Blog

Svet iz drugačne perspektive

IZGORELOST-1. del

Updated: Aug 6

Duhovni "AJDS"UVOD

V seriji člankov bom prikazala kompleksno tematiko izgorelosti. Podrobno bom analizirala neke izstopajoče vzroke in pogoje, ki človeka pripeljejo do tega stanja.

Povdarek bom dala na tiste vzroke in faktorje, ki vam niso znani in nikoli ne bi pomislili, da igrajo, celo ključno vlogo v vaši poti v izgorelost.

Prikazala bom tudi principe terapija in v čem se Transformna osebnostna terapije razlikuje od drugih terapevtskih metod.

Povdarjam pa, da pri tem, kar bom napisala ni pomembna točna slika s katero sem opisala določeno zadevo. Pomemben je PRINCIP, ki ga skozi določeno sliko (opis) želim izraziti. Zato, ne odkloniti, če v takšnih slikah ne vidite sebe. Če pa boste iskali princip, zagotovo boste našli problem tudi pri sebi. (Za primer bom vzela agresivnost. Pod tim največkrat podrazumevamo pijanga muškega, ki pretepa svojo družino. Vendar agresija je tudi, če otroku zelo ljubeče dopovedujete, da le mora požreti neko jed, ki jo ne mara).


Največji problem je v tem, da vsak vidi in govori o hudobijah v svetu in okoli sebe, nihče pa niti pomisliti noče, da bi vključil sebe v to sliko in se vprašal, kje so njegove hudobije s katerimi je sam dal doprinos, zaradi katerega vsi, pa tudi on sam trpi.

Ne pozabite, da se je tudi Hiter imel za dobročinitelja in za rešitelja sveta....


Pri Transformi osebnostni terapiji je pristop pacientu absolutno individualen. Ker je vsak od vas specifikum zase, šele skozi individualno terapijo lahko najdemo točno vašo pot, ki vas je pripeljala v nezaželeno stanje. Na podlagi tega pa bomo našli - spet, strogo specifično in samo vašo pot, po kateri lahko, korak za korakom, pridemo tudi ven.

Zato se ta terapija ne da naučiti na način kot ste sicer navajeni.

Tudi tukaj, bom dala principe, ki se jih pri terapiji treba držati. Ne boste pa dobili zapovedi, prepovedi in pravila.

Če pa boste razumeli to, kar sem povedala o principih, iz marsikaterega stanje se boste lahko tudi sami izvlekli. Če pa vam ne uspe, vas moram osebno »voditi«.


POT V IZGORELOST


Izgorelost je rezultat in posledica popularnih metod za »zdravo življenje in uspešnost«.

Večino teh metod so ustvarjali psihologi s svojo psihologijo. Danes pa jih, v interesu nekogaršnjega profita in drugih interesov ustvarja zlorabljena in v »nevroznanost« in »nevrolingvistično programiranje« preimenovana psihologija.

Te metode vas terjajo, da s hitlerovskim terorjem in »genocidom« samega nad sabo, uničite svoje osnovno bitje in se prelevite v nekaj, kar je izmislila in za vas določila nekogaršnja omejena človeška glava.

Na to pa pride ista ta psihologija in z enakimi metodami, s katerimi je naredila gorja, sedaj pod imenom »terapija«, nadaljuje staro prakso: terja vas, da dobivene, a neprimerne rezultate svojega dosedanjega delovanja zmečete pod preprogo (odrežete, potlačite) in znova, na enak način, kot je to bilo poprej, pod njeno taktirko spet preoblikujete in kreirate nekaj na in v sebi.

Kot pri staremu gramofonu: zamenjujejo se plošče, druga za drugo, ustvarjajo se celo nove vendar vse hreščijo. Nihče pa noče dojeti, da ni krivda v ploščah temveč v staremu in pokvarjenemu gramofonu, ki na enak (napačen) način preigrava plošče in hoče iz njih izvabiti njihovo koristno in čudovito bistvo.

Za našo ujetost, nesvobodo, nesuverenost in druge probleme niso krive stare modrosti, ter moralne in etične norme. Tudi religija ni kriva, niti naravna evolucija, fiziologija, biologija in naša, skozi milijone let ustvarjena genetika ne. Kriva je izključno človeška glava, ki si domišlja, da je bog-kreator in vse te modrosti in resnice »prebira in preigrava« na svoj omejen in dvodimenzionalen način ter tako preoblikuje in degenerira človeka v SPAKO in ustvarja hitro cesto v propadanje.


Nikoli ni bilo toliko »božjih prepovedi« kot jih je danes!

Za denar, moč in slavo pohlepni in lačni lažni bogovi, a pod parolo, da je vse to za »zdravje in uspešnost«, vsiljujejo svoje metode neštetih prepovedi in zapovedi. Vi jim pa verjamete in jim sledite.

Nikoli prej ni bilo toliko terorističnih »moralnih« norm in omejevanj, kot jih je danes.

Nikoli ni bilo toliko človekovih lastnosti proglašenih celo za »smrtne grehe«.

Nikoli toliko uničevanja narave kot je danes! Samo danes ne gre za izsuševanje močvirij temveč za manipulacije z geni in celicami. Zaradi takšnih ukrepov je človeška vrsta najbolj ogrožena od izumretja.

Nikoli manipulacija s človekom ni bila tako zelo potuhnjena in temeljita, kot je to sedaj. Saj nihče ne posumi, da so metode za »zdravo življenje«, za »srečo in zadovoljstvo«, za »uspešnost«... glavna področja in orodja te manipulacije.

In nikoli ni ponujena terapija tako zanikala in uničevala to, kar je narava ustvarila, kot se to dela danes.

Vi pa vse to drago plačujete (celo s svojim življenjem), ker podpihujejo vaše iluzije in vaš ego.

In, že s tem, da ste sprejeli popularno miselnost, ste zakorakali na pot v IZGORELOST.Če hočemo uspešno in trajno pozdraviti nek problem, moramo obvezno najti pravi vzrok tega problema, ter ga pravilno obravnavati.

Ne eno ne drugo ni uresničeno pri danes razširjenem problemu IZGORELOSTI.

Zato bomo začeli ravno s tem.


VZROKI IZGORELOSTI

Takoj na začetku bi povdarila, da najbolj pomembni vzroki za izgorelost niso tisti, ki se vsakomu zdijo očitni, temveč tisti in takšni, za katere niti slučajno ne bi pomislili, da so lahko vzrok vašim problemom.

Pa tudi očitni in samoumevni vzroki, niso tako jasni in enoznačni, kot sem vam zdijo.

Rešitve pa tudi niso te, ki se zdijo za najbolj preproste in logične.

Bom razložila:


1. PREOBREMENJOST ZARADI KAPITALISTIČNE AMBICIJE IN EKSPLOATACIJE

Vzrok vaše izgorelosti vidite največkrat samo v vaši preobremenjosti. Za to največkrat krivite gonjo za profitom vaših pohlepnih delodajalcev zaradi katerega izkoriščajo svoje delavce. Nalagajo vam preveč dela uz premajhno plačilo.

Ja, to je res in to je vidno. Zato se najprej moramo ustaviti pri tem, čeprav to, kar je vidno, je samo vrh ledene gore.

Torej: izkoriščevanje!


Ne bi ga bilo, če ne bi vi sami hoteli in podpirali ustvarjanje in širjenje takšne izkoriščevalske in brezobzirne gonje za profitom.

Pozabili ste namreč, na vsepovsod veljavno pravilo o ponudbi, ki je odvisna od povpraševanja. Osnovno marketinško pravilo pa je: daj ljudem to kar hočejo.


Vi ste pa hoteli laži in iluzije...

... In so vam jih dali.


Zaradi vašega lastnega pohlepa ste hoteli (in dobili) metode (iluzije) za »hitro bogatenje«. Dovolj jim je slediti – so trdili - in lahko postaneš milijarder čez noč, celo brez znanja in formalne izobrazbe...

Ni vas bilo briga, da so te metode brezobzirne, manipulatorske, celo ubijalske in močno iskoriščevalske...

Hoteli ste umikati regulacije, zakone in tudi države.

Hoteli ste umikati davke za bogate.

Hoteli ste socializam, ki »omejuje«, zamenjati z »demoratičnim« kapitalzmom, kjer je žlehtnobam omogočena prosta pot. Zmaguje pa največji manipulator.


Niste niti opazili, da podpirate Charlesa Ponzija in njegovo shemo. Ona se je razpasla na vsa področja življenja, na sploh na področje človeka in njegove psihofizične dobrobiti, čeprav je že dokazano, da s takšnimi metodami dobijo samo tisti, ki so jih ustvarili.

Hoteli ste iluzijo o tem, kako smo lahko vsi super bogati.

Hoteli ste iluzijo, da vam ne bo treba delati in še mladi in bogati lahko greste v pokoj in uživate življenje. Nič se niste zamislili nad tem, da »bestseler« metoda pomeni, da se ves svet hoče na ta isti način bogateti kot vi!

Niti na to možnost niste pomislili, da bogatin le ne bo prodal vam metodo, s pomočjo katere bi vi lahko postali konkurenca njemu in bi moral z vami deliti »kolač«, ki sedaj pripada samo njemu.


Tudi to ste sprejeli, da vas programirajo v takšna uživanja, od katerega bodo drugi imeli profit, vas pa bo počasi požiralo in razkrajalo. Zato danes pod »uživanjem« podrazumevate za vašo življenjsko energijo zelo potratne žurke, "klesanje" telesa, preganjanje grešno dragih avtomobilov in drage igrače ter »pametno elektroniko« ki bo namesto vas razmišljala. Vi pa, v oblaku vaših iluzij niti opazite ne, kako se razkrajate v svojemu brezdelju.Hoteli ste imeti življenje v svojih rokah!

Dobili ste!


Če pa s svojim stanjem niste zadovoljni, najbolj logični sklep je, da le niste znali upravljati s svojim življenjem.

Ob tem ne pozabite, da ste s temi popularnimi metodami ustvarili večno vojno. Ker na istem mestu, kjer ste se vi učili kako izmanipulirati in premagati druge, so tudi drugi učili kako premagati in izmanipulirati vas!


Ko pa izgubite energijo, zdravje, celo življenje v teh vojnah, terjate »instant« metode, ki naj bi »čez noč« umaknili posledice vaših ravnanj in vrnili vse to, kar ste izgubili, da bi po tem lahko takoj nadaljevali življenje na svoj stari, potraten in destruktiven način. Od psiholoških in duhovnih metod pa terjate priznanje za svoje prav in tudi zagotovilo v svojo zmago.

... In spet pozabljate, da tudi tisti drugi so skozi popularno miselnost prepojeni z enako filozofijo o lastnih pravicah, z enakimi ambicijami za uresničitev svojih "sanj", koristijo enake metode in gredo po pomoč istim terapevtom, ki tudi njim, v njihovi vojni proti vam, dajo prav in jim zagotavljajo zmago, kot so to do vas naredili.


Da bi ustvarili takšne cilje in dobili takšne potuhe ste vi, ki se imate za suverenega ustvarjalca življenja in upravljalca svoje usode, od sebe naredili ovco. Saj se pasivno prepuščate v roke nekemu, vam enakemu človeku, da odloča in določa za vas. On pa vas sedaj ima za glino. Domišlja si, da je bogovski kreator in vas gnete, da bi vas stisnil v kalupe, ki jih je njegova omejena človeška glava izmislila za vas. S tem pa ONEMOGOČI naravi človeka (ki ima te mehanizme ugrajene v svoj obstoj), da urejuje zadeve v nas.