top of page

Blog

Svet iz drugačne perspektive

Kako lahko le imajo prav tisti, ki nikakor ne morejo imeti prav


Izhodišče Transforme osebnostne terapije (TOT) je, da TRPIMO ZARADI GREHOV! Enako tako, kot tudi naš pralni stroj trpi zaradi GERH-ŠNOSTI, če ni ali ni pravilno opral perila.

O obstoju GREH-ŠNOSTI sklepamo izključno na podlagi rezultata »obratovanja« tega stroja. Enako velja tudi za človeka. Če nismo zadovoljni, pomeni, da je v nas neki GREŠNIK/HUDOBEC ali »hudobec«.

Za stroj pokličemo mojstra. Ko gre za nas – človeka - pa ravnamo po principih TOT.

Mojster gre razkopavati naš stroj. Vnaprej ne ve, kaj je narobe. Ker je mojster, zna naslutiti kaj bi lahko bilo in gre razkopavati v primerno smer.

Marsikaj mora razkopati, preden se DOKOPLJE do primernega dela...

Za človeka velja enako.

Človek je kot velika in kompleksna, a na glavo obrnjena stolpnica z veliko kletnih nivojev. Na vsakem nivoju je pa labirint oddelkov za določena področja. In v vsakem oddelku je spet pravi labirint prostorev – »pisarn« v katerih so osebnosti, ki so zadolženi za določeno delo na tem določenem področu.

Če nam ne gre, tako kot je treba in kot smo to zamislili, moramo poiskati te grešne osebnosti – hudobce ali »hudobce« V NAS. Ko jih najdemo, delo še zdaleč ni končano. Takrat šele začne. Saj moramo -v komunikaciji s to našo osebnostjo - "hudobcem"- razčistiti za kaj sploh gre in sloj po sloj in korak za korakom razvozlati in reševati njegov problem. Več o tem v priloženi knjigici o TOT


Na začetku ne vemo kdo je kritičnI in odgovornI "hudobec" za naš neki konkretni problem. Niti to ne vemo na katerem nivoju se kritična osebnost nahaja. Lahko je na začetnih nivojih, lahko pa, da je zelo globoko. Da bi prišli do nje, moramo razčistiti vse to, kar nas še razdvaja od nje. Torej, rešujemo nivo za nivojem, kot v šoli, ko se učimo razred za razrednom. In šele ko smo obvladali določen razred, lahko prestopimo v naslednjega.Že od otroštva sem se zavedala nakih svojih problemčkov. Na študiju sem dojela, da gre za prirojene napake: za dislekcijo in tudi za neke oblike afazije. O dislekciji že veste marsikaj, afazija pa ni ravno znana v javnosti, ker je bolj kompleksna in zelo neverjetna. Preprosto povedano, pri afaziji KLJUB DOBRIM OČESOM NE VIDIŠ STVARI, KLJUB TEMU DA SO TI PRED OČMI.

Na tej poti ozaveščanja sem dojela, da so prirojene napake na najglobljem nivoju kleti, zato me čaka dolga pot, da bi se dokopala do njih, če mi bo sploh uspelo. Tudi za to ne gre, da so te napake pri meni majhne temveč za to, da jih je moje bitje bilo v stanju tako potlačiti in kompenzirati, da sem preživela življenje brez, da bi bile opazne in moteče. Imela sem probleme samo s prepoznavanjem obrazov.

Po tem, ko sem dobila dokazila o učinkovitosti TOT za razne tipove problemov, me je zanimalo, ali bo možno tudi takšne prirojene napake razrešiti s TOT.

To pa je pomenilo, da moram kopat še globlje, ter se prebiti preko kompenzacijskih mehanizmov in problem izkopati v njegovem polnem obsegu.

Zato (pa tudi zaradi staranja) so te napake iz leta v leto postajale vse bolj moteče. Dale so pa možnost, da se to, kar človek sam skropuca, ko hoče popraviti nekaj, bude nadomeoščeno z »strokovno—božjo" - reparacijo.

Razen tega, največkrat je še marsikaj drugega zakopano na tekšnih nivojih ne pa samo tisti konkretni problem, ki nas trenutno najbolj moti in ga želimo rešiti. To je tudi učinek metulja samo v obratno smer. Vedno smo presenečeni, kaj vse se še uredi s tem, ko smo uspeli urediti en problem

Vedno so me najbolj šli na živce tisti ljudje, ki so trdili da če oni ne vedo, po tem to niti ne obstaja, oz če ne razumejo, pomeni, da tisti ki razlaga je nor ali pa razlaga neobstoječe neumnosti.

Vem, da po pravilih TOT, tisto, kar me moti na drugih je moja lastnost, vendar ta problem je bil tako objektiven in realen, da niti pomislila nisem, da tudi pri tej zadevi moram poiskati svojo tovrstno hudobijo. Pa tudi ko sem iskala, nisem našla nič, kar bi bilo podobno tem hudobijam..

Nič ni slučajnega!


Hočemo nekaj doseči ali urediti pa nam ne uspe. Po tem morajo okoliščine postati takšne, da nas prisilijo, da se poženem v smer, v katerega se sami nikoli ne bi podali, na sploh pa ne bi pomislili, da je rešitev naših problemov in ustvaritev naših želja ravno v tej smeri.


Okoliščine so me pregnale v smer avtodomarstva. Res, da mi je to bila želja v mladosti vendar sem na to pozabila in mi niti na kraj pameti ni bilo podati se v to smer.

Po tem se je slučajno vse odprlo in, čeprav sem se upirala slediti temu "impulsu" in navdihu, se le nisem mogla upreti. Tudi druge okoliščine so me vse bolj preganjale v to smer.


Na stara leta se lotiti nečesar, kar je POPOLNOMA NOVO IN DRUGAČNO od mojega prejšnjega življenja, ni ravno lahka zadeva. Bil je izziv, ki je odprl v meni novo področje in NOVI SLOJ v tej moji »stolpnici«.

Te nove izzive, ne bi imela, če bi ostala doma, kot kar je »normalno« za takšne stare babe.

Po tem pa ne bi mogla rešiti probleme, ki sem jih pa želela rešiti. Takrat na začetku pa še nisem vedela v kaj me bo ta smer pripeljala.


Seveda, tudi procesi degeneracije zaradi starosti otežujejo sprejemanje novih zadev in zato je izziv veliko večji, kot bi bil za mladega človeka.

Zaradi vsega tega pa so moje prirojene napake postajale vse bolj vidne in – vse bolj moteče.

Tudi jaz sem slabi učenec v tej živjenjski šoli. Zato na majhna opozorila nisem odreagirala, pa me je moglo bolj močno klofniti .

.

Na mojem potovanju po Italiji mi je najbolj šlo na živca, da iščem parkirišče, ono mi je dobesedno pred nosem, jaz pa ga ne vidim. No ja, navigacija je rekla da je z desne, bil je pa na levi. Vendar OGROMNO JE bilo a jaz ga nisem videla.

Ker sem tiste dni zgrešila vsa parikišča, kljub temu da sem se zelo trudila opazovati, se mi je zdelo, da bog zgublja potrpljenje z mano, ko še vedno nisem našla svoj greh, ki ga je pri tem potrebno predelati.

Po tem pa sem iskala črpalko. Gledam cene dizela na nadpisih, ki so pred črpalkami. Vidim, cena ugodna vendar nisem videla črpalke, ki je morala biti pod/za nadpisom! Iščem, pa jo ne vidim.

Tudi pozneje, ko sem začela opisovati to dogodovščino, sem imela prazan spomin. Črpalka je morala biti tam, saj nadpis dajo dejansko nekaj metri pred, oz direktno na vhod do črpalke. Jaz pa jo nisem videla in nisem našla.

Na podlagi fiziologije, živci iz očes, gredo v možgane. Možgani to obdelajo in šele po tem nam posredujejo videnje določene zadeve. (Takšen je mehanizem pri vseh čutilih).

Nevroznanost je dokazala, da se zavedamo samo okoli 20% tega kar naša čutila zaznavajo.

Zagotovo se v možganskem centru ustvarjena slika in če se trudimo spomniti se, pa nam le pride neka bleda slutnja, da je nekaj le bilo.

Pri tej prirojeni napaki, pa se sploh ne ustvari slika v možganih, ki bi se jo lahko zavedali.

Je popolna praznina - luknja. Torej, s polno močjo bi trdila da TAM ČRPALKE NI BILO.


V tem mojem premišljevanju v sebi slišim stavek: »Črpalke zagotovo ni bilo. Če bi jo bilo, jaz bi to le vedela –bila bi opozorjena in jaz bi jo videla. Pomeni, da črpalke tam ni bilo«.

Na to pa me prešine spoznanje: računam na boga, bog pa ni priklopljen.


Mi ne iščemo parkirišče ali črpalko zavestno in naklepno z očmi. Tudi meni ni uspelo ne glede kako sem se skoncentrirala in takorekoč metar za metrom oprezala za njimi.

Če je vse tako, kot je treba, človek ve, da potrebuje parkirišče ali črpalko. To pa ga ne obremenjuje in ne terja od njega poseben napor. Enostavno in sproščeno vozi, po tem »s krajičkom očes« zazna ali pa se zaveda šele po tem, ko mu roke že obračajno volan do parkirišča ali črpalke.


... In se spomnem vseh tistih, na katere sem se tako jezila, ki so mi tako govorili, kot je sedaj v mojih mislih govorila ta neka osebnost.

Spomnila sem se vseh, ki sem jih imela samo za ošabne butlje, ki mislijo, da so vsevedneži in, če oni ne vedo, po tem to niti ne obstaja in če oni ne razumejo po tem to zagotovo ni nič veljavnega.

Na podlagi lastnega doživetja mi je postalo jasno, da njihova reakcija ni prava hudobija! Hudobija je »tehnična napaka«, da ni napeljave kot bi to moralo biti – »po božjem«.

DOMAČA NALOGA

Zalotite se, ko refleksno odklanjate nekogaršnje trditve. (Velja na vseh področjih). Zalotite se svoje rekacije, ki govori (na glas ali samo v vas): »Ma kaj pa ta meni! Priča neumnosti! To le ne more biti res! Če bi bilo res, bi že razumel. Zato ne razumem, ker je to neumno in ni res...«.

Zalotite se te svoje silno odklonilne reakcije. Zalotite se, kako doživljate kot neobstoječe to, o čem vam nekdo govori. Doživite, kot jaz črpalko.


Ko ste zaznali svojo odklonilnost zaradi praznine v sebi na to temo, se spomnite v glavi na možnost, da je le resnica to, kar nekdo trdi, samo pri vas je "napeljava uničena" ali je lunknja na "trdem disku" v vaši glavi, na katerem bi sicer naša čutila shranila informacije.

Naredite tako, kot bi naredili, če ne bi bilo elektrike v hiši. Ne boste zanikali obstoj elektkrike. Vedeli boste, da elektrika obstaja, samo pri vas je v okvari napeljava.

Če boste prepričani, da elektrika sploh ne obstaja, ne samo da ne boste iskali mojstre temveč jih boste odklonili tudi, ko se pojavijo.

Ča pa pomislite, da je okvara samo pri vas, boste z veseljem omogočili mojstrom, da uredijo zadeve.

Tako je tudi ko gre za človeka. Če sprejmete možnost, da nekaj ne veste in vam se zdi nemogoče samo zato, ker je pri vas neka tehnična okvara, boste omogočili svoji fiziologiji, da vam pomaga.

Gre za kompleksni problem in rezultat "barajtanja z bogom" pri tem ne bo viden od danes na jutri, kot pri veliko drugih problemih, ki jih, z metodo TOT ozaveščamo. Vztrajati bo treba,, da bo prišlo do rezultata.

Sicer nič ne tvegate, če poskušate.


PRIPOMBA: Nisem trdila, da je vse res, kar nekdo drugi trdi. Ravno v tem je problem pri manipulacijah, da marsikaj trdijo, kar pa ni res. Zato NIKAKOR! NITI SLUČAJNO NE NAREDITE KAKO DRUGI TERJAJO OD VAS A VI NE VIDITE RESNICE. Ne slepo ubogati kot ovca, ker s tem boste omogočili, da vas nategnejo.

Skozi barantanje pa terjajte, da vam se uredi ta vaša »tehnična napaka«. S tem ste omogočili da se zadeve urejajo in se ne ustavite, dokler ne boste imeli jasne slike, da vidite za kaj sploh gre. Ker šele na podlagi jasne slike se boste znali pravilno odločiti sebi v dobro. Jasne slike še ne boste hitro dosegli. Dobili pa boste zaznave na podlagi katerih vse eno boste zaznali ali nekdo manipulira z vami ali pa ne. In če ne, boste le zaznali kaj vam je za narediti in kako se postaviti kljub svojo tovrstni slepoti.
26 views0 comments

Related Posts

See All