top of page

Blog

Svet iz drugačne perspektive

Izgorelost, ki to pravzaprav ni

Updated: Feb 12

IZGORELOST - 9. del


Napisano 5. marca 2020.

Objavljeno 7. avgusta 2021.

Povezava na 1.del; 2.del; 3.del; 4.del; 5.del; 6.del; 7.del; 8.del

To je stanje, kjer simptomi govorijo za izgorelost, vendar vse eno ne gre za izgorelost. Če pa jo greste zdraviti kot izgorelost, ste do konca uničili človeka.

Takšno usodno napako ni možno narediti pri Transformni osebnostni terapji (TOT), ker je tukaj pristop popolnoma drugačen kot pri ostalih metodah. Pri TOT nas vodijo pacientove osebnosti, dok ostale metode namečejo svoja pravila, na podlagi izmišljotin nekogaršnje omejene človeške glave.

Diferencialna diagnoza je potrebna zaradi tistih, ki so en korak od izstopa iz svojega pekla a so v nevarnosti, da jih štvilne popularne terapije (tudi uradna psihologija) potegnejo v popolno propast.


Razliko med izgorelostjo in stanjem, ki je videti kot izgoreslost vendar to ni, bom poskušala prikazati na prispodobah:

Vaše bitje je kot stanovanje:

Ono je sedaj prazno – to je stanje, ki ga čutite in označujte kot izgorelost.


Prazno pa je lahko zaradi požara, ki vam je vse uničil. Vi ste pa ostali brez ičesa – to je prava »izgorelost«.


Lahko je pa prazno tudi zaradi tega ker ste namesto starih in uničenih predmetov že kupili nove in s temi opramili svoje novo, super stanovanje v nekem višjem nadstropju, v katerega bi se sedaj tudi vi do konca morali preseliti.

Sedaj pa že tudi vi stojite pri izhodnih vratih svojega starega stanovanje in s pogledom preletavate prazne prostore, da bi v naslednjem koraku izstopili in za večne čase zaprli to vaše dosedanje stanovanje in ga prepustili rušenju.


In na to stopi not neka »dobronamerna« soseda in se začne zgražati nad praznim stanovanjem in vse naredi, da vas prepriča, da nimate kam iti, da drugod nič ne obstaja, da ste sanjali, da ste nenormalni, če verjamete v to...

Ne pusti vas iz krempljev, dok niste začeli verjeti njenim trditvam in ji niste omogočili, da vas priklene v to staro stanovanje. In vam »velikodušno« pomaga, da s svojo neko staro kramo in improvizacijami opremi vaše izpraznjeno in nefunkcionlano staro stanovanje v hiši, ki je namenjena za rušenje.

Namreč, vsakikrat, ko ste uporabili principe Transformne osebnostne terapije, in ste naredili lekcijo, je ena vaša osebnost »umrla« v tem starem stanovanju--oz, transformirla se in se v novi, čisti obliki »nastanila« v novo »stanovanje« in od tam sodelovala v vašem življenje. Vi ste še morali ostati v starem stavnovanju, dokler niste vse predelali v »novo opremo« in prestavili v novo stanovanje.


Kaj pa so principi Transformne osebnostne trapije?

To so prinicipi logike in morale, pa še marsikaj zraven.

To so mentalne in moralne norme, ki so prisotne tudi pri živalih a v najvišji razvojni formi so od opice ustvarili homo sapiensa.

To so principi, ki so normalno ugrajeni v človeka. Na materialni ravni jih imenujemo: fiziologija, na emocionalni, mentalni, energetski ravni pa za intucijo, boga, višji jaz ...


To so principi in strukture, ki so stvorile življenje in že milione let obdržale in vodile življenje naprej in v razvejane in vse bolj razvite oblike.

To je stanje, ki je prej bil noramelno in samoumvno za večino ljudi brez, da bi se tega posebej zavedali. Danes pa ga neumna človeška glava hoče ubiti in se sama postaviti za boga in gospodarja nad vsem. To je že Sokrat povedal! In če obrnemo njegov izrek (»Sedaj vem, da nič ne vem«) po tem dobimo naslednje: najbolj neumni so tisti, ki mislijo, da že vse vedo in nič drugačnega nočejo poslušati samo to, kar tudi sami zastopajo.


Ljudje so prej ŽIVELI to, kar sem danes poimenovala za Transformno osebnostno terapijo.


To je stanje, kjer ste normalno jedli to, kar je vaša bitje potrebovalo.

To je stanje, kjer niste porinili stran vašo fiziologijo in je hoteli zamenjati s »pametnimi urami«.

To je stanje, v katerem so vaši možgani neovirano procesirali podatke, ki so jih dobili na razpolago vi ste pa sprejeli rezultat in ravnali po tem.

To je stanje, kjer je normalno, da se zamislite nad svojimi dejanji in ko ste še sliedili »božjim« opozorilom in vodenju.

To je stanje, kjer ste se umirili, ko ste za to čutili potrebo in bili aktivni tudi v globoki starosti, ker ste čutili da lahko.

To je stanje, kjer ste še znali uporabljati možgane in niste potrebovali »pametne« zadeve, da razmišljajo namesto vas.

To je bilo stanje, ko ste še imeli svoje pravo srce ne pa zaigrano prefinjenost, za katero tiči umazanija.

To je stanje spontanosti a brez načrtov za »pravilno življenje«, ki vam ne omogočijo niti sekunde prostega časa, v katerem bi se mogoče kaj božjega pritihotapilo v vas.


To je bilo stanje, ko ste na stara leta postajali modrec ne pa senilec, brez mozga in razuma.


Ravno zato v vašem življenju ni bilo nič drastičnega, herojskega, strastvenga. Vse je potekalo normalno in spontano. Bili ste pa srečni in umirjeni.

Spontano ste se tudi spreminjali, da niti opazili niste. Če vas prisilijo, da o tem premišljujete, boste le videli, da ste neštetokrat bili pred izzivi in problemi, vendar ste se na neki način potegnili v sebe, ali odšli na neki sprehod...in vse se je razčistilo, da niti opazili niste, da je bilo kaj vmes.

Tudi to boste trdili da vas se nikoli ni lotevala kakršna koli bolezen. Šele, ko vas prisilijo razmisliti, bost zaznali, da ste velikokrat začutili, kot da vas nekaj »lovi« vendar vam je bilo samoumevno, da ste bolj zgodaj šli spat in zjutri, ko ste se čisto zdravi zbudili, ste tudi to pozabili, da vas je vmes le lovilo nekaj.


In pri vsaki kontemplaciji, ki ste jo naredil (brez, da bi razmišljali kako modro naj bi takšno stanje imenovali), saj je bilo samoumevno in vsako razpravljanje o tem bi se vam zdelo neumno, se je v vas transformiala ena osebnost. Oz, je umrla na nivioju, kjer ste naleteli na problem in se v naslednjem hipu že rodila na višjem. Vsaki »aha« je minimalna smrt in ponovno rojstvo.

Vi, vaša človeška lupina je morala ostati, da bi vse svoje osebnosti odpravila na višji nivo. Sedaj pa je ostala le še ona, da se na nek način preoblikuje, osvobodi iz ujetosti in prestopi naprej.

In, kot se je to dogajalo tekom življenja, tudi sedaj bi zaspali na enem nivoju, drugo jutro pa bi se zbudli na drugem. Samo bi opazili, da ste spet nekaj dojeli saj danes obvladate to, kar včeraj še niste.


Vendar, novi (lažni) bogovi in njihivi hlapci pa vse naredijo, da vam to ne omogočijo. Zato danes stigmatizirajo takšne, ki so NORMALNI. Ker se danes NENORMALNO šteje za »normalno«.


Velko taskšnih sem srečala pri otrocih: Fantiča iz vrtca so vzgojiteljice napotile psihijatru in starše prestrašili da je njihov otrok nenormalen, ker so ga zanimale knjige ne pa pretepanje.

Nekega drugega fanta so hoteli dati v posbno šolo ker se je dolgočasil pri neumnih in dolgočasnih razlagah njegovega učitelja. Oz, bil je bolj brihten, kot njegov učitelj.

Če rečeš, da si z lahkoto študiral, tvojo šolo proglasijo za ničvredno a šolo tistega, ki jamra, kako je težko študirati, pa za večvredno. Niti slučajno pa noče nihče razmišljati, da si ti, kom je šola lahko šla le bolj brihten, kot tisti, ki mu je bila težka.

Otroke že zgodaj začnejo zdraviti z psihofarmaki, ker nimajo neko nenormalnosti, ki so jo danes imenovali za normalno.

Otroka v šoli in njegove starše so stigmatizirali, ker na vprašanje kako skrbi za svojo zdravo prehrano, je povedalo da oni doma ne skrbijo za to. A ni bilo potrebno »skrbeti« ker je otrok sam po sebi imel čisto zdrave prehranske potrebe.


Če namesto pametne ure, ki obstaja samo 10 let se raj prepustiš tvoji lastni fiziologiji, da uravnava potrebe tvojega bitja in je v milionih let dokazala svoje sposobnosti, te proglasijo za nenoramelnega.

Proglasijo te za morilca, če zadovoljiš svoje potrebe po mesu.

Pa vse to še ni dovolj:

Eno normalno spomladansko epidemijo gripe proglasijo za nekaj gromozanskega, da bi speljali svoje manipulacije, da bi rušili sisteme, politiko, državo in vse po vrsti. In blatijo vse, ki nočejo prevzeti te igre.

Očitno je nekom zelo stalo, da sesuje tudi vso ekonomijo. Saj je že Kiyosaki povedal, da za bogatine je nejboljša situacija splošne ekonomska kriza. Takrat za drobiž lahko kupijo ogromno bogatstva. In ko so nakupovali, po tem proglasijo da je kriza mim in dvignejo cene.... In če ta kriza drugače noče priti, po tem je treba izzvati skozi epidemijo. In če epidemija ni dovolj močna, po tem od nje treba narediti le hudo in vse hujšo.


Če pa ti ne »skrbiš« za zdravo prehrano—ker je to spotano v tebi in če ne uporabljaš zavestno takšne in drugačne kriterije za »uspešnost« temveč si uspešen spotano—te etiketirajo za nenormalnega.

Če slediš svojimu apetitu, ki niti malo ni napačen, te proglasijo za neprimernega, ker ne slediš nekogaršnjim izmišljotinam. In te bodo napadli in te toliko časa napadali in terorizirali, dok te ne prepričajo, da je s tabo kaj narobe.

Na sploh pa nič ne veljaš, če imaš zdrav razum in logiko, če vidiš realnost in slišiš, vse to, kar bi drugi hoteli skriti.

Na sploh pa če ne teoretiziraš o neumnostih in se ne postavljaš s svojo modrostjo vendar ŽIVIŠ vse te modrosti.

Linčajo te tudi, če upaš zakričati, da je cesar nag.

Zato so izmislili NLP, da te v vse to prepričajo, da le ne bi iskal "stopnišče navzgor" in da ne bi raztrgal bodečo žico svojega zapora.


In večina ne zdrži pritiska in popusti. Dovolj, da si za hipec popustil, pa te že imajo v pesti...

Uzgon te poriva navzgor v tvoji šoli živeljnja, vendar si sprejel da te drugi zasidrajo in vlečejo navzdol. In te trgajo a na tem nadstropju, kjer so te zasidrali, pa si res samo prazna lupina.

Nisi nič zapravil. Nisi nič porabil, nisi izgorel. Samo vse je na nadstropju višje, kam pa nisi šel, ker so te zasidrali spodaj in verjameš določenim razvikanim avtoritetom ne pe tvoji kmečki logiki.


Pred leti ena trgovka mi je bila pacientka. Povedala je, da je poslušala neki govor neke pomembne osebnosti vendar ona od tega nič ni razumela, oz vse bi lahko povedala v dveh stavkih. Vendar—je skelepala, verjetno je ona tako neumna, da te visoke znanosti ni v stanju razumeti. Slučajno sem tudi jaz slišala ta govor. In vedela sem, da je moja trgovka resnično bolj pametna, kot ta oseba, ki je v dolgem govoru trosila neumnosti


Meni se je hvalila moja profesorka—mentorica na doktoratu, da so rad njene hčerke iz medicine dela objavili v svetovno znanem znanstenem medicinskem časopisu kot najbolj novo odkritje. Jaz pa sem bila radovedna in sem je vprašala, za kaj je to šlo. Ko mi je povedala, komaj sem ostala tiho da ne bi bleknila, da to, kar je njeno hčer dviglo v svetovne znanstvenike je ena takšna resnica, ki jo obvlada vsaka moja pacientka iz Iskre (V Kostanjevici na Krki je bil obrat Iskre in o tem so mi delavke pripovedovale. Tudi jaz sem se od njih tega naučila).


Če odstopiš od svoje kmečke logike, in pustiš, da te vlečejo nazaj, kmalu resnično postaneš bolnik in propadaš.


TOT je popolnoma individualna terapija Zato vam ne morem dati splošne in za vse veljavne napotke, na splohn pa ne kako natančno ločiti med »pravo« izgorelostjo in tem, ki je samo videti kot izgorelost.


KAKO LOČITI PRAVO OD LAŽNE IZGORELOSTI

Lahko povem samo načelno:

- Če ste dosedaj spontano živeli svoje življenje brez težav, a problemi so začeli kmalu za tem, ko ste začeli »skrebei« za svoje življenje, je velika možnost, da gre za to lažno izgorelost.

Lahko, da ste dobili npr. dihalne probleme takrat, ko ste začeli dihalne vaje. Ali ste dobili prebavne probleme, ko ste začeli preračunavati vsebino in kalorijo hrane, ki ste jo pojedli ... Takrat je zagotovo problem v tej lažni bolezni.


- Če pomislite na možnost lažne izgorelosti, postavite to v barantanje (kot piše v TOT)

Vedno in brez izjeme iščemo svoje hudobije.

Zato postavite v barantanje vprašanje kaj je vaša hudobija: ali to, da niste skrbeli za zdravje ali pa to, da ste začeli skrbeti za zdravje.


ODGOVOR BOSTE VEDNO DOBILI.

Npr. tako, da se določena slika (pojam) začenja pomikati v ozadje a druga prihaja v ospredje.

Normalno je, da vam ne bo takoj jasno zakaj je ravno to hudobije in ne to, kar ste npr. prej mislili da je pri vas narobe (hudobija).

Zato nadaljujte barantanje z vprašanji in s svojimi pomisleki. Terjajte nadaljnje razlage in odgovore.

Odgovori bodo prišli v raznih oblikah. In vse bolj vam bo jasno kaj je in zakaj je ravno to hudobija. In vse jasneje vam bo, da če hočete iz problema ven, bo potrebno to predati. In, ko boste do dna duše jasno videti kaj je vaša hudobija in boste spremni to tudi predati, se bo zgodilo.


Ni vam treba verjati v to. Lahko postavite kot hipotezo in »terjate od boga« da dokaže, ali je to res tako, ali se to res tako dogaja. Vse je pod vašo kontrolo in nič se ne dogaja, dokler ne dovolite. Zato pro forma reči, naj vam odnese hudobijo ne velja. Mora vam vse biti do dna duše jasno in zelo konkretizirano.

Takrat lahko celo v hipu doživite neki »blup« in začutite, da je nekaj odnešeno iz vas, vi pa ste prišli na višjo raven.

Vem, da bo lahko že na podlagi te »vaje« marsikdo od vas ozdravel od svojih težav. Če niste, ne pomeni, da metoda ni dobra. Lahko, da ste bolj kompliciran slučaj ali pa da niste pravilno speljali proces. Namreč, kot pri računalniku, vejica na krivo mesto in nič več ne dela kot bi bilo treba.

Ča ponotranjite napotke o metodi in sledite temi napotki, imate veliko možnost, da se kar v hipu znebite teh določenih problemov.

Za poskusiti je, saj nič pri tem ne tvegate.

Ta sistem ni možno izmanipulirati. Če silite z manipulacijam, lahko vas dodatno vseka.

82 views0 comments

Related Posts

See All