Blog

Svet iz drugačne perspektive

Zakon o nasilju nad otroki - 1. del

Updated: Jul 26

#zakononasiljunadotroki #nasiljenadotroki #otrok


Predelan in dopolnjen ARHIVSKI članek iz leta 2016


Jaz sem rojena v času, ko je bilo še normalno pretepati otroka. Za mojo mamo je oče govoril, da je kot poletna nevihta − najprej useka, potem “grmi”. Vsake toliko je znala prileteti kakšna klofuta, brez da bi jo pričakovala ali jasno vedela, zakaj sem jo sploh dobila. Vendar, vse to sem že zdavnaj pozabila. Tudi sedaj sem se v prvi vrsti spomnila očetove “definicije” in ne samih klofut.

Pozabila sem tudi to, kolikokrat me je oče pretepel in zaradi česa. Zagotovo ni bilo več kot trikrat. Saj sem bila zelo priden otrok − dobro so me zdresirali! Oče je, namreč, vedno “razlagal” oz. pridigal. Občutkov zaradi njegovega pridiganja pa ne morem pozabiti. To je bilo pravo psihološko trpinčenje, četudi je bilo od zunaj videti kot “ljubeče razlaganje”.


Za en njegov pretep vem. Pa ne zaradi tega, ker bi si ga sama zapomnila. Vem, ker ga je oče neštetokrat pripovedoval drugim, hvaleči sebe in svoj “super način vzgoje”.

Po njegovi pripovedi, ko sem bila stara približno 4 leta, sem iz denarnice vzela en sijajen kovanec za dva dinarja. Prinesla sem mu ga pokazat in ga vprašala, če se lahko igram s tem.

Pretepel me je tako, da sem bila vsa modra in zelena. Po njegovih besedah samohvale je to naredil zato, da bi se le “naučila, da denar ni za igro”.


Resnično ni im