Blog

Svet iz drugačne perspektive

IZGORELOST - 5. del

Updated: Aug 7

Potlačitev, kot vzrok izgorelosti


Povezava: 1.del; 2.del; 3.del; 4.del


Sedaj prihajamo na vzroke, o katerih ljudi zagotovo ne mislijo da bi lahko povzročali izgorelost.

Zdravje (fizično, psihično in mentalno) je idelano področja za manipulacijo. Zaradi tega je tudi najbolj profitabilno, vendar ne za zdravnike. Oni so samo vsem na očeh. Služi farma industrija, najbolj pa številni drugi, ki nimajo pojma o zaravju in jih sploh ni mar za trpečega človeka.

Vi pa, tudi če imate vsa ostala področja manipulacije v malem prstu, na področju zdravja ste izgubljeni. Ne morete prepoznati manipulacijo, ko pa je na tem področju tudi sicer OGROMNO raznih teorij in hipotez in vsi se sklicujejo na znanstvena dokazila in vsak trdi, da je njegovo ta pravo. V ta kaos in zmedo ni težko pritihotapiti marsikaj, samo in izključno zaradi profita. O tem, kdaj drugič.


Tukaj bi rada omenila samo nekaj pomembnih točk.

Namreč, vse modrosti, ki se ukvarjajo s človekom so dane za določeno področje in za določeno stopnjo duhovne rasti tega naroda/področja. Kot v šoli! Isto temo drugače obravnavajo na tehnični šoli, kot jo obravnavajo na umetniški ali jezikovni šoli.

Način obravnave neke problematike pa je odvisna tudi od tega, v katerem razredu se trenutno nahajate.


Preprosto povedano: Pravila življenja ki veljajo pri Eskimih, na veljajo za Kitajce in obratno. A ne ene ne druge, ne veljajo pri nas. In tisto, kar je bilo aktuelno pred 100 leti, sedaj je ZASTARELO.

Bistvo teh modrosti ostaja! Spreminja se samo zunanja forma, način izražanja in metode implemenatacije.

Vaše obujanje starih metod je, kot bi silili s staro Nokio priti na internet. Pri tem ne igra vlogo, da je Nokia bila super in še vedno pravilno deluje. Pomembno je samo dejstvo, da ni bila ustvarjena za čas interneta in je zato za današnje potrebe zastarela in neuporabna.

Tako je tudi s terapevtskimi metodami. Lahko da jih zvesto in popolnoma obvladate, za sedanjega človeka v tem kontekstu življenja niso več primerne. Vse manj so učinkovite, kmalu pa ne bodo dale nobenih rezultatov več.


Še slabše je »Frankensteinovsko svaštarjenje«, ko izvlečemo določene delčke iz starih terapevtskih sistemov, iz njih sestavljamo neko svojo metodo in pričakujemo, da bo ta, novo sestavljen živi mrlič uspešno služil našim ciljem.»Autsorsing« je v marketingu nujno potrebna in popolnoma normalna in »neopoečna« metoda. Na področju človeka in njegovega zdravja pa je ona POPOLNI KRIMINAL: »zunanji izvajalci«, popolni medicinski laiki, pišejo tekste, izključno zaradi marketniških ciljev, vi pa te tekste požirate in jim slepo sledite, misleč da gre za najbolj sodobna odkritja in dosežke.

Pogosto gre za stališča ali metode, za katere je že zdavnaj dokazano, da so neučinkovite, celo škodljive. Večinoma pa so samo dobrozveneče izmišljotine.Kot sem to prikazala v svoji knjigici, Louise Hay je zagnala lavino uničenja. Ta »pozitivna miselnost« v resnici pomeni POTLAČITEV naših lastnosti, za katere se je nekdo izmislil, da niso pravilne in da jih ne bi smeli imeti.

Sedaj je že nešteto metod z raznimi zvenečimi imeni, vendar VSI PO VRSTI IN BREZ IZJEME (tudi uradna psihoterapija) bazirajo na potlačitvi in rezanju vsake povezave z našimi notranimi bitji (tudi takrat, ko se oglašujejo kot »povezovanje s sabo« ali so videti, da se analitično poglabljajo v področje podzavesti).Osnovno marketinško pravilo je: daj ljudem to kar hočejo.

To bi bilo popolnoma v redu vendar je KRIMINAL na področju človeka in njegovege zdravja. To je tako, kot bi otroku dovolili da gura prst v električno vtičnico ali da pobira čike po cesti in jih poje ...ali pa dovoliti ljudem da pijejo in v pijanem stanju vozijo avte, pa da se drogirajo - ker oni tako hočejo in se njim zdi, da jim to pomaga in jim je v redu.


Na vseh področjih pa je kriminal to kar je danes tako popularna marketinška metoda: če zavestno nočejo nekaj, po tem jih, skozi dobro načartovane marketinške kampanje programiraj tako, da bi hoteli ravno to, kar jim nekdo hoče prodati ali kar nekdo hoče skozi tekšne programirane robote doseči.


Freud je svojčas že ugotovil, da je podzavest vedno močnejša od zavesti.

O tem govorijo tudi narodne modrosti v izrekih, kot je npr: »Ni težko nagnati žabo,da skoči v vodo« . O tem govori celo Ibrica Jusić v svoji pesmi: »Mačka«. Nevroznanost pa je to zelo natančno DOKAZALA - in ZLORABILA.


To pomeni: Ne glede na to, koliko se trudimo zavestno spremeniti svoje »nezaželene lastnosti«, one bodo vedno premagale naše zavestne težnje in tudi naprej odločale in določale naše obnašanje.


Nevroznanost in njeno glavno orodje – Nevrolingvistično programiranj (NLP), na podlagi svojih ugotovitvi izdeluje primerne vabe, v katere bodo vaše potlačene osebnosti zagotovo zagriznile in vaše zavestno bitje vodile, da naredite točno to, kar nekdo, v svojem interesu, hoče od vas, da bi naredili. Vi ste pa prepričani, da ste se odločili na podlagi svojega razuma in lastne odločitve. Niti ne posumite, da ste bili vodeni, da bi naredili to, kar je nekdo hotel od vas.


Dokazano je tudi to, da več zatlačenih »lastnosti« imate, in bolj ko ste prepričani, da vi takšnih negativnosti in slabosti nimate in da vas že nihče ne more manipulirati, to lažje vas je izmanipulirati.

(Obdelano v knjigi »Nevromarketing razbija iluzije«)


Tisti, ki se zaveda svojih negativnosti in da jih je potlačil, bo pozoren in se ga le ne bo dalo kar tako nategniti. Tisti pa, ki je samozavestno prepričan v svojo neoporečnosti in suverenost, pa ni pazljiv.


Najbolj blaga oblika potlačitve je ko npr. sovražite svojo taščo vendar igrate ljubečnost, ko jo morate obiskati. Čutite pa, koliko energije vam požrejo takšni obiski in vse situacije, ko morate igrati nekoga drugoga kot kar ste.


Če ste uspeli še globlje potlačiti svoje nezaželene osebnosti in stanja, lahko da na površini skoraj ne bo vidno nič od vaših »hudobij«. To je npr. stanje, ko ne zaznate nič negativnega v sebi proti vaši tašči tudi ko ste skupaj z njo, vendar sama od sebe se pa jo ne spomnete obiskati.


Če blaga polačitev pobere veliko naše energije, koliko šele porabimo za tako globoko potlačitev! Saj za takšno stanje moramo v resnici preprogramirati že celo naše bitje, na površini pa vse tako pogladiti, da preslepimo in sebe in druge.


Vandar, za popularno miselnost to še ni dovolj. Terja od vas da še bolj globoko potlačite svoje pravo stanje in da še ekstra generirate neke »pozitivne« emocije.

Torej, ni dovolj, da ste sprejeli taščo, da ste jo pripravljeni streči in negovati, ko je bolna. Terja od vas, da z vso močjo trpinčite svoje srca, da bi iz njega izsilili še emocijo ljubezni do nje.


Pa še to ni dovolj. »Popularna miselnost« in metode »za zdravje«, na sploh pa tiste za »biznis« terjajo od vas teroristične metode proti sebi. Zatlačiti morate dejansko čisto vse, kar ste vi. Ne samo čustva temveč tudi fiziološke procese vašega bitja. Kontrolirati morate vsaki živček in mišično nitko, celo utrip srca in dihanja, da stranka (ki jo hočete nategniti) le ne bi prepoznala vaših namenov.

Zato morate vso svoje bitje, na sploh pa srce DEFORMIRATI. To terja ne samo ogromno energije, temveč uničuje srce in še marsikaj v vas. Kar naprej morate biti na preži, napeti in v strahu, da kakšna mišična nitka le ne bi trznila takrat, ko ji to ni dovoljeno, ali nekaj hitrejših utripov srca ne bi odkrlio stranki vaše namene.


Pa še to ni dovolj »za zdravje in biznis«.

Morate uničiti vse svoje varnostne sisteme, in »opozorilne lučke«, kot so npr. strah. Če pa vam ni dovolj uspelo, po tem vas bo obdelovala NLP in če nočete, da vas proglase za norca ker vidite to—kar je dejansko res, morate se pustiti preprogramirati in sami naprej održavati sebe in gluhim in slepim za čisto vse, razen za to, kar vam narekujejo da morate videti, tudi če se to ne ujema z realnostjo.


Morate tudi odrezati vse poti, ki vas povezujejo z vašim višjm JAZ-em in Intuicijo, da se kakšna pametna misel – epifanija—in s tem tudi energetska pomoč ne bi pritihotapila do vas in vaše zavesti. V interesu tega ne dovolijo vam, da ste spontani v čemerkoli. Morate čisto vse načrtovati. Načrtovano jesti, piti, kakati, lulati ... Načrtno se veseliti, ko je po programu to na vrsti. Načrtno terjati od telesa da naj se odpočije tako in takrat kako in kdaj so vam drugi predpisali.

Vsako sekundo pa morate biti pod hipnozom poslušajoč novodobne mantre »za uspešnost«.


Ker pa ne morete tako ubiti vaše osebnosti in uničiti svoje vsebine, kot to popularna miselnost terja od vas, zato morate biti kar naprej na preži da se absolutno kontrolirate in prilagajate predpisanim pravilom.


Na popularnih seminarjih vam govorijo, da morate ustvariti nove navade in prekanalizirati živčne poti vaših možganov.

S tem ste pa samo zmešali vse.

Vaše bitje potrebuje ogromno dodatne energije, da bi, vsaj za preživetje, nujno potrebni impulsi le prišli tam kam morajo priti, kljub vsemi preprekami, kratkimi stiki in vozli, ki ste jih s pomočjo popularne miselnosti ustvarili v sebi.


Tako ste za vso to destruktivnost porabili ogromno energije uničili ste pa vse strukture, ki bi vam, v povezavi z "krvotokom narave" preskrbele zadostne količine energije.

In vse to izključno v interesu marketinga.

Ali se še vedno sprašujete, zakaj ste prišli v stanje izgorelosti danes, ko imamo ogromno sodobne tehnologije, ki »olajša človeku delo« in celo že razmišlja namesto nas?!Nevromarketinški strokovnjak, Nikolaos Dimitriadis je izjavail:

Človeškega vedenja ne obvladuje razum”.
“Če se pogovarjamo o vedenju, je prav racionalni del možganov najšibkejši člen”.

(Intervju je v popolnosi obdelan v knjigi: Nevromarketing razbija iluzije«)