Blog

Svet iz drugačne perspektive

IZGORELOST - 8.del

Updated: Aug 7

PRISTOP IZGORELOSTI IN NJENI TERAPIJI - Razprava o stališču stroke


Povezava na 1.del; 2.del; 3.del; 4.del; 5.del; 6.del; 7.del


Če imam pred sabo to zgornjo slikico, moja otroška duša še vedno si zamišlja, da so to krpice zemlje, ki plavajo na morski gladini.

Vemo pa, da ni tako.

Vemo, da je konfiguracije zemljine površine takšna, kot na spodnji skici, samo je prekita z morejm. S tem je za naš vid odrezan svet, ki je pod to gladino.

Oblaki pa omejujejo naše vidno polje navzgor.


A - področje oblakov

C - področje, ki ga zapolnjuje mojre

B - področje vidnega polja omejene človeške glave.


Če priznavamo samo to, kar vidimo v tem našem vidnem polju, po tem smo ustvarili zelo napačno sliko o svetu.

Ker ukrepamo na podlagi našega (omejenega) zaznavanja, naši ukrepi so neprimerni.

Šele s pomočjo Transformne osebnostne terapije (TOT) lahko proširimo naše obzorje onkraj teh meja in postanemo sposobni zaznavati tudi to, kar nam je prej bilo odrezano in zakrito.

Da bi proširili svoje obzorje na tem področju, ki ga tukaj in sedaj obravnavamo, je dovolj da moje trditeve in razlaga, ki bodo sledile, postavite v »barantanje« kot je to opisano v brezplačni e-knjigici: »Transformna osbnostna terapija« .


To »onkraj« največkart ni neki nadnaravni svet temveč nekaj čisto konkretnega. Če pa nočeš zaroniti glavo pod vodo ali dvignite se nad sloj oblakov, to področje ti nikoli ne bo na razpolago in bo zate ostal neki nadnaravni, praznoverni, neobstoječi hokuspokus.


Čeprav se strinjam z informacijami, ki jih je za časnik Finance podal prof dr. Gorazd V.Mravlje, (izpod peresa gospe Vesne Tomaževič objavljeno 13.feb.2020) moram dodati manjkajoče dele »slike«, ki so onkraj meja dvodimenzionalno omejenega vidnega polja uradne psihologije.


Po definiciji, dane v članku :

Sindrom izgorelosti je stanje skrajne psihofizične in čustvene izčrpanosti, ki nastane zaradi predolge izpostavljenosti stresu.


Gospod profesor navaja, da je:

»družbena raven tista, ki ustvarja razmere, zaradi katerih ljudje vse pogosteje podležejo izgorelosti...«


O tem, da smo mi vsi tisti, ki ustvarjamo ali spodbujemo ustvarjanje takšnih razmer, ki vodijo v izgorelost, sem pisala v prejšnjih člankih.

Zato je vsaka terapija obsojena na neuspeh, če ne upošteva ta dejstva in jih ne razčiščuje. Videti pa je, da nihče to ne upošteva!

Kako naj nas rešijo pred utopitvijo, ko sami, s polno močjo delamo poplavo, ki nas utaplja?!

To pravilo velja tudi za terapijo: Kako naj rešimo nekoga od uničenja z metodo, s katero smo ga sami uničili?!


»...ne smemo zanemariti pozitivnega vpliva, ki ga ima opravljanje poklica na posameznika...... ker zaradi prezasedenosti z delom pozabljamo, ali pa nimamo časa in volje, da bi se posvečali tudi drugim pomembnim področjem,...«


Seveda!

Lahko je reči, vendar kako s tem v prakso?

Boste poiskali neko aritmetično sredino na dvodimenzionalni ravni in natančno določili koliko naj bi nekdo delal in koliko in kdaj se posvečal drugimi aktivnostmi?

To bo stanje v katerem niti volk ne bo sit, niti bo koza ostala cela.

Resnica je NEKAJ TRETJEGA vendar to TRETJE je frekvenco višje in je multidimenzionalno. To je stanje »uglašenosti« celotnega našega bitja ne pa načrtno narejena časovnica in razpredelnica.


Takšno stanje lahko dosežemo samo s principi Transforme osebnostne trapije.

Če se na takšen način lotevamo reševanja problema, kot je nakazano v članku, potem:

- nismo se razbremenili prevlikih obveznosti, temveč smo si nakopali nove. Razen obveznosti v službi, imamo še obveznost, da ne pozabimo da še kaj drugega moramo zadovoljiti in obveznost do ne pozabimo na to, kar ne smemo pozabiti.

- Same metode terapije, kot je videti na podlagi opisa, so spet neke ZATLAČITVE, KONTROLIRANJE in PROGRAMIRANJE. Postavljajo vam nove načrte in nova pravila. Vi pa boste spet porabljali energijo da se preoblikujete tako, kot vam je spet naročeno.

Morali si boste dopovedati da imate pravo na počitek, pa na to in ono...

Morali boste potlačiti prestrašeno osebnost v vas, ki jo skrbi, da boste zgubili službo. Morali boste zatlačiti to osebnost, ki ste jo ustvarili na podlagi napotkov, ko ste v sebi zatlačili tisto predprejšnjo osebnosti, ki je že tudi bila rezultanta prejšnjih zatlačitvi.

Zato bomo imeli zatlačitev zatlačenega zatlačevanja.

In imeli boste OBVEZNO, NAČRTNO, NAKLEPNO IN KONTROLIRANO SPROŠČANJEI

ABSURD!!


Torej uporabili boste enake metode, ki so pripeljale do izgorelosti.


»...v življenju pozitivno samopodobo gradimo tako na tem, da se čim bolj izpopolnimo v poklicnem razvoju, kot tudi na tem, da znamo poskrbeti za kakovostno zasebno življenje«.


Res je! Trebali bi uskladiti in poskrbeti ...

To je tudi ena takšna točka, kjer se ustavi vsaka terapija, ki ni TOT. Povedo ti, kaj bi bilo treba.

To pa veš tudi sam!

Problem je v tem da ti NE ZNAŠ TO NAREDITI. Tudi če ti bo nekdo narekoval kako naj, in tudi če ti mehansko slediš napotkom, tebi je še naprej ostala ta hiba, da NE ZNAŠ ZA TO SPONTANO POSKRBETI.


En primer:

Pred leti smo imeli neke znance, ki smo jih občasno obiskovali. Ko smo prispeli, njihova mama je na 1-2-3, kar tako mimogrede, da nismo niti opazili, da ona kaj dela med tem, ko je sedela z nami v družbi, zmesila vlečeno testo.

Po tem pa ga je vrgla na OGROMNO mizo in tudi na 1-2-3 razvlekla. Lahko bi ga vlekla še in še, - do neskočnosti, samo miza ni bila dovolj velika.

In, takorekoč v nekaj minutah je zgotovila čudoviti skutni zavitek.

Jaz sem ji gledala pod prste. Prepisovala njen recept, poskušala še in še. Moje testo se ni raztegnilo niti na velikos 1/2 m2 .

Obupana sem se sprašvala, kako to, da njej gre tako spontano meni pa ne! Ona pa je bila presenečena, kako to da meni ne gre, ko pa je tako silno enostavno.


In v takšnih situacijah se počutiš čisto topoglav vendar ne gre in ne gre.

Trebalo bi! Pa ne gre. In ne bo šlo nikoli tako, kot tej babici, tudi če bi sto let vadila.

Jaz sem lahko prenehala poskušati narediti »štrudl«. Vendar ko pa ne znaš organizirati življenja...

Sposobnost spontanega »ustvarjanja« ne more ti dati nobena druga terapija, razen TOT.

Če ti dajo recept kaj delati, da bi uskladil življenje, TO NI TO.

To je samo dodatna obremenitev in dodatna kontrola, ko si pa ravno s kontrolam zapravil svoje življenje.


Če ti dajo, da sam ugotoviš kaj bi počel, ti spet niso pomagali. Saj boš izmišljal iz svojega omejenega polja zaznavanja in ne boš razčistil uzroke v sebi zaradi katerih si prišel v takšen kaos. Če pa ne umaknemo pravi uzrok, terapija ne more biti učinkovita.


Ne priti do pravega uzroka in ga ne razčistiti ni samo problem omejenega vidnega polja, temveč tudi manipulacije, ki se skriva »onkraj« našega vidnega polja. Namreč, vse je tako postavljeno, da ne vidite pravo resnico. Zaradi tega vi ispadate »grešni«. Vaš »greh« pa je to, kar se vidi: vaša nesposobnost organizirati življenje in nesposobnost za delo.

In plačujete zaradi vaših grehov. Plačujete terapije in plačujete, da boste šli v koš za smesti v tej in takšni kapistalistični »evoluciji«.


Kot sem o tem razlagala v prejšnjih člankih, grešni JESTE vendar vaš greh je, da ste -zaradi delovanja ENE osebnosti v vas zagrizli v podtaknjeno vabo. Vaš greh pa NI nesposobnost organizirati življenje in nesposobnost za delo!.

Lažje boste razumeli, če primerjam z avtom.

»Hudobija v vas« je, kot bi imeli najbolj sodobni avto, ki pa mu je zakazala ena svečka. Zato avto sedaj ne dela, kot je treba.

<