ki bo izdeloval?

In zakaj tisti, ki izdeluje, ne more več pošteno živeti?

Zakaj bi moral vsak imeti doktorat iz tega “kako iz drugih narediti norce, da bi kupili tvoj zelo nekvalitetni izdelek”? In zakaj pravo znanje določenega poklica postaja greh in minus pri zaposlovanju?

Zakaj si neki poklici jemljejo pravico, da svoj nivo znanja “znati prešteti do deset” jemljejo kot vrhunsko modrost in ga neskončno drago prodajajo, medtem ko pripadniki drugih poklicev, tudi če svoj poklic obvladajo na nivoju “doktorata”, ne morejo zaslužiti niti za preživetje?

Zakaj so dobri mojstri izumirajoča vrsta? Denar se porablja za neumna reševanja vseh živali, ki jim je evolucija in naravna selekcija namenila, da “gredo stran”, namesto da se rešuje  najbolj ogrožena vrsta na svetu − “pošteni ribič”.

Kaj pa vi mislite?

84 views0 comments

Related Posts

See All
bottom of page