top of page

Blog

Svet iz drugačne perspektive

Novodobna inkvizicija proti homeopatiji in homeopatom - slučaj dr. Darje Eržen

Updated: Dec 19, 2022

5. del iz serije: SKRITE RESNICE NOVEJŠE ZGODOVINE HOMEOPATIJE NA SLOVENSKEM

Povezava do prvega dela je TUKAJ


Prva, resnična in konkretna žrtev inkvizicije proti homeopatiji je bila dr. Darja Eržen iz Zgornjega Jezerskega.

Enkrat ali dvakrat sva šli skupaj na Ravijev vikend-semira v Nemčijo in sva tudi skupaj stanovali. Nisva pa prijateljevali! Srečali sva se mogoče dva- ali trikrat.

Ni me poslušala, ni sledila moji poti.

Doživela sem jo kot skomno, v sebe potegnjeno in v redu punco.

Vse to povdarjam, da ne bi mislili, da sem pristranska in da samo ščitim prijateljico.


Verjala sem ji, ko mi je parkrat opisala stanje stvari tekom tega inkvizicijskega proces, ki so ga izvajali proti njej. Tudi zato sem verjela in še verjamem, ker to, kar je govorila se v popolnosti ujema tudi z uradno medicino in drugimi podatki. To pa kar piše v tem članku v DNEVNIK-u je v glavnem LAŽ. Bolj natančno povedano: lahko da je Darja lagala meni. Vendar iz medicine in prebranih dokumentov vem, da precejšnji del tega kar trdijo v članku ni res.


Gre za človeka, ki je umrl zaradi malarije a Darja je bila obdolžena, in tudi obsojena, da je zaradi malomarnosti povzročila to smrt. Ona je prvi in menda edini zdravnik, ki so ga na ta način obsodili in ji odvzeli diplomo (ne samo licenco!!!). (že več let ne sprejmljam stanje na tem področju zato ne vem ali so še koga zdravnika tako obsodili, kot so obsodili Darjo). V zapor le ni šla, vendar je bil pogoj, da nikogar več ne sme zdraviti.

Niso je direktno ubili. Ubili so pa jo indirektno. Umrla je zaradi raka pred leti. Nimam pa natančnih podakov.


PRIPOMBA: Licenca je novodobna zadeva, ki jo prej ni bilo niti smo slišali o tako nečem. Začeli so jo uvajati nekje leta 1992/93. Zato tudi jaz nisem vedela za kaj gre pri tem in čem vse to služi.

V začetku je trebalo za njo zaprositi. Jaz nisem prosila za njo.

Medicino sem napustila leta 1993. Čeprav nisem prosila za to licenco, so mi jo poslali. Nisem jo vrgla, nisem pa vedela kaj z njo početi.

Pozneje mi je postalo jasno, da če hočeš delati kot zdravnik, jo treba podaljševati a da bi ti jo podaljšali, si moral prisustvovati na določenem številu izobraževanj.

Tudi sedaj ne vem kako pravno-formalno potekajo zadeve v zvezi s tem. Zdi se mi, da če ti vzamejo licenco, si izgubil pravice delati kot zdravnik vendar še naprej si po izobrazbi ostal zdravnik in ti nihče ne brani da delaš.. Zgubil si delovno mesto ne pa poklic.

Če pa ti vzamejo diplomo, takrat so ti vzeli poklic in si uradno postal NIČ – kot da te šoli ne bi naredil. Če pa so ti vzeli diplomo, s tem so te ubili. Darji so pa odvzeli diplomo in ne samo licenco.


Medicinska dejstva:

Medicina, ki sicer tako zagovarja in vsiljuje cepljenje, za malarijo ga nima in nikoli niti ni trdila, da ga ima. Za malarijo ne obstaja cepivo. In tudi ni NOBENE DRUGE ZAŠČITE, ki bi ščitila PRED OKUŽBO.

Tisim, ki gredo v malarijsko območje, so najboljša zaščita repelenti. Tablete, ki se priporočajo jemati, NE ŠČITIJO od obolevanja samo ublažujejo simptome, ki ob okužbi nastajajo. Torej, po MEDICINSKEM MNENJU NE OBSTAJA ZAŠČITA KI BI ČUVALA OD OKUŽBE.

Mislim, da tako piše tudi v napokih, ki jih delijo turistične agencije svojim potnikom.


Darja mi je povedala, da je ta oseba, ki je umrla, bil njen daljši sorodnik. Ona z njim ni imela nobenih bližjih stikov, zato je o njem imela samo te podatke, ki jih je on povedal, ko je prišel po homeopatsko zaščito (»cepljenje«) proti malariji pred odhodom na takratno potovanje v Afriko.

Za tovrstna homeopatska »cepljenje« je pogoj, da je oseba POPOLNOMA ZDRAVA. Ne samo da je brez akutnih bolezni temveč tudi brez kroničnih, ter ne sme jemati nobeno kronično medikacijo. Sicer NE ŠČITI.

Darja pa ni vedela, ker mu pacient ni povedal, da je že dlje časa pokašljeval in je imel tudi neke kronične probleme. Ni pa bilo nič izrazitega, verjetno zato ji ta človek ni nič omenil. Naknadno se je šele postavil sum, da se je mogoče okužil z malarijo že pri svojem prejšnjem potovanju v Afriko.

Torej, ni bilo nič alarmantenga, nič sumnjivega in zato mu je Darja dala to homeopatsko zaščito.


PRIPOMBA:Za to, ničemer dokazano cepivo proti kovidu so najprej trdili da ščiti menda 90%, Po tem so pa precej zmanjšali ta postotek, pa vse eno so silili ljudi, naj se cepijo. In če je nekdo le zbolel kljub cepljenju, nikogar niso kaznovali. Celo so poudarjali in zaato so tako silni terjali maske in druge "zaščitne" neumnosti.

Darjo pa so kaznovali. In plujejo po homeopatiji ker enega, tako "cepljenega" ni zaščitilo. Torej, od homeopatije terjajo 100% zaščito, kar pa od nobenega cepiva ne terjajo.


Ko so prišli iz Afrike, možakar ji je pripovedoval, da je v skupini bila tudi ena infektologinja z ljubljanske klinike. Ko je izvedela, da ne jemlje tablete proti malariji, je »SEDLA« na njega in ga prisiljevala, naj jemlje tablete, kar pa je on odklonil. Ni mu dala miru, on pa se je ni mogel znebiti.

Takrat, po povratku je ta oseba omenila blage znake prehlada. Menda je šele takrat povedal, da je tudi pred to potjo pokašljeval.

Po tem je minilo nekaj dni. Darja je bila dežurna in bila je že noč, ko jo je poklicala žena tega moža in je povedala, da je porumenel.

Ne spominjam se več natančne pripovedi. Šlo je za to, da je ta infektologinja tudi po povratku iz Afrike še naprej drezala v tega človeka in tisti dan je celo poslala rešilca po njega vendar možakar je odklonil.

Torej, ni Darja odklonila poslan rešini avto, kot so napisali v članku, temveč pacient sam ker ni hotel v bolnico.

Ko so Darjo obvestili da je porumenel, a ni hotel v bolnico, Darja mu je naročila naj takoj naslednje jutro pride v laboratorij. Do jutra je pa bil mrtev.


Zakaj ga ni takoj poslala?

Kot prvo zato ne, ker sam ni hotel v bolnico. Drugič pa zato ne, ker—vem tudi jaz, - po noči v glavnem laboratoriji ne delajo. Mogoče za kakšne zelo nujne zadeve, sicer pa ne.

Dali bi ga v posteljo naj počaka do zjutraj. Tudi če bi takoj posumili na malarijo, dvomim, da bi kaj bolj konkretnega poduzeli, saj zlatenica pa tudi malarija v glavnem ne sodita v urgene zadeve, zaradi katerih bi morali zganjati preplah.


DIGRESIJA: Enkrat sem dežurala za cele novoletne praznike. Pokličejo me mlademu možakarju ki na enkrat ni več mogel lulati. To je pa nujno stanje. Takrat pa še nismo imeli katetere v ambulanti. To je bila »tabu tema« za ambulanto, tudi zaradi novomeškega urologa, ki je takšne aktivnosti prepovedal vsem s pojasnilom, da samo on zna in samo on je pooblaščen postavljati katetera. Drugi pa niti slučajno ne smejo početi tega - čeprav gre, na sploh pri moškemu, za zelo preperosti in nenevaren poseg.

Poslala sem ga pod nujno v Novomeško bolnico.

Vendar ta urolog je bil pač na dopustu za praznike!

Ta človek je CELE NOVOLETNE PRAZNIKE (3-4 dneva) TULIL od bolečine, ker ni mogel lulati, ker mu nihče ni nastavil katetra.

V tem stanju ni problem samo v hudo napetem mehurju, ki se ne more prazniti zaradi neke prepreke, temveč je problem, da se telo ne more osvobajati strupov, oz, da urin, zaradi hudega pritiska v mehurju, sili nazaj v krvni obtok.


Lahko, da je na kliniki drugačno stanje in so, s ponim kapacitetom prisotni tudi po noči..

Vendar imamo še en podatek.

Dejansko - takrat že NA OBDUKCIJI so mu diagnosticirali takšno obliko malarije, ki je precej redka a človeka odnese dobesedno v nekaj urah. To pomeni: sedaj si še videti popolnoma zdrav. Po dveh-treh urah pa si mrtav in pri tem nobena terapija ne pomaga, tudi če bi pravočasno zaznali. To pa pomeni: tudi če bi ležal na kliniki bi umrl.


Tropske bolezni se nismo podrobno učili. Pa tudi to malo pozabiš, ker nimaš z njimi stika. Zato sedaj samo teoretiziram:

Ker gre za redko obliko malarije, je malo verjetno, da bi na njo posumili takoj, ob prvem srečanju z bolnikom, tudi če bi bil rumen. Tudi tega ne vem, ali se da s hitrimi preiskavami ugotoviti da gre za to obliko malarije, če bi mu preiskave naredili takrat po noči, ko je porumenel in če bi takrat šel v bolnico. Tudi to ne vem, ali so za določanje tipa malarije potrebne specifične preiskave, pri katerih se na rezultat čaka tudi nekaj dni ali pa se da takoj ugotoviti.

Mogoče se šele na obdukciji da videti za kakšen tip malarije je šli, ko so jasne vse okvare, ki so nastale zaradi okužbe.

Ostaja pa preprosto dejstvo na podlagi tega, kar sem takrat prebrala o malariji v strokovnih medicnskih knjiah: ta človek bi najverjetneje tudi takrat umrl, če bi ga takrat takoj pripeljali v bolnico, če bi mu takoj ugotovili ta tip malarije in tudi če bi mu takoj določili najbolj sodobno terapijo. Oziroma: pri tem tipu malarije je zelo malo možnosti da preživi, tudi če mu se maksimalno posvetijo.

Sier malarija je kronična bolezen ki se javlja v napadih. Med napadi pa si dejansko zdrav. Po tem te doleti huda vročina in hudo stanje. To se po tem umiri in do naslednjega napada si spet praktično zdrav. Sevedda, v napadu lahko umreš.


Dejstvo je, da se je človek imel za zdravega in na njem ni bilo nič sumnjivega. Lahko pa, da je infektologinja imela bolj »ostro oko« in je posumila na bolezen že na poti. Dvomim, vendar možno je.

Če je bilo tako, je njena obveznost bila, da mu to pove IN DA POVE TUDI VODIČU TURISITIČNE SKUPINE. Ne verjamem, da vodič ne bi ukrepal, saj bi bilo skranje hudo za celo agencijo, če bi en potnik na poti umrl.

Tudi po tem, ko ga je infektologinja hodila obiskovati, če bi posumila, bi bila v prvi vrsti obvezna to povedati lečečemu zdravniku – torej Darji. Saj ona je bila uradna zdravnica, ki pač, lahko da ni opazila nekaj, kar je infektologinjino, v to smer usmerjeno »ostro oko« zaznalo.

Draja se meni zdele čisto v redu. In, kot sem slišala, je bila priljubljena. Torej, ne verjamem, da ne bi odreagirala na sume, ki bi prišli od specialiste za to področje, da gre za nekaj več, kot je na prvi pogled bilo videti.


V vsakem primeru pa vsaki človek ima pravice sam se odločiti kako se bo zdravil. Možakar je pa že PRED POTOVANJEM v Afriki odklonil tablete. Zato je prišel po homeopatijo. Odklonil je nadaljnja inzisstiranja. Odklonil je odhod v bolnico, ko mu je infektologinja s tem nadlegovala. Odklonil je rešilca....

Pri vsemu temu Darje ni bilo zraven. Ona niti vedela ni o vsemu temu!

Da je Darja odklonila rešilca? Ali je Darjo kdo vprašal za dovolenje, da pošlje rešilca po tega človeka? Ne verjamem! Saj infektologinja njo ni kontaktirala, a kar naprej je bila v kontaktu s pacientom! Darja je lahko samo preko pacienta mogla izvedeti za poslanega rešilca. In je spet bila izbira pacienta, ali bo sprejel ali pa ne. Možno, da je Darjo zaprosil, da odpove rešilca vendar samo zato je to mogla narediti, ker jo je MOGOČE pacient za to zaprosil. Ob tem pa je stanje tega človeka še bilo popolnoma v redu.

Ja jesam vedno bila drzna in preveč korajžna. Lahko bi tarnala in se jezila vendar bi se tudi jaz uklonila, če bi specialist izrazil opravičen sum na bolezen, katerega jaz ne bi opazila ali če bi pacient – proti moji volj- le hotel v bolnico. Darja ni bila videti drzna in nikakor ne bolj drzna od mene, da bi vztrajala pri svom, kljub željam pacienta in če bi bila opozorjena na nevarno stanje pacienta od specialiste tega področja.


Če pa bi v bolnici umrl, pa- nikom nič!

Jaz sem pobegla iz medicine, ker so mi dobesedno ubili nekaj pacientov v uradnih bolnicah ker se pametni specialisti niso držali logike niti dokazanih medicinskih dejstev. Pa nikom nič! Pacient je laik in ne ve. Prej niti ni bilo v navadi tožiti zdravnika. Jaz sem raj pobegla iz medicine, kot da bi sodelovala v takšnih zadevah.

Tudi ko so bile tožbe in skandali zaradi malomarnosti in napačnega zdravljena zaradi katerih so pacienti umirali večinoma so toliko obračali zadeve, da je zdravnik izpadel nedolžen. Tudi te zdravnike niso kaznovali, za katere je bila dokazana njihova krivda.


Sicer pa, ni težko kiksati, tudi če si najbolj zvest in najbolj strokovno podkovan...

Vem! Tudi jaz sem naredila hudi kiks,- ko sem še delala kot zdravnica! Sam bog mi je pomagal, da ni bilo katastrofalnih posledic.

Več o tem drugič.


Če ne bi bila vse to dobra priložnost linčati homeopatijo in zastrašiti tiste, ki so se drznili ukvarjati se z njo, nihče niti ne bi omenil ta slučaj smrti od malarije.

Namreč prva obtožnica proti Darji je bila (sem brala dokumente) obtožba, da je uporabljala homeopatijo.

Očitno so neki dvigli vik in krik, saj vsepovsod v Evropi sprejemajo in priznavajo homeopatije. Zato so obtožnico spremenili (in tudi to sem videla!) in ni več pisalo, da so Darjo obdolžili zaradi homeopatije temveč zaradi malomarnosti s katerim naj bi povzročila smrt pacienta.

Sicer pa, Darjo niso tožili svojci temveč ta infektologinja.

Ja obvezen si po uradni dolžnosti, če zaznaš napako..

Vendar vem, če bi jaz hotela tožiti npr. novomeško bolnico, po tem tudi onkološko kliniko ker so mi ubili paciente, zagotov ne bi prišla daleč. Najprej bi me za večno pokopali že v mojem zdravstvenem domu. Če bi le poskusila, zagoto ne en odvetnik ne bi prevzel ta slučaj. Nasploh ker nisem bila milijoner, da plačam one ta prave! Pa tudi če bi, toliko bi vrtali, da bi na koncu na mene vrgli krivdo in odgovornost in jaz bi bila obdolžena oni pa prišli ven kot zmagovalci.


Lahko, da mi je Darja lagala. Vendar tukaj so dejstva, ki so v tem članku izkrivljena. In dejstva, ki jih niso vpoštevali pri presojanju.

Da se je »branila z molkom«?

Bilo ji je jasno, da je pred inkvizicijo, ki ti uporno hoče dokazati da si kriv. Takrat je škoda vsake besede ker nobenega podatka, ki govori v tvojo korist, ne bodo vpoštevali. Sposobni pa so tudi to, kar je nemogoče, le obrniti proti tebi.

Na žalost, doživela sem na lastni koži čeprav ne v zvezi s terapijam.

Ni čudno, da je že pokojna!

Medicinksi študij je težek. Najhujše je pa to, da po tem ne znaš nič drugega kot samo to. Vsaki drugi študij ima široke možnosti za zaposlovanje na raznih področjih. Medicina pa nima. In če si zdravnik, ne moreš delati niti sestrskega dela. Rečejo ti, da za nego nisi usposobljen ali te odklonijo ker si »preveč educiran«.


Darja je bila mlajša od mene. In njena dva otroka sta bila še majhna. In so ji uzeli vse! Če ji ne bi takšno delo veliko pomenilo, zagotovo se ne bi upisala na takšen študij.

Če ji ne bi bilo stalo do pacientov, se ne bi upisala še na homeopatijo – v to sem prepričana. To delo, če ga hočeš zvesto opravljati, pa terja celega človeka. Z odvzemom diplome, so ji uzeli vse. A iz tega, da so je tako »vucarali« po gnoju, pa se nikoli ne pobereš. Samo politike ste v stanju častiti tudi po tem ko so jih obsodili zaradi dokazane krivde.

Tako so ji vzeli življenje, uzeli so ji bodočnost. Tudi na njene otroke kažejo s prstom ker so otroci morilke in nore ženske, ki se je šla ukvarjati s homeopatijo, s šarlatanstvom, s čarovništvom...

Ja, trpimo zaradi grehov. Očitno je tudi Darja vse to na neki način zaslužila. Vendar to ne opravičuje hudobce za njihovo hudobijo in ne pretvarja laži v resnice.

Pa tudi sicer: greh največkrat ni to, kar mislimo da je. In tukaj greh Darje zagotov ni bilo malomarno zdravljenje tega pacienta.

Razen tega, tisti, ki ne sprejme določena pravila ko gre za njega, ne more ta pravila uporabiti proti drugim in s tem opravičiti lastno hudobno dejanje.


Nadaljujte z branjem

57 views0 comments

Related Posts

See All