top of page

Blog

Svet iz drugačne perspektive

Kaj upliva na razumevanje nekega teksta

Updated: Feb 10

(MOJA NEPRAVILNA SLOVENŠČINA)

Moji teksti niso več in zaenkrat tudi ne bodo lektorirani.

Če vam je bolj pomembna pravilna in uporabna vsebina izražena skozi nepravilen jezik, kot nepravilna in nekoristna vsebina izražena pravilnim jezikom, boste vedno razumeli to, kar vam želim povedati.

Obeh vam, na žalost, ne morem omogočiti.


Obrazložitev:

Nima smisla in je celo škodljivo, če mi lektorira tekst nekdo, ki sam nima pojma o snovi ki ga bi moral korigirati.

Pa ne gre samo za to…


Ali bo nas nekdo razumel ali pa ne, ni odvisno samo od tega, kako pravilno govorimo in pišemo. Veliko drugih faktorjev je še v igri.


Ni slučajno, da določen narod govori določen jezik. Jezik je odraz neke njegove “tehnologije” razmišljanja.


Besede delujejo večplastno:

1. Skozi njihov konkretni pomen

2. Skozi vibracije, ki jih ustvarja izgovorjava besedila.

3. Odraža našo naravnanost in stališče. Ta pa je ta pravi energetski nosilec sporočila; osnovna frekvenca, ki se ob prihodu na “svobodo”, z izgovorjavo določenih zvokov modelira in modificira,


Ad.1. Konkretni pomen besede

Bistveni problem današnjega časa je ne hoteti razumeti pravi pomen besed. Čeprav gre za objektivno zadevo, ki jo lahko preverite v slovarju, vsi se močno upirate temu, čeprav je od tega odvisna vaša usoda.


Problem bom najlažje opisala na lastnem primeru:

En dan pred nekaj leti sem se silno dolgočasila, da me je kar bolelo. Ker se jaz sicer nikoli ne dolgočasim, me je to stanje še posebej presenetilo.

Zvečer mi je bilo dovolj vsega in sem se prisilila na sprehod v želji, da povzvem zakaj mi se je to zgodilo?

“Odgovor” je bil, da sem sedaj dobila priložnost videti, kaj je to, kar sem leta in leta želela.

Takšen odgovor me je presenetil vendar mi je hitro postalo jasno za kaj gre. Namreč, jaz sem leta in leta resnično in iz polnega srca izgovarjala željo: “Kdaj se bom že enkrat dolgočasila”.

Jaz nisem mislila na takšno dolgočasenje! Jaz sem pod tem mislila na to, da bi imela dovolj časa za številne aktivnosti, ki so me zanimale, pa nisem imela časa za njih.


Torej, izbira besed se pokazala za bolj pomembno pri poimenovanje določenih pojmov, kot pravilnost njihove izgovorjav.

Lahko je nek stavek slovnično popolnoma neoporečen, tekst pa v popolnosti razumljiv in je videti da je vse v najboljšem redu. Vendar ni v redu, ker za neki pojem ni uporabljena pravilna beseda in zaradi tega se celotni smisel teksta spremeni.


Ad.2. Besede so vibracije ki delujejo na poslušalce.

Če npr. pri klavirju udariš eno tipko, vse ostale žice, ki so uglašene na ta ton, bodo zavibrirale.

O besedah kot vibracijah smo se učili že v gimnaziji. Npr, da “ž” v besedi “nož” reže in se zabija v nas, že ko ga slišimo. Zato ste preobčutljivi na besedo “žlehtnoba”, ki jo zavestno in naklepno uporabljam. S tem želim dati težo pomenu, ki ga ta beseda izraža. Blagi izrazi kar zdrsnejo z nas in zadeve ne jemljemo resno.


To pomeni, če pravilno izgovarjaš besede in uporabljaš pravilno slovnico, ustvarjaš čiste tone in akorde. Na to bo ta drugi, ki je uglašen na ta jezik tudi zavibriral. To pomeni, da je prevzel to, kar smo mu sporočili. In obratno: če ne govorimo pravilno, poslušalec ne more spontano zavibrirati.


V tem se skriva tudi nevarnost:

- Na primer, če vejice postavimo na napačno mesto, kot v primeru: “ubiti, ne pomilovati” ali pa “ubiti ne, pomilovati”.

Če ta drugi ne izgovarja pravilno, nisi ga razumel in ga boš vprašal. Pravilno izgovorjen stavek pa globoko vdira v tebe in spontano pokrene tvoje reakcije… in ubiješ nekoga, ko bi ga pa moral pomilovat, še preden ti pride do zavesti kaj počneš.


- Na drugi strani je pa zloraba psihologije v interesu marketinga tudi na tem področju. O tem se lahko seznanite tudi v zastonj marketinških materialih.

Določeni, manipulativno nadarjeni visoko cenjeni govorci z naravno ali umetno ustvarjeno karizmo znajo idealno govoriti. Dajo pa nam samo iluzijo o tem, da so povedali modrosti in odgovorili na naša vprašanja.

Ko pa se razblini delovanje njihove karizme ugotovimo, da nam v resnici niso povedali nič pametnega niti uporabnega.

Če smo pa manj prizemljeni, takšni govorci postanejo naša droga in za ekstazo in iluzije, ki jih ustvarjajo v nas smo pripravljeni veliko plačati in žrtvovati vse.


Z druge strani pa lahko srečate osebo o kateri v prvi hip pomislite, da je nepomembna in nič pametnega ne pove. Če se le prisilite prisluhniti mu, boste presenečeno spoznali, da vas je obogatila z neprecenljivo modrostjo in znanjem in vas tudi spremenila v boljšo osebo.


Zaradi vsega tega, če mi lektor ne najde primerni slovenski izraz za neki pojem, potem mi škodo dela tudi če bodo njegovi teksti slovenično brezhibni. Primernega izraza pa ne more najti, če ne pozna in ne razume celotno “snov”. Da pa bi jo spoznal, bi sam moral skozi proces ozaveščanja. Takšnega pa zaenkrat še ni!


Ad.3. Notranje energije izražene navzven

Naslednji faktor, ki je od ključnega pomena pri razumevanju je v tem, ali nas je branje ali poslušanje pripeljalo do epifanije (do “aha”-doživetja, razsvetljenja,).

Vsi ste že, vsaj enkrat v življenju doživeli pravi “aha”. Zato dobro veste, da tukaj ne gre samo za razumevanje neke snovi z glavo, temveč gre za doživetje, v katerem sodelujejo vsa naša čutila in celotno naše bitje; kot da bi bili “na licu mesta”.


Na podlagi svojih skromnih izkušenj na tem področu bi rekla, da če tisti, ki piše tekst dobi prave (“božje”) inspiracije, potem tudi tisti, ki te tekste bere ali posluša, ima velike možnosti da doživi “aha”.

Namreč, “inspiracija” je stanje, ko je pisatelj s celotnim svojim bitjem “notri”, “na licu mesta”. On takrat ne izmišlja zgodbo! On opisujejo to, kar VIDI NA PRIZORIŠČU, čeprav še naprej sedi ob svoji pisalni mizi. Zato lahko tudi svoje bralce ali poslušalce “popelje s sabo” na to “prizorišče”.


Tako je ne samo pri pisanju fikcije, temveč tudi pri opisovanju rezultatov svojih znanstvenih raziskav. Brez tega bi to delo bilo samo suhoparni zbirek znakov in nič drugega.


Marsikdaj pa je dovolj tudi ena edina besede nekega slučajnega mimoidočega, da v nas dotakne neki sprožilec in pokrene lavino spoznanja.Jaz pišem takrat, ko mi se sestavijo delčki neke moje sestavljanke. To lavino spoznanja pa želim podeliti z vami.

Na poti od moje inspiracije do “papirja” imam še številne prepreke in zato moje sporočilo ne pride ven, kot bi to bilo treba. Kljub temu v teh tekstih ostane le nekaj od moje navdušene inspiracije in energije. Zato je moja pisava v vsakem primeru bolj pristna, kot bi bila, če bi šla skozi filter nekega lektorja, ki pojma nima o čem pravzaprav govorim. Vi bi dobili slovnično pravilen tekst vendar bi to bilo sporočilo lektorja ne pa moje.


Obstaja pa še en četrti razlog, da je boljše brez lektorja.

Namreč, če hočete nekaj dobiti, morate stegniti roko, da bi lahko sprejeli to, kar se vam ponuja.

“Stegnjena roka” v našem primeru je vaša želja da razumete to, kar vam želim sporočiti. In če želite, boste tudi razumeli. Če pa ne želite razumeti, potem ne boste, tudi če bom vam desetletja razlagala v najbolj pravilni slovenščini.


Z druge strani, če bi pravilno govorila, bi lahko škodovalo. Namreč, hitro bi pomislili da ste me razumeli, pa ne bi postavili zadeve v premislek (“barantanje z bogom”). Brez "barantanja" pa nobeno vaše “razumevanje” ni pravilno, neglede na to za katero področje življenja gre.


Marsikaj tudi zato ne razumete, ker govorim o novih, vam tujih stvareh, ali pa znanih stvareh, vendar gledano iz drugačne perspektive.


Sicer pa se popolnoma zavedam, da je pravilna izgovorjava zelo pomembna. Zaradi ogromnega števila bolj perečih problemov, te lakcije v zvezi z jezikom mi še niso prišle na vrsto. Upam pa, da bom tudi njih uspela narediti.

Prosim, vzemite v poštev tudi to, da mi slovenščina ni materni jezik.

97 views0 comments

Related Posts

See All
bottom of page