top of page

Blog

Svet iz drugačne perspektive

Ivan Tavčar in Transformna osebnostna terapija

Updated: Feb 16


Biblos je e-knjižnica.

Jaz berem izposojene e-knjige na aplikaciji na svojem telefonu.

Nekaj pa se mi je zataknilo in sem mogla poklicati po tehnično pomoč. Fantje iz Biblosa so mi pomagali. Za preizkus, če zadeva deluje, so v mojem imenu prenesli eno knjigo na moj telefon.

Izposojena knjiga je bila »Visoška kronika« od Ivana Tavčarja.

Jaz sem hodila v gimnazijo v Vojvodini. Za obvezno branje smo imeli knjige najbolj znanih pisateljev vsah jugoslovanskih narodov. Tavčar ni bil med njimi.

Ker sicer nisem ravno ljubiteljica romanov sem se obotavljala ali naj sploh preberem to, slučajno dobiveno knjigo.

Pa sem pomislila, ko jo že imam naloženo, bom jo pač prebrala.

Ni se mi zdela zanimiva vendar nekaj me je gnalo, da le berem naprej.

Naenkrat se je vse obrnilo in odprlo in sem ugotovila, da je to najbolj pomemben roman, ki sem ga prebrala v življenju.

Namreč:

Ivan Tavčar je pred skoraj 100 leti

čudovito opisal ravno to, kar vam jaz,

kot

»Transformna osebnostna terapija«

brezuspešno ponujam, celo vsiljujem že 30 let.


Z ene strani opisuje PRINCIPE, NAČIN IN POT RAZMIŠLJANJA, ki vodi v katastrofo;

z druge strani pa podaja pot ozaveščanja, ki pripelje do spoznanja lastnih hudobij, zaradi katerih smo razmišljali, posledično tudi ukrepali na neprimeren način.

Kesanje, ki ga doživimo na podlagi spoznanja pa vodi v restitucijo škode, ki smo jo naredili sebi in drugima.

Ob vsem tem sem se pa ZGROZILA!

»Visoško kroniko« imate celo kot obvezno branje v vseh šolah.

Ivan Hladnik ga ima za najbolj pomemben slovenski roman.

Vendar,

KAJ STE IZ VSE TE TAVČARJEVE MODROSTI RAZUMELI?

NIČ!!!

Če bi se zgledovali in učili od vašega (Slovenskega) človeka – pisatelja in modreca, danes ne bi imeli te katastrofe, ki jih imamo in tukaj in v svetu!

Ponovno je dokazano, da je Anthony de Mello imel popolnoma prav v svoji pravljici »IZNAJDITELJ« (prikaz pravljice TUKAJ). V njej povdarja: večje ko je naše neupoštevanje nekogaršnjega nauka (ki bi ga morali sprejeti in slediti, pa nočemo) bolj pompozne so proslave s katerim ga častimo. Gradimo jim svetišča, teoretiziramo in modrujemo o njihovih naukih, celo se postavljamo z državnim praznikom za »kulturo«... !

Tako tudi vi pojma nimate o čem je ta vaš modrec in čaščeni pisatelj pravzaprav govorili in kakšen nauk vam je hoteli prenesti. Zato njegova modrost, namesto da služi razvoju naroda, postaja smet - prazna beseda na papirju in besedičenje besedičenja radi.

Na podlagi česa upam to trditi?

Na podlagi stališč pomembnih imen literarne scene o tej knjigi, ki sem jih na hitro prebrala na Googlu, najbolj pa na podlagi lastnih izkušenj.

V romanu vidite samo snov za krakočasenje ali pa nadlogo (obvezno branje) in ne modrost. Analizirate formo in vse drugo kar je nepomembno, ne vidite pa pravo vsebino, ki nam jo je avtor posredoval.

Hladnik celo ominja nekaj v tem smislu, da se je Tavčar v resnici postavljal, da dokaže, da tudi kot star, lahko napiše dober roman.

A bistveno v romanu je predstavitev napačnega človeškega razmišljanja in pristopa do problemov, ki – na ta napačen način – vodijo v katastrofo. Prava rešitev je na dlani in pred nosom, vendar ošabni človek v svoji domišljavosti to noče videti niti sprejeti.

Izidor, glavni junak v knjigi, ki v prvi osebi pripoveduje, za izhodišče svojega premišljevanja o grešnosti Agate, obdolžene čarovništva, jemlje očitne laži in hipoteze namesto realnosti in dejstev, ki jim je sam bil priča, celo sodeloval v njih. Naprej razmišlja »logično« saj, če je ona povzročila točo in jahala na prašiču, potem je res čarovnica!

Sklep je pravilen.

Vprašanje pa je, ali so izhodiščne informacije, na ketere gradimo svoj »logični« sklep, pravilne!?

V romanu so vsi drugi za izhodišče svojega razmišljanja vzeli DEJSTVA in lastne izkušnje. Samo Izidor, zaradi svoje hudobije (ošabnosti), to ni naredil.

Kot če bi vam kirurg naredil super pravilno operacijo slepega črevesa. Problem pa je v tem, da vi niste imeli težave s slepim črevom temveč z mandli!

Izidor je dobil nešteto opozoril, za svojo napako. Če bi jih vpošteval, ne bi mu bilo treba doživeti takšno usodo, ki jo je doživel. Vendar on, kot to govori v romanu, vse to, zaradi ošabnosti ne vpošteva.

Ko mu je škof dal namig – ni razumel (vprašal pa ni!).

Ko ga je imenoval za butla (ker ni razumel)—se celo užalil.

Niti takrat ne vpošteva škofa, ko mu ta bolj odprto pove preprosto logiko: če bi punca res bila čarovnica in pajdašila s hudičem, potem ne bi, okovana v železo, čakala na grmado, temveč bi se s hudičevo pomočjo rešila.

In tudi takrat ni vpošteval škofa, ko mu je ta na kraju odprto zanikal obstoj čarovnic.

Izidor je vztrajal pri svojih stališčih baziranih na lažni obtožbi nekoga, za koga je sam vedel, da je nepridiprav in je bilo vsem jasno, da je obdolžil Agato samo iz maščevalnosti, ker je odklonila.njegovo oblastno in agresivno dvorjenje.

Pravi pisci so modreci, ki nas, skozi zgodbo hočeju nečemu naučiti in nas oplemenititi. Tavčar je to naredil vendar – kot je videti – njegov trud je ostal neopažen. Pa tudi če kdo mogoče slučajno le opazi, za kaj gre, misli, da se to njega ne tiče, da on ni takšen, da to vse velja za druge ker drugi so narobe, drugi so problematični in drugi so grešni on sam pa nikoli.

Nihče se niti ne spomne pomisliti, da zgodba in modrost veljata tudi za njega.

V zadnjih 5-6 letih se močno trudim potegniti vas v realnost, da bi videli, kako in kje sami ustvarjate svojo lastno katastrofo in propad. Poskušam vam tudi dopovedati, da brez da se zavedate svojih dejanj ter hudobij in »hudobij« in brez, da jih predelate NA PRAVI NAČIN, ni možno priti ven iz problemov in stopiti naprej.

Vi pa, namesto da pogledate v realnost in dokazila, ki so vam pred nosem, ubijate mene.

Agata ni bila sežgana, ker so drugi imeli toliko pameti, da so se zavedali realnosti in so ukrepali v pravilno smer. Vendar danes, kot je videti, so vsi samo »izidori«, ki verjamejo lažem in iluzijam in uničujejo vse kar je lepo in dobro.

Izidor pa je le bil bolj pameten, kot sodobni človek. On je le dojel svoje grehe. Tavčar krasno opisuje Izodorjev proces OZAVEŠČANJA.

Za razliko od današnjega človeka, Izidor je imel tudi moralo, ki mu je omogočila doseči stanje kesanja, ko se lomijo kratki stiki v nas in napačno postavljene zadeve. To pa omogoča bogu (fiziologija mentalne, emocionalne in eterične ravni) prosto pot, da v red spravi zadeve.

Popularna miselnost vam je do konca izbrisala vsako moralo in vsako sposobnost logičnega razmišljanja. Prepričala vas je v to, kar ste sami hoteli slišati: da ste ŽE nepogrešljivi bogovi in imate pravice do vsega, kar se domislite in lahko počnete (brez neprijetnih posledic) kar koli se spomnete.

Potem se pa sesuje svet.

In ne morete najti izhoda, ker niste vpoštevali modrost, ki ga je za vas napisal že Tavčar – vaš, visoko cenjeni Slovenec!

Ta proces, ki ga je Tavčar opisal na borih 160 straneh je osnova in bistvo Transformne osebnostne terapije. Če bi razumeli Tavčarja, ne bi me linčali in sežigali že 30 let.

Nimate izgovora, da niste vedeli in se niste zavedali. Vsi ste MORALI prebrati to knjigo. Učili ste se o tem, morali ste pisati eseje in dobivali ocene ... Mogla bi vam biti znana snov, tudi če je ne bi obvladali in uporabljali. Kljub temu, od preprostih ljudi pa do cenjenih založnikov, pisateljev, priznanih imen današnjega časa na raznih področjih, celo župnikov/fratrov in psihoterapevtov, me napadate in trdite, da ne razumete o čem govorim. Obdolžujete me, da je zagotovo vse kar pišem ničvredno ker ne pišem v pravilni slovenščini, ker nisem Slovenka in naj se spokam in grem stran. Ali pa mi pošiljate prekletstva, ker prinašam neko tujo religijo, sektaštvo, ali vas vodim bog ve kam. Krške nune so me pred leti celo proglasile za hudiča in obvarovale ljudi, naj ne hodijo meni. Proglasili ste me tudi za norca, ali ste me enostavno, kot ta zadnjo smet, ignorirali, čeprav sem vedno povdarjala, da to moje ni neka moja izmišljotina temveč večna modrost, preprosta logika in pot, ki nam je dana za naše napredovanje. Logiko bi morali poučevati že v šolah ne pa mene preganjati, ker vas na njo opozarjam.

Kako naj bi mene vpoštevali, ko niste v stavnju vpoštevati, niti razumeti svojega lastnega človeka - visokočaščenega PISATELJA!

In tako človeštvo pogreza ker ne samo da gubi temveč sam, aktivno in zavestno odvrže principe in sposobnosti, ki so opico pretvorile v ČLOVEKA.

Moje delo je ravno to, o čem piše Tavčar, dopolnjeno z majhno, vendar zelo pomembno nadgradnjo. Ta nadgradnja je dana sodobnemu, visoko razvitemu človeku da resnično doseže božjo suverenost.

Za opis te nadgradnje/dopolnila koristila bom Tavčarjevo zgodbo, pa ne zato da bi kritizirala tisti čas. V času, ki ga Tavčar opisuje in v času ko je pisal zgodbo nadgradnja še ni bila omogočena.


Nadgradnja, ki nam je bila dana pred 30 leti je bila v tem, da »vice« - samokaznovanje več niso bile potrebne, da bi prišlo do happyenda. Določiti sebi kazen za greh je dejansko tudi greh: ošabno igranje boga. Ker Bog ne kaznuje. Nevšečnosti so posledice naših ravnanj ne pa kazni za grehe.

Da je Izidor izgubil Agato je posledica njegovega ravnanja. Da se je pripeljal na »slab glas« je tudi objektivna posledica njegove ošabnosti. Če bi ošabnost predelal do konca, bi sprejel, da je sam zapravil svoj položaj v skupnisti in bi pač sprejel svoj novi položaj. In lahko bi vsi skupaj srečno in ustvarjalno živeli. Vendar RAVNO ZARADI OŠABNOSTI (ki jo je le dojel vendar ne predelal do konca) je ubežal iz sveta, v katerem več ni mogel igrati to vlogo in zasedati ta pložaj, ki ga je mislil, da zaseda in da mu pripada (kot »lastniku dveh kmetij na Visokem). In ravno zaradi ošabnosti je igral boga - sodnika in se obsodil na dodatno trpljenje. Posledica tega ošabnega ravnanja je vojna rana in njegova prezgodnja smrt.

Sedaj smo BILI v drugih časih. Bila nam je dana možnost, da do konca in brez trpljenja (in pravočasno) predelamo svoje grehe. S tem bi ozdraveli tudi najbolj konkretne bolezni, našli bi rešitve tam, kjer jih sicer ni mogoče najti, dobili bi znanje in sposobnosti, o katereih niti sanjali nismo, da jih imamo v sebi in s katerim bi lahko ustvarili harmonijo in bi omogočili tej fiziologiji, ki jo na mentalni in eterični ravni imenujemo »bog«, da začne harmonično delovati za srečo in uspešnost človeka.

Zakaj sem pisala v prtekliku?

Ker ste zapravili priložnost!

Govorila sem vam: »ozaveščajte in sami boste videli nevarnosti, ki bodo sledile, če se ne zbudite iz iluzij in se ne obrnete v drugo smer«. Pa niste hoteli. Sedaj se pa že vse močno sesuva. Tudi če eno zadevo popravitie, se takoj trga na drugem mestu – berite, kaj pišejo strokovnjaki!

Današnje nesreče niso prišle naenkat. Imeli ste 60 let da usvojit tisto, o čem vam je Tavčar pisal.

Pa tudi Tavčar ni pisal nič novega saj te modrosti so vsajene v človeka, to je v njegovem originalnem bitju, v naši »božji iskri«. Med branjem Tavčarja bi se morali samo spomniti in poiskati v sebi te modrosti!

Za to ste imeli 60 let časa. In sedaj (pred 30 leti) bi s Transformno osebnostno terapijo lahko sedli na ta naslednji vlak in bi svet popeljeli na novi višji nivo. Pa niste hoteli.


In spet ste imeli 30 let časa.

V zadnjih 5-6 let sem se mogla izlagati vašim posebno hudim napadom, posmehovanju in zaničevanju. Ponizno sem se izpostavljala in vam ponujala pomoč, vi pa ste ZAVESTNO in zelo ošabno vse zavrnili.

Vaša zavestna odločitev je bila ODKLONITI TA VLAK, ki bi vas brez trepljenja lahko popeljal naprej.

In so začele klofute.

Izidor se je zavedal. Zato je vse eno prišlo do happyenda— do najboljšega kar je bilo možno v tistih okoliščinah.

Vi se pa nočete zavedati niti sedaj.

Vse to pa je šele začetek. Lahko bi še reševali svojo kožo, saj ni več časa in ne možnosti, da se ustavi lavina. Pa tudi tega nočete.

Tavčar ni pisal zgodovino. Tukaj zgodovina sploh ni pomembna.

Če bi svoj roman postavil v tisti svoj čas, bi ga razcefrali, kot cefrate sedaj mene.

Spoštujte (na pravi način) saj svojega Tavčarja in to modrost, ki vam jo je dal. On ne potrebuje svetišča, kot kar De Mello piše. Dal je modrost, da bi jo ponotranjili in uporabljali in s tem resnično in kvalitetno izboljšali svoje življenje. Vse ostalo je samo neumno in nesmiselno igračkanje.

Zapravili ste pa priložnosti, ki ste jih dobili.

Dobili ste tudi naslednji vlak, pa ste tudi njega zapravili.

In še marsikatero priložnost ste dobili, pa ste jih vse zapravili.

Bila sem tukaj! Vztrajala sam kljub vsemu in vam vse hotela pokazati. Pa niste hoteli niti toliko prisluniti, da vidite, za kaj sploh gre.

Lehko bi še rešili vsaj svojo kožo. Pa ne kaže, da bi kakorkoli bili pripravljeni vsaj to storiti.

173 views0 comments