top of page

Blog

Svet iz drugačne perspektive

Prehrana in življenjski stil, kot vzroki za izgorelost

Updated: Feb 12

IZGORELOST - 7. del


Povezava na 1.del; 2.del; 3.del; 4.del; 5.del; 6.del


Bila sem šokirana, ko sem pred 4 leti prebrala intervju z nevromarketinškim strokovnjakom Nikolaosom Dimitriadisem v Financah ter njegove izjave povezala z znanimi dejstvi o tej tematiki.

To sem že vedela, da so laži vsi ti napotki in »čudodelni« izdelki »za zdravlje«. Ne bi pa niti v sanjah pomislila, da so direktno uničevalski in tako močni vzročniki za človekovo propadanje.


Živalski svet, na čigar vrhu je človek, se je brez dietetičara in pametnega telefona razvijalo in prosperiralo milione let. Od enoceličnih organizmov naprej, vsak organizem čuti, kaj mu je za jesti in kdaj. Sedaj pa nekateri naenkrat, ne samo da predpisujejo napotke, temveč z manipulacijo zakamufliranim diktatorskim terorjem visljujejo pravila in preparate.


Ta pravila in preparati so uničevalski in so proti izsledkom biologije, fiziologije, medicine in tudi nasprotni vsakemu zdravemu razumu.

Ne puščajo nobeno režo vašemu bitju, da pretihotapi v vašo zavest svoje želje in potrebe. Vas pa obsodijo na grmado, če upate prekršiti predpise in -ne daj bog- poželeti jesti »špeh«. Celo proglasijo vas za hudobnega morilca, ker ubijate te »boge« živali.


Tudi poprej so bile v modi razne diete, vendar le ena za drugo. Sedaj pa je tisoče različnih, druga drugi kontradiktornih predpisov sočasno. In vsi dokazujejo, da je njihova dieta ta prava.

Že na podlagi tega dejstva bi mogli sklepati, da očitno nobena ni prava.


Postavlja se logično vprašanje:

Kaj delate, če vaš avto ima povečano porabo goriva, olja, hladilne tekočine....?

Po čem pa sploh veste, da vaš avto potrebuje neko od tekočin?

Vaš avto svojo lakoto in apetit za določeno snovjo kaže z določenimi signalnimi lučkami, mar ne? Ena se bo prižgala, če je avto lačen za bencinom, druga pa, če je lačen za oljem, tretja pa, ko potrebuje hladilno tekočino.


Kaj vi pri tem počente?

Ali mu dopovedujete, da za njega ni zdravo, da tako veliko porablja?

Ali razbijete signalno lučko, da vas ne moti?

Ali mu zozite dovod goriva v motor?

Ali mu namesto 100 oktanskga natočiti »manj kalorični« 85 oktanski bencin?.

In, če je lačno za motornim oljem, ali mu natočite »manj kalorično« hladilno tekočino?

Ne! Temveč poiščete RAZLOG, zaradi čes je prišlo do povečane porabe.

Večinoma samo ne znemo pravilno voziti. Možna je pa okvara ali luknja na tisočerih mestih v sistemu. Vse moramo raziskati in konkretno najti, sicer ne bomo mogli popraviti.


Zakaj potem ne uporabljate enako logiko, ko gre za človeka – za vas?


Najbolj logično bi bilo (tudi na podlagi znanja iz fiziologije), da pomislite, da vaše bitje potrebuje slanino, ko se »prižge lučka« za »špeh«.

Ker tudi POTREBE NAŠEGA TELESA SO ODVISNE OD TEGA, KAKO »VOZIMO/UPORABLJAMO« TO NAŠE BITJE.

Vendar to je zelo široka tema. O njej bom drugič več pisala.


 

Vrnimo se k temi: kako naj bi »zdrava prehrana« bila vzrok za izgorelost?

Po takoimenovani zdravi prehrani, naj bi iz jedilnika vrgli ven sladkor in druge ogljikove hidrate.

V svoji knjigi »Nevromarketing razbija iluzije«, ki je izšla oktobra 2017 sem podrobno analizirala in komentirala izjave nevromarketinškega strokovnjaka, Nikolaosa Dimitriadisa, ki je bil objavljen v e-časopisu »Finance«, 8.dec. 2016

Dimitriadis govori na podlagi znansvetnih izsledkov nevroznanosti in opisuje (hvali) uspešnost svojih metod, nastalih na podlagi teh izsledkov.

Če povem s pravimi besedami: Dimitriadis opisuje, kako zlorabljajo izsledke o psihi človeka za svoje marketinške manipulacije z ljudmi. Naredijo tako, da ljudje misliljo, da so suvereni in da se sami, na podlagi lastne volje odločajo. Resnica pa je, da se jih z nevromarketinškimi metodami usmerja, da naredijo točno to, kar nekdo hoče od njih brez da bi sami opazili, da so manipulrani.


Citat iz knjige:

Naslednja iluzija, ki vam jo Dimitriadis razbija je o pomenu takoimenovane “zdrave prehrane” in “zdravega načina življenja”. S svojimi raziskavami in izjavami v tem intervjuju daje dokazila, da je resnica v popolnem nasprotju z vašim prepričanjem.
Takoimenovana “zdrava prehrana” in “zdrav način življenja” nas v popolnosti uničuje, nasploh naše mentalne sposobnosti, ob tem pa tudi zaznavanje in čustveno življenje.
Dimitriadis je povedal naslednje:
… Raziskovali smo, kako delujejo možgani ljudi, medtem ko uporabljajo mobilno banko. Merili smo kognitivno obremenitev – gre za zelo pomemben pojem v nevroznanosti in tudi pri vodenju. Gre za energijo, ki jo porabijo možgani pri določeni aktivnosti. Možgani se načeloma upirajo preveliki uporabi energije, ker uporabljajo energijo že za to, da nas ohranjajo pri življenju. Če se možgani bojujejo za dodatne vire kisika ali glukoze, bodo verjetno pripisali nalogi, s katero se ukvarjajo, negativno čustveno vrednost.
Na ta citat se bom še vrnila v naslednjem poglavju. Tukaj bi se samo omejila na Dimitriadiseve trditve o boju možgan za hranila. Če hranil ni dovolj, možgani ne morejo primerno opravljati svoje funkcije (postanete mentalno manj sposobni). Zraven pa nastopi še psihološka reakcija:
Človek se ČUTI ogroženega od marsikoga in marsičesa. Zaradi odločanja na podlagi čustev, bo odklonil vse te (sicer videti tako zelo različne) zadeve, prepričan, da so mu sovražne. Nihče pa ne bo opazil, da imajo vse te različne zadeve, ki jih je človek odklonil, skupno lastnost: od njega zahtevajo dodatno mentalno aktivnost. Sestradani možgani pa temu niso kos in jih človek, kot je to ugotovila nevroznanost, čuti kot sovražne.
Namreč, zaradi popularnih stališč iz prehrane izpuščate ravno to, kar je za možgane glavno in najlažje dosegljivo hranilo. A to je sladkor (oz. ogljikovi hidrati).
Za intenzivno umsko delo (študij) porabljamo toliko kalorij, kot za zelo težko fizično delo (takšnega danes pravzaprav ni več, prej je bilo to delo rudarja).
Pri intenzivni mentalni aktivnosti in koncentraciji, človek je s celim svojim bitjem popolnoma usmerjen in naravnan na to aktivnost. Zato nima moči za prebavo in ne prenese obremenitve s hrano.
Osebno prej nikoli nisem imela tovrstnih problemov. V teh zadnjih letih, ko pa sem se spet bolj intenzivno učila, mi je najbolj pasala “infuzija” čokolade, brez kake druge hrane. To je pomenilo, da sem takorekoč refleksno, in kot v spanju, vstala od pisalne mize, šla do predala s čokolado, pojedla košček in sedla nazaj za pisalno mizo. Po nekem času pa me je spet odvleklo na ta sprehod.
Spremljala sem, kaj se dogaja z mano. Že majhen košček čokolade je zadoščal za nadaljevanje dela. To je bila direktna hrana, izključno za možgane, ob tem pa tudi ostalo telo ni bilo obremenjeno s prebavo. Ob sladkorju so v čokoladi še majhne količine beljakovin in maščob ter minimalno poživila od kakava. Tako je tudi moje preostalo telo, brez obremenitve s hrano, dobilo potrebne snovi.
Zaradi popularnih prehrambenih pravil pa ljudje iz svoje prehrane izključijo ogljikove hidrate, poleg tega pa še velik delež hranil zamenjujejo z balastom in umetnimi snovmi (kot je npr. umetni sladkor). Zaradi tega je količina hranilnih snovi v zaužiti hrani močno zmanjšana in tudi razredčena (z balastom). Telo postane “Pepelka”, ki mora iz velike količine smeti izvleči teh nekaj koristnih zrn. Razen tega pa mora iz organizma še umakniti ves ta nepotreben balast. Vse to pa je ogromna dodatna obremenitev za naš organizem.
Naš mental je v današnjem času preobremenjen. Ob tem pa se pričakuje še neprekinjeno fokusiranost in preciznost.
Psihično smo napeti zaradi stresa z vseh strani. Zaradi kapitalistične ekonomije pa smo tudi eksistencionalno ogroženi…
Po delovnem času se, za “zdravje” že spet preobremenjujemo z intenzivno „rekreacijo“.
Sedaj pa razmislite! Kako sploh lahko pričakujete, da vam možgani pravilno delajo?
Če bi se, kot smo se včasih, zavedali, da so naši možgani utrujeni, bi bilo še dobro. Čutili bi, da nam je dovolj vsega in bi šli spat ali bi se zavalili v naslanjač in zrli v televizor. Vendar to več ni tako! Ne dovolimo si niti tovrstnega počitka, niti si ne dovolimo, da čutimo kaj nam je. Ni čudno, da vsako dodatno mentalno aktivnost čutimo kot grožnjo, kot to trdi Dimitraidis.
Zato se začnemo vse bolj izogibati vsemu, kar od nas zahteva razmišljanje. Po tihem si celo želimo, da bi nekdo drug razmišljal namesto nas. Zaradi tega z olajšanjem sprejemamo ta proces, ki iz nas naredi marioneto in živega robota, s katerim upravlja nekdo drug.
Vsa ta katastrofa pa je posledica sestradanosti možgan, ki pa stradajo zaradi te takoimenovane “zdrave prehrane”.
Če povežemo zadeve, lahko iz Dimitriadisovih izsledkov sklepamo o še eni zaroti proti povprečnemu človeku.
Z ene strani imamo »zdravo prehrano« čigar rezultat (cilj) so izstradani možgani.
Sestradanost možganov povzroči negativna čustva proti vsemu, kar terja od nas mentalno aktivnost.
Vse kar bi nam lahko pomagalo in SPREMENILO naše stanje na boljše, zahteva od nas dodatno mentalno aktivnost.
Poveličevanje čustev, kot osnovo za naše odločitve, ima potem dve ključni posledici.
Z ene strani odklanjamo čisto vse, kar bi nas pripeljalo do za nas pozitivnih sprememb.
Z druge strani pa bo edini, proti kateremu ne bomo imeli negativnih čustev, tisti, ki od nas ne bo zahteval dodatne mentalne aktivnosti, oz. ta, ki bo mislil in odločal namesto nas.
In ravno to je bil cilj -- da se brez upora, celo s hrepenenjem prepustimo programiranju, s katerim nas pretvarajo v žive robote in marionete nekih lažnih bogov.
Potrebe »homo sapiensa« v sebi pa bomo želeli zadovoljiti z iluzijami o naši pomembnosti in večvrednosti.

Do manjka energije in potrebnih hranljivih snovi prihaja tudi zaradi intenzivne takšne ali drugačne telovadbe. S tem tudi zgubljate energijo, ki pa jo s hrano ne dobivate, ker jeste šrot – odpadke. Zato stradate! Najhujše pa stradajo vaši možgani.

Ko pa ne morete misliti, in ste tudi slepi in gluhi, a imate za neprijetalja tega, ki vas hoče zbuditi iz opitega stanja, praktično ni več upanja, da bi vas kdorkoli lahko rešil iz vrtinca uničenja.


Nedolgo nazaj sem brala o subvenciji, ki so jo dali nekomur, ki je industrijski odpad z dodatki začimb in nekih okusov pretvarja v »energetske plošče«, mesne nadomestke in podobno.

Vi pa to jeste, ker mislite, da je to zdravo.

Kot če bi mislili, da avto zato preveč porabi, ker mu signalne lučke svetijo. Po tem bi naredili kratki stik pri njegovih signalnih lučkah in pričakovali, da boste s tem preslepili avto in da bo sedaj dobro delal ter prenehal porabljati preveč.


Ker v hrani ni več nobene hranilne sestavine, dodatno kupujete (!!!) in goltate vitaminske in beljakovinske dodatke.

Iz fiziologije pa dobro vemo, da so takšni dodatki ne samo obremenitev za naš organizam, temveč tudi TOKSIČNI. Zato telo gubi dodatno energijo za razstrupljanje in obnovo tega, kar ti strupi uničujejo v nas.


Sicer, zakaj vam jaz vse to govorim?! Saj vi to še bolj veste kot jaz, na sploh če ste naravnovarstveno orientirani.

Zakaj se tako borite zaradi plastike v oceanih ali pa mikroplastike vsepovsod?

Zakaj z povečalom iščete na embalažah sestavine?

Možni konzervansi ali pa drugi dodatki niso nič drugačni kot npr. ta tehnološki odpad, ki ga prefinjeno imenujejo za »balastne snovi« in nič drugačni, kot vsa ta kemija v teh »lahkih« ali na drugi način »zdravih« izdelkov!


Ali ste se kdaj vprašali, zakaj trto ne vzgajajo hidroponsko?

Če znate samo toliko minimalno o vinogradništvu, kakor jaz, po tem tudi to veste, da je »geografsko poreklo« zelo pomembno za kvaliteto vina. To pa je odločilno pri oblikovanju cene.

Ker ni vse eno, ali ista sorta grozdja raste ne tej ali oni brežini, tudi, če so obe brežini na istem hribu samo malo drugače obrnjeni in tudi če so v lasti istega, pridnega in skrbnega vinogradnika.

Že minimalne razlike v mikroklimi in v tleh imajo gromozanskega učinka na kvaliteto vina. A dober vinogradnih že od daleč ČUTI kakšno potrebo ima njegova trta.

Enkrat mi je nekdo povedal: »Trta rabi slugo ne pa gospodarja«

Zakaj mislite, da je za človeka manj pomembno vse tisto, kot je za trto od odločujočega pomena?!

Kako sploh mislite, da bi človek postal »kvaliteten« kot kvalitetno vino, če se hrani s šrotom in če uporno hoče biti gospodar nad svojim bitjem, namesto da bi bil »sluga«--sluga, ki bo poslušal, kaj potrbuje tvoje telo in celotno bitje.


Koliko neskončna je ošabnost človekove glave, če si domišlja da je on ta bog in lahko v »sedmih dneh« naredi karkoli hoče!!

Ste materialist in ne priznavate nobenga boga nad sabo? Še boljše! Imate pa otipljive in tehtne argumente in dokazila, da GOSPODAR nad svojim telesom le ne morete biti. Narava je že neštetokrat dokazala, da ne prenese nobenga gospodarja nad sabo. Naše telo je pa sestavni člen narave – narave, ki prenaša življenje skozi določeno formo. Ta forma se razvijala in oblikovala tekom milijardi let. Ono je gospodar, ne pa razum, ki obstaja šele »nekaj sekund«. In če razum ne prisluhne naravi – našemu telesu, ono bo odumrlo. Vi pa ne bostei več imeli nad čim izražati svojo bogovsko voljo in oblast. Življenje ne morete ustvariti. Življenje je ustvarilo samo sebe in se obdelovalo in oblikovala tekom milionih let, da je ujemalo tokove večno se spreminjajoče naravne sestavljanke. Samo ta oblika je lahko preživela, ki se je znala prilagajati. Milijarde parametrov v naravnih tokovih so ti bogovi. Naše je samo, da se naučimo prilagajati. Sedaj se pa vi hočete vsemu temu upreti in vse vzeti v svoje roke?!!

Tudi če predpostavimo, da bi lahko ustvarili življenje?

Zakaj pa izumljati toplo vodo?!

Ona že obstaja! A ni bilj logično, da uporabimo to, kar obstaja in gremo naprej, namesto, da smo vedno na začetku in izumljamo ponovno in znova nekaj, kar že obstaja in dobro funkcionira?!


 

Sedaj se pa zamislite:

  1. - koliko »policajev« morate »hraniti« v sebi, da bi celotno vašo »vsebino« in vse kar vas je činilo za homo sapiensa, držite strogo zapratih v zaporih vašega nezavednega;

  2. - koliko policajev skrbi, da v vašo zavest ne bi prišlo nič, kar ni všeč tej popularni miselnosti, ki ji sledite;

  3. - koliko policajev »plačujete«, čigar naloga je, da niti slučajno ne dovolijo, da bi kakršenkoli signal prišel do vas od vaših pametnejših delov in vas opozoril, svetoval, vodil;

  4. - koliko zunanjih »načrtovalcev« plačujete, ki vam narekujejo čisto vse in brez katerih več ne znate živeti;

  5. - koliko pametnih ur morate drago plačevati, ker so vas prepričali, da zamenjate vaš »osebni računalnik«, ki je svojo pravilnost in učinkovitost dokazal v milionih letih, za neko izmišljotino nekogaršnje omejene človeške glave v kateri se je pred samo nekaj leti porodila misel, da zasede izpraznjeni prestol zvrgnutega boga;

  6. - koliko zunanjih hipnotizerjev in NLP strokovnjakov morate plačevati, da vas učinkovito držijo ves čas v hipnotičnem stanju in rožnatih oblakih.

  7. - kako umira vaša duša, a z njo tudi vaše telo;

  8. - koliko šrota in strupa se morate iz dneve v dan znebiti in repariratii škodo, nastalo zaradi »zdrave hrane«;

  9. - in tako naprej, in tako naprej...

Pomislite samo, koliko lažje bi bilo, če bi končno vrgli stran vse tiste neumnosti s katerim vam (pri nas) 30 let polnijo glave. Vi ste pa samo poskušali najti pot v sebe ter razčistiti KAJ V RESNICI imate v sebi in kaj v resnici ste.

Zbudite se končno! Mogoče je še čas, da restituirate vaše originalno bitje, ki ste ga dobili za to življenje. Za to je dovolj vpoštevati nekaj osnovnih smernic. Zagotovo je pri večini od vas vaše originalno bitje čisto v redu. Vendar ste, zaradi neke svoje nečimrnosti zagrabili vabo in s tem omogočili, da vas je popularna miselnost proglasila za neprimerne in od vas terjala, da se spremenite – v spako, ali pa v pohlepno pošast, ki še druge vleče v prepad.


Nadaljujt branje: 8. del

145 views0 comments