top of page

Blog

Svet iz drugačne perspektive

TITO kot princip ne pa kot forma


(Del teksta je bil objavljen začetkom leta 2021. Sedaj je predelan in dopolnjen)


TITO bi moral poslužiti KOT VZOR, KI JE POSTAVIL TEMELJE »SREDNJE POTI« pri vodenju ene države. Njegova "srednja pot" ni bila samo aritmetična sredina na dvodimenzionalni ravni Njegova pot je bila ta prava - multidimenzionalna.

To je bilo to BOŽJE TRETJE, ki ga pri Transformni osebnosti terapiji (TOT) iščemo vsepovsod in ki je edina pot, ki nas vodi ven iz problemov.


Janša in njegovi so pred več kot enim letom izjavili, da drugi nimajo kaj kritizirati njega, če niso v stanju dati nikakršen konstruktivni predlog o tem kako naprej.

Imel je prav!

Tudi novoizbrana vodilka SD-ja je trosila puhlice – obljube, ki smo jih že tisočkrat slišali samo one so sedaj bile manj realne in manj izvedljive, kot so bile v prejšnjih časih. Konkretnega predloga pa ni bilo.


Torej, podganja dirka: videti je, da se gre naprej, v biti pa tacamo na istem mestu, ob tem pa se še vse pogreza.


Podgagnja dirka je tudi po isti stari metodi iskati samo nove načina (prisile in manipulacije) kako drug drugega prepričati, da se ta drugi moti, da nima prav in da je vaše in samo vaše pravilno. Nihče dejansko niti razmisliti noče o tem, o čem ta drugi govori. Enostavno se sekajo glave vsakem, ki ne pripada temu, ki je zmagal, tudi če je zmagal samo z nekolicino glasov prednosti in ne glede na to kako strokovni in sposobni je dotični, ki ne pripada zmagovalcu.

Torej, vsaj polovica države je pod terorjem tistih, ki so zmagali.

To je klasični diktatorski sistem, ki ga pa sedaj moramo imenovati »demokracija«.


Ne vem, zakaj ne bi tudi pri nas bilo, kot je v domorodačkih narodih pa tudi nekaj evropskih držav dela po istem sistemu: so predstavniki in vsi enakopravno sodelujejo. Nihče ni zmagovalec in vodilni in nihče premagani.

Potrebno je samo obvladati razmišljanje in osnove bontona. To pa je: da se s spoštovanjem razmišlja o predlogih drugih, ki vidijo zadeve iz druge perspektive. Na ta način lahko skladno pridejo do pravih rešitvi, ki vsem odgovarja.

Mi pa, kot sem o tem pred kratkem brala, imamo milijun strank—kot to nima nobena druga država, v resnici pa ni nič drugače kot pri komunistični partiji. Dejansko je slabše. Takrat smo vsaj bili na jasnem, da je ena partija in eno mnenje. Sedaj pa nas prepričujejo, da je to demokracija, ko pa ni. Saj tudi sedaj samo ena je ta, ki vlada. In če njej ne pripadaš, si izvisil. Prej je marsikdo lahko ostal na svojem vodilnem položaju čeprav ni bil član partije.

(Opozorilo: Politiki so samo vrh vseh nas. Oni so samo izraz in slika tega, kar je narod, ki jih je izbral. Zato, ne druge pluvati in obdolževati temveč, kot izrek pravi: pometajmo pred lastnim pragom). Če bomo mi boljši, bodo tudi naši izbranci boljši.


Janša je pridobil večino.

Največji problem pa je, da vsi vi, ki se borite proti Janši in Vladi niste niti slučajno poenotena množica, temveč se koljete drug z drugim.

Psi lajajo, karavana pa prolazi.

Kot pa sem pri Vesni Godini prebrala, po tem pa videla, da o tem pišejo tudi drugi avtorji, gre za tipično značilnost slovenskega naroda. Problem ni samo v tem, da je milijon (pravih) Slovencev (kar je samo malo več kot polovica npr. Dunaja) hotela svojo državo. Pa še tukaj se vsi koljejo drug z drugim.

Tipični karcinotični značaj: celice, ki same, vsaka zase hočejo graditi živo bitje a samo ubijejo osnovo iz katere so izrasle in ki jih hrani. Po tem pa propade vse.


Prava rešitev probleme, ne glede na to kakšen on je, ni aritmetična sredina na dvodimenzionalni ravni. Na sploh pa ni teror ene skupine nad vsemi ostalimi. PRAVA REŠITEV je NEKAJ TRETJEGA. Ta je multidimenzionalna in je frekvenco višje. Ni ne od ene stranke ali predlagatelja, vendar je sočasno od vseh. Do nje se pride, ča vsaj en v množici uporablja »barantanje z bogom«--kar pa je normalni mentalni proces, ki smo se ga učili že v 5. razredu osnovne šole, ko je bilo treba napisati povzetek nekega dela. Vprašanje za razmišljanje je bilo: »kaj je avtor hotel povedati«.

Samo takrat bomo PRAVILNO razumeli kaj nam je nekdo hotel povedati, ko bomo pripravljeni o njegovem predlogu razmišljamo s spoštovanjem in z vero, da tudi ta drugi ni butelj, ki samo kar tako govori. Iz tega se pa rodi prava rešitev, ki je takšna, da jo vsi sprejemejo. Pa ne zato ker ste jih na lep (manipulativni) ali grdi način prisilili temveč zato, ker vsi ZAČUTIJO, da je to ta prava rešitev in da pooseblja točno to, kar ste sami želeli in hoteli.


 

Nekaj dni pred smrtjo mi je mož povedal: »Ti najdi takšno metodo, ki jo bodo sprejeli tudi tisti, ki sicer nočejo nič sprejeti.

In tukaj mi je spodletelo. Moj čas že krepko odhaja in verjetno ne bom imela možnosti za popravni izpit. Namreč, tudi jaz sem svojo metodo kako boste, na božji način postali sposobni najti prave rešitve, hotela vam vsiliti s prepričevanjem in dopovedovanjem. Pa mi ni uspelo najti način, da vas zbudim iz iluzij, da bi zagledali konkretne in očitne zadeve, ki so vam pred nosem. In vas nisem uspela prepričati, da začnete razmišljati na podlagi pravila logike (zajete pod skupnim imenom: Transformna osebnostna terapija) ter na pravilni način implementirate modrosti tudi takrat, ko gre za vas – za človeka.


Ideja je lahko dobra. Vendar—kot to v biznisu govorijo: je milion dobrih idej. Zmaga pa samo tisti, ki najde pravi sistem da jo implementira.

In to je uspelo Janši in njegovim. Ja, uporabili so marketinške metode zarote, ki sloni na zlorabljeni nevroznanosti s katerim vas je za večne čase priklenil nase in naredil vas pripravljenim, da mu – brez razmišljanja sledite – tudi tiste, ki se tako hudo borite proti njem


Ne! To ni bilo božje.

Jaz pa božje metode "prepričevanja" nisem uspela ponuditi. Namreč, božje je vedno močnejše od lažnobogovskega in hudičevskega.


Mogoče je njegovo le božje! Z omejeno človeško glavo niti slučajno ne moremo oceniti kaj je božje in kaj ni in kdo je hudobec in kdo ni. Zato pogosto menimo, da so nam neprijatelji tisti, ki nam pravzaprav hočejo dobro in obratno.


Mogoče smo – kot v neki Indijski pravljici, dobili demona za kralja, ker smo to zaslužili.

Ali pa je neka visokorazvita božja duša sprejela vlogo da odigra demona, ker mi takšnega potrebujemo, da nas spravi k zdravi pameti.


Mogoče pa je vse bil samo test za vas. Saj volja človeka je sveta in tudi Bog ni opravičen proti njej delovati kar tako.

Dana pa nam je pot ven in metoda kako hoditi po tej poti. Osnova vsega tega je ZAVEDANJE. Zavedati se svojih dejanj in posledic teh.

Vi pa že celih 3 desetletij trmasto odklanjate, da se ZAVEDATE. Zato se več ne morete izvleči od posledic vaših dejanj s priljubljenim izgovorm »nisem se zavedal«.


Edini merodajni »kritik« naših dejanj so problemi – takšni in drugačni- ki nas doletijo. To je KARMA. O tem govori tudi izrek: »žel boš, kot si sejal«.

In o tem govori tudi najbolj preprosta logika. Namreč, če si sam kuhal svoje življenje a ono je »bljek«, pomeni, da si narobe kuhal.

Bolj natančno je povedati naselednje:

VZGIBI V NAS, ŽELJE, HOTENJA IN/ALI RAZMIŠLJANJE

NA PODLAGI KATEREGA SMO DELOVALI NA DOLOČEN NAČIN,

JE BILO HUDOBNO, oz. neprimerno.


 

Jaz se počasi umikam. Vendar LEKCIJO, ki sem jo imenovala »barantanje z bogom« (je pa, oz. moral bi biti normalni proces premišljevanja) morate obvladati, sicer ne boste nikoli našli izhoda iz problemov in nikoli stopili naprej.


Pa ne bi smeli biti izgubljeni. Saj imamo vzor, ki ste ga prezrli! Vzor in zgled je

TITO.

TITO je za svoj čas našel to božjo SREDNJO POT – bo božje TRETJE.

On je to ljudstvo izpeljalo iz problemov in uspešno vodil to državo i njen narod 40 let.

Sedaj vi nadaljujte po teh principih in na ta način.

Opozorilo: to ne pomeni posnemanja niti vračanja na staro!!!

Pomeni pa: zaznati princip ki se pač kaže v - času in prostoru primerni formi.

Princip je večen, forma pa je omejena na določen čaz in za določeno populacijo v njegovih določenih pogojih v katerih se v tem obdobju nahajajo.

Samo takšna »srednja pot« lahko izpelje to družbo iz podganje dirke in pogrezanja.


Vsiljevanje nekom drugom svoje ideje kar tako, niti slučajno ne sodi na ta nivo, na katerem se sedaj nahajamo (v resnici smo že močno pogreznili). Na tem nivoju bi morala vladati razum in demokracija kje je dopovedovanja (ne glede na kakšen način) vračanje na neko stalinistično preteklost, ki je pa pri nas niti ni bilo.


En edini človek je samo potreben, ki bo znal božje razmišljati. Samo ta bo dobil pravo rešitev in to takšno, ki jo bodo vsi (ki so dobro misleči in želijo rešitve) sprejeli brez obzira kateri stranki pripadajo, kateri naciji pripadajo in ali so »naši« ali pa »tisti drugi«. Po tem bodo tudi strankarski sistemi razpadli saj že sedaj nimajo nobenega smisla.


Opozorilo: ne more se rešiti ljudstvo, ki bo raj crknilo, samo da ne bo tako, kot bi bilo treba. Nisem jaz izmislila! Slovenci so mi povedali vic o Kranjcu, kom je zlata ribica obljubila da muibo izpolnila vse, kar bo poželel, ampak njegov sosed bo dobil dvakrat toliko kot on. Na to je kranjc poželel,, naj mu zlata ribica izbije eno oko ...

Marsikdaj so mi ljudi v obraz vrgli, da bodo raj crknili, kot da bi mi omogočili da uspem in da se ta »moja« metode uveljavi.

Zato ne biti presenečen, da več ni sposobnega človeka, ki bi se prihvatil vodenja enega takšnega naroda. Samo bo gledal, da reši svojo kožo.


 

Titu je pa uspelo nekaj, kar nikoli nikomur drugemu ni uspelo.

Vojna mu je pomagala, da poenoti ljudstvo in je imel sposobnosti to enost držati vso svoje življenje.

To mu je uspelo, ker je ustvaril tisto BOŽJE TRETJE--eno božjo srednjo pot, ki le ni bila samo aritmetična sredina na dvodimenzionalni ravni.

Vi ste pa pustili, da vam izbrišejo iz spomina to, najbolj pomembno dejstvo: Da je Jugoslavija, pod vodstvom Tita in njegove garde ustvarila neverjetni napredak. Bila je pa neuvrščena – ni pripadala ne vzhodnem in ne zahodnem bloku!!! V sobivanju z ostalim svetom je znala ustvariti svojo, čisto svojo in unikatno življenjsko pot, In Tita so vsi spoštovali.

Potem pa nihče ni znal nadaljevati, ker ste pustili, da vas prepričajo namesto, da zagledate bistvo v tej njegovi poti.


 

Še nekaj v pripombi: Brala sem v eni knjigii nekega pomembnega strokovnjaka. Opisal je, da je Zahod iznašel način, da uniči Jugo, ki mu se ni hotela podrediti.

Namreč, Jugoslavija je najela UGODNI kredit z namenom, da izboljša pogoje v JAVENEM zdravstvu in JAVNEM IN BREZPLAČNEM šolstvu.

Po tem so pa v ZDA na lašč naredili krizo, in tukaj se je vse začelo sesuvati.

Sedaj se pa zamislite:

Ta, tako popljuvana Juga je hotela vsem nam omogočiti boljše življenje.

Na lašč so je podkopali, hujskajo vas proti "zatiraleskem sistemu" a vam se postavljajo kot rešitelji. Vi pa, brez pomislekov stajete na stran tistih, ki so na lašč uničili državo, ki je za svoje ljudi hotela omogočiti socialne privilegije, ki jih kapitalisti nikakor ne naredijo. Vi pa še vedno mislite, da vam ja ta kapitalizem prinesel indijo koromancijo!


 

Ni bila forma pomembna čez katero se je bistvo implementiralo. Forma je tekom desetletij uporabe zastarela, vendar bistven je bil princip. Vi ste pa se zakačili za formo in izgubili princip.

Kot piše Godina, pustili ste se primamiti s pisano šaro zahoda.

Zaradi nje ste pustili, da vam izbrišejo iz spomnia vašo/našo posebnost in sposobnost biti unikaten.

Ni bilo ne ene države na svetu s tako sposbnim narodom in s tako velikimi pooblastili za vso ljudstvo, kot je bila Jugoslavija. V drugih državah, ne glede kateri strani so pripadali, je bilo nekaj sposobnih, ki so v oblasti imeli vse ostale, ki pa so bili samo čreda ovac.

Pri nas zagotovo ni bilo idelano (kje pa je sploh?) vendar nihče ni bil ovca.

Pustili ste pa, da od vas naredijo ovce.


Hoteli ste samostojnost. Hoteli ste biti nekaj več, kot drugi. Tudi Grobovšek piše v svoji knjigi (»Zakaj Slovanija ni Švica«) o ošabnosti Slovencev, ki so mislili, da svet čaka samo na vas.

Slovenija je bila vodilna v Jugoslaviji. Vsi smo na vas tukaj gledali s poniznim občudovanjem.

Slovenija je imela vse sposobnosti in potenciale to ostati tudi v bodoče. Vendar vam to ni bilo dovolj. Hoteli ste več. Zato ste izgubili vse in že 30 let nihče ni bil sposoben ustvariti nekaj primernega, na sploh ne boljšega od prejšnjega stanja.

Nedolgo nazaj sem brala, kako nas je prehitela in Hrvaška in Srbija. A svet nas je zmetal v isti koš s temi, od katerih ste hoteli ubežati. In vse nas je pometala v skupino držav tretjega sveta—neoneokolonije – breme za vse ostale, vendar dobre izvore surovin (tudi na skupne stroške izšolanih in sposobnih lstrokovnjakov) in »ovac«.

In nihče ni bil v stanju spomniti se, da ne gre za »nostalgijo za sovjetskim sistemom«. Ker mi nismo imeli sovjetskega sistema! To kar smo imeli je bilo NEKAJ TRETJEGA—unikatnost vendar istočasno sožitje z vsemi ostalimi. In zato ni cilj nadaljevati socializem v oni obliki. Cilj je nadaljevati TITA. Tita, kot predstavnika in Tita kot simbola in cilja kjer »tito« pomeni osebnost, ki bo sposobna tudi v današnjih okoliščinah ustvariti NEKAJ TRETJEGA – nekaj takšnega, kot je Tito ustvaril za one čase.


237 views0 comments
bottom of page