top of page

Blog

Svet iz drugačne perspektive

RELIGIOZNE in GRDE/OSTRE BESEDE V MOJIH TEKSTIH

Updated: Feb 10Religiozne besede

V svojih tekstih velikokrat uporabljam besede in pojme, ki se pogosto ali pa izključno uporabljajo v cerkvi in svetih spisih. Moram poudariti, da nimam v ozadju nobene cerkve ali sekte ali česa takšnega.


Religiozne besede opisujejo določene pojme, ki niso prisotni samo v cerkvenih spisih, temveč so sestavni deli našega vsakdana. Tako npr. besede »hudič«, »bog« in podobno niso dobesedno ti in takšni liki, kot smo si jih navajeni predstavljati, vendar tudi niso samo »ideje«. To so pojmi, s katerimi se označujejo naši konkretni značaji (hudobije ali pa vrline), interakcije in dejstva, oz. nek KONTEKST življenja. Torej, gre za konkretne zadeve o nas iz našega vsakdana. O njihovem obstoju ne odloča to, ali vanje »verjamemo« ali pa »ne verjamemo«. Kot npr. sonce, ki obstaja ne glede na to, kako ga imenujemo, in ne glede na to, ali hočemo ali nočemo verjeti v njegov obstoj.


Umazane in ostre besede

Medtem ko se je ozaveščanje odpiralo in korak za korakom razvijalo, sem spoznala, da imajo tudi umazane (grde) in ostre besede svoj pomen in DELOVANJE.

Grobe in ostre besede so s svojim prodirajočim zvenom potrebne tudi, da bi povedanemu dale pravi pomen in težo, ter prisilile človeka, da resno jemlje to, kar mu je povedano. Ni možno doseči pravega uspeha, brez da bi zadeve resno jemali. »Uglajene« zamenjave nimajo pravega učinka. Izgubi se pomen, jasnost in tudi ostrina misli, ki bi jo trebale sporočiti.

Tako sem tudi sama začela uporabljati umazane in ostre besede, čeprav jih prej nisem. Samo z njimi sem lahko definirala določena stanja in predstavila njihov pravi pomen.


Največ uporabljana ostra beseda je »žlehtnoba«. Ne bom uporabila besede kot so »napaka«. Beseda »napaka« nima enakega pomena kot beseda »žlehtnoba«. »Napaka« se nanaša na dejanje, »žlehtnoba« pa na OSEBNOST/ZNAČAJ/NARAVO tega, ki je določeno dejanje izpeljal.

Dejanje je samo kot »volčja dlaka« - kot v izreku. Hitro jo se da spremeniti. A njegova sprememba ni od pomena, če je ZNAČAJ/NARAVA »volka« (»žlehtnoba«, naš »zlikovec«) ostal enak, kot je bil prej.


Težave imamo zaradi značaja (hodobca), ki se nahaja v nas. In če bomo namesto s kričanjem sedaj hoteli nekoga podrediti z lepimi besedami, s tem nismo postali nič boljši. Samo smo si nakopali še dodatno hudobijo: hinavščino in manipulacijo. Ti zadnji dve značinlosti pa vodijo v raka.


Naše zavedanje o tem in takšnem značaju v nas omogoča transformacijo in posledično temu pravi rezultat (zdravje, osebno rast in uspeh). A zavedali se ne bomo, če bomo umilil resnico o sebi z lepimi besedami.

Sicer pa oster pristop še kako dobro poznajo in uporabljajo pri urjenju vojakov in treningih špornikov.

(Več o tem v knjigi: »Ozaveščanju naproti«)


Če pa zadeve ne jemljemo resno in se ne spremenimo korenito, po tem nam ne uide usoda, ki jo je W. Durant izrazil tako:

“A great civilization is not conquered from without until it has destroyed itself from within”.

Pa tudi metode, s katerimi sami pri sebi ubijamo vse, kar ne odgovarja ciljem naše butaste človeške glave, so zelo grobe. Naše uničevano bitje je zaslužilo, da tega lažnega boga v nas (našo glavo in naš ego), ki izvaja ta »genocid« nad nami, imenujemo s pravim imenom.

Upam, da vam bo več pomenila ostra iskrenost kot pa mila hinavščina in manipuliranje ter da mi ne boste zamerili ostrih, mogoče celo umazanih besed, uporabljenih v interesu jasnosti.

36 views0 comments

Related Posts

See All
bottom of page