top of page

Blog

Svet iz drugačne perspektive

Depresija


To, kar bom pisala, ni uradna psihološka klasifikacija. Jaz bom pisala na podlagi svojih spoznanj in iz perspektive Transformne osebnostne terapije (TOT).

Pri pacientih, ki so mi prihajali tudi z uradno postavljenimi diagnozami depresije, sem zaznavala tri različna stanja:

1. Žalost, ko bi se človek kar naprej jokal, ne da bi prav vedel zaradi česa.

2. Jezni obup ali obup, z jezo in zagrenjenostjo v ozadju.

3. Stanje skrajnje resigniranosti, kar pa niti ni prava žalost. Pri tem je človeku vse brez veze in bi najraje šel s tega sveta.Ad.1.

Pri tem nimam enoznačne definicije. Vedno pa velja, da je tudi takrat v ozadju neka naša „hudobija“ ali hudobija, če nas nekaj prizadene. Tudi če je ta drugi resničo hudoben do tebe, vedna je to neka tvoja hudobija v igri ki onemu drugemu omogoča, da se do tebe obnaša tako, kot se.

Sicer pa, solze so močno orožje manipulacije in diktature. Ni težko upreti se grobemu komandovalcu vendar, če nisi pri sebi predelal svoje hudobije, ti je nemogoče upreti se „nežni osebi“ ki jo „prizadene vsaka malenkost“.


Je pa tudi sebičnost. Npr: „brez tebe ne morem živeti“- Ja, to je res in zna imeti hudih posledic, če se nasilno trgajo te vezi. Vendar to ni opravičilo, da ti se nekdo pusti, da ga imaš na vrvici. Če to potrebuješ, pomeni, da je v tebi neki manjko, ki ga je treba v red spraviti da ne ti ne moreš nobenga izsiljevati vendar da tudi sam nisi hlapec onega drugega. Ker, če mu ti ne strežeš on bo odtegnil svojo prisotnost.


Smrt ljubljene osebe! Ker sem delala na terenu, sem videla, da največ „trpijo“ zaradi smrti zakonca tisti, ki so se celo življenje klali med sabo. Tisti pa, ki so se res rad imeli, pa ne delajo nobenega teatra od smrti in mirno in ljubeče sprejmejo tudi to.


Otrok je posebna tematika pa tudi tam ni ravno ljubezen to, kar se zdi za ljubezen.


Ad.2

Jaz sem v svoji praksi največkrat srečala to vrsto depresije.

Jezni obup nastaja, ker to, kar si uporno hotel, nisi uspel doseči in ker te drugi niso hoteli tako streči kot si hotel.

Danes blagoslovljen roparski marketing razbija v človeku moralne norme, spodbuja pohlep, nedelo in iracionalnost. Na to vsadi v njega cilje, ki jih sicer ne bi imel in za katere je vnaprej jasno, da jih ni možno doseči (ne na ta način, ki mu jih ponujajo). Ob tem, z manipulacijami pripravi človeka, da ubija tisti del sebe, kar je vredno v njem in tudi da opusti svoje prave cilje, ki bi ga resnično usrečili a njihova uresničitev mu je (pogosto) že bila na dohvat roke.


Če nekdo noče, da ga imajo za primitivnega butlja, ker nima potrebe želeti milijonskih zaslužkov in ekstremnih materialnih dobrin, potem je tudi prisiljen sprejeti te in takšne cilje.

Z navdušenimi motivacijskimi govori karizmatični govorci te spodbujajo, da v sebi ustvariš trmo za doseganje teh in takšnih ciljev. S tem pa gubiš svoje, ta prave cilje in svojo smer.

Z vsemi temi so zasigurali sebi profit, ker če nisi uspel s pomočjo zelo dragih seminarjev, te prepričajo, da kupiš še dražjega, ker boš s tem zagotovo dosegel to neskončno bogastvo, ki si ga pa – seveda -- ravno ti zaslužil imeti.


Moraš predelati v sebi marsikatero hudobijo, da bi postal imun na te, zelo dobro naštudirane in zelo široko speljane marketinške akcije. Moraš imate veliko notranje, srčne moči, da zdržiš vse prikrite, pa tudi konkretne napade, s katerimi te prisiljujejo v smer, ki so ti ga zadali, in da mirno obdržiš svoj pot in ne dovoliš, da ti zunanji manipulatorji preglasijo tvoje notranje vodstvo.

To pa lahko ustvariš samo če ponotranjiš in slediš metodam TOT. Samo ono ti tako počisti podzavest, da marketinške zarote nimajo prijemališča ker sicer je podzavest vedno močnejša od zavesti.

Poznavala sem ljudi, ki jim je poklic bila matematika in finance, pa so le bili potegnjeni v Ponzijevo shemo. Danes so pa bolj sofisticirane taktike, da bi te potegnili.

Če so te pa zagrabili in nisi uspel doseči obljubljenih ciljev (ker to ti zagotovo ne bo uspelo), se razbiješ, ko treščiš ob zid na koncu te slepe ceste, ali pa te dol potegne realnost. V borbi, da bi prebil neprobojno bariero ali pa de se dvigneš čeprav že močno pogrezaš, pa postopoma izgubiš vso energijo in se sesuješ v stanje popolne resigniranosti.To, kar sem opisala ni edini vzrok za takšno sesutost. Nastopi lahko zaradi česarkoli, za čem si grabil. Ne sesuješ se samo zaradi emocionalnega razočaranja, ker nisi dosegel to, za kar si bil prepričan, da ti pripada ali so ti prikazovali, da ti je na dohvat roke. Sesedeš se tudi zato, ker si v to investiral ne samo denar, temveč vso svojo energijo skozi želje, sanjarjenja, zagon, meditacije, afirmacije ….


Zaradi teh novih ciljev in obljubljene indije koromancije, si še izgubil sebe in si pozabil na vse ostalo kar si bil ti. Pustil si vse propasti, napustil si svoje pravo srce ker so ti se tvoji pravi cilje zdeli nedovolj veličastni. Izgubil si tudi svoje talente, ki si sicer kazal na določenem področju.

Ostaješ prazna lupina, zgubljena v svemirju –prazna vreča, ki se enostavno sesedne.


To stanje nastopi tudi takrat, ko se želimo samo izvleči iz svojega pekla, oz prepada v katerega smo zašli, kdo ve kdaj in kdo ve zaradi česa. Poskušamo vse, zaganjamo se še in še, pa nam nikakor ne uspe.

Do takšnih brezizhodnih stanj pride spet zaradi vpliva popularne miselnosti in novodobnih terapevtskih metod. Ne glede katero od sedaj veljavnih in priljubljenih metod uporabljate, nobena ne uporablja (več) najbolj preproste logike, ki pač jo uporabljamo za čisto vse na svetu. Samo ko gre za nas, pa jo nikakor nočemo sprejeti. Poznali so pa jih tudi v času Tavčarja.


V norišnico bi vas spravili, če bi takšne popularne metode uporabljali pri svojem pokvarjenem pralnem stroju, kot jih uporabljate ko vi ne funkcionirate, kot je treba. Pri pralnem stroju ne meditirate, ne dopovedujete mu kako on lahko, samo se mora potruditi. Ne spreminjate izrazoslovje, da bi njegove probleme prikazovali za uspeh in pravilnost; ne polepšujete njegovo zunanjost in mu ne dopovedujete, da je čisto v redu, pa naj bi bil samozavesten ker on pač to zasluži….

Pri pravilnem stroju enostavno pokličete mojstra, ki je pripravljen, razkopati ga in poiskati njegovo GERH-ŠNOST.


Danes, namreč, vsak hoče samo popraviti stanje in nihče se ne loti najbolj preproste logike. To pa je vprašanje: „Koja je moja hudobija, zaradi katere sem prišel v tašno stanje in zaradi katerih mi ne gredo zadeve tako, kot bi bilo treba?“.

Odnehali ste tudi z najbolj preprosto modrostjo, ki jo uporabljajo tudi živali. To pa je: UČENJE NA NAPAKAH! Če nekaj poskusov ne obrodi s sadovi pa je potrebno spremeniti pristop.

Nihče vas ne sme kritizirati in nihče ne sme ominjati nič takega, kar bi bilo videti kot aluzija kritike vašega »neskončenga« znanja in sposobnosti.

To je vidno tudi danes: namesto da vidite, da že 30 let uporabljate metode, ki pa so pripeljale samo do apokalipse, vi s še večjo ihto silite z njimi naprej.


Izhod iz pekla je odprt in vsem omogočen. Vaša usoda je v vaših rokah. Samo se je treba odpovedati dosedaj uporabljenim in neuspešnim metodam in poskusiti nekaj bistveno novega, kot je to, kar vam na teh straneh ponujam, celo zastonj.


Ad.3.

Pri tem ne gre za emocijo žalosti in ni joka. V glavnem niti jeza ni prisotna. Ni nujno, da nastane samo pri razbitju trmaste glave. Lahko nastopi zato, ker preveč vidiš, ker si hotel razsvetljenost, preden si sploh dozorel, da preneseš to, kar si zagledal.

Ali se sesuješ, ker si vzel stvari v svoje roke, pa nisi kos temu Ni hudobija, da ne znamo popraviti. Hudobija je, da smo zadeve uzeli v svoje roke in od sebe pričakujemo bogovske sposobnosti čeprav smo samo človek.

Ali pa smo igrali boga, ki naj bo popravil „božje nepravde“ …

Torej, lahko nastane iz hudobij, ki niti slučajno niso videti kot hudobije temveč kot pohvale vredna človekoljubna dejanja – pa to niso!

Še vedno pa ne vem zakaj je človeku lažje sprejeti da je nesposoben, kot sprejeti, da je pač zadeve gledal skozi preveč rožnata očala (preveč pozitivno je razmišljal), da ni dobro „prepisal s table“ ali pa da ni dobro razumel informacije, ki so mu prihajale.

In spet ni hudobija, da nisi bil zadevam kos temveč je hudobija, da si mislil o sebi, da vse to obvladaš in da si ti ta rešitelj sveta.

In tako prideš do stanja, ko seštevaš in odštevaš in prideš do rezultata katere sklep je, da je vse brez veze in brezupno ter da ni izhoda. Ne želiš se ubiti! Samo bi se najraje spakiral in odšel v nek drugi svet, ker tukaj ti ni za biti.Pri teh zadnjih dveh stanjih gre za absolutno izgubo energije. In če ni goriva, naše letalo trešči ob zemljo.

Ko pa smo na tleh, takrat vidimo samo »blatne čevlje« mimoidočih in blato v katerem ležimo. Zato nam je vse še bolj črno, kot je v resnici, ko vidimo celotno sliko.


Po tem pa ti gredo dopovedovati, da se vzameš v roke in dvigneš s čvrsto voljo. Ker pa si izgubil sebe, ti drugi sugerirajo s čem naj bi se ukvarjal. Ali ti pa dajo antidepresive.

Vse to deluje na ta način, da iz tvojih rezerv izžima zadnje kaplje energije, s katerim nimaš moči resnično dviginti se. Zadošča ti samo, da res narediš suicid. .


Lahko te pa kakšen bionergetih in podobni čudotvorec resnično napolni z energijo. Zato se malo privzdvigneš in vidiš še kaj drugega kot samo blato. Vendar s tem je samo takšen terapevt sebi zagotovil zaslužek. Namreč, boš prihajal po nove doze, ker te, tako dobivene energije hitro zmanjka. Ti mu plačuješ in ga častiš kako ti je veliko pomagal. V resnici te je naredil za „narkomana“ in te samo privezal nase. Vendar, kot na vsako drogo, tudi na to nastane tolerance. Zato bo vse krajši čas delovalo.


POVDARJAM: če si obrnjen v pravo smer, lahko ti pomage marsikatere bergla, da te vrati nazaj na tvoje božje tirnice. Več o tem TUKAJ.

V blog-kategorij „temeljne domače naloge“ boste tudi našli nekaj tekstov na to temo.


Če voziš v krivo smer, boš tudi imel občutek, da ti je takšna energetska bergla pomagala vendar zaradi tega boš samo bolj samozavestno terjal po starem v krivo smer. Na koncu svoje slepe ceste po ti nič več ne bo pomagalo.


Pomembno ti je videte tudi to, kje zgubljaš energijo. Zastonj ti nekdo kar naprej daje denar. Če ne vidiš, da imaš luknjo na žepu, ne boš imel denarja ne glede na to koliko ti bodo dajali. To velja ne samo na materialni ravni.

Seveda, rešitev je v dosledni uporabi TOT-ja.


DOMAČA NALOGA:

Prvi korak je podoživeti svoje depresivno stanje.

TOT je strogo individualni pristop. Že na tem izhodišču, ki sem ga vam tukaj dala, je vidno, da ima več vrst depresije čeprav je vse dano pod isto diagnosto.

Potrebno pa je iti še globlje v sebe in razvozlavati kaj je v resnici vaš problem.


Kot sem o tem že pisala, “božji internet” je že na dohvat roke, samo se je potrebno uštekati. Zato bo tudi pri problem depresije bolj enostavno, kot je bilo poprej.


PREDLOG ZA DOMAČO NALOGO:

- Definirajte vsaj okvirno zaradi česa ste depresivni. Po tem barantajte. Npr, če ste jokavi, ker vas je nekdo napustil brez katerega ne morete živeti, pa postavite v barantanje zakaj naj bi to bila hudobija, ko vi mislite, da je čista ljubezen. In kakšen manjko imate v sebi, kar ste ga hoteli kompenzirati s to drugo osebo….

Če ste ugotovili da ste obupani, ker nekaj ni bilo po vašem—ali ker niste uspeli onega drugega podrediti ali pa ker niste dosegli to, za kaj mislite, da vam pripada ali pa želite to in ono … -- pa spet barantajte.

Bo se vam pokazalo zakaj je vaše bilo narobe (hudobija).

Bo se pa tudi izkristaliziralo kaj je pravzaprav vaša srčna želja, ki ste jo zatrli zaradi tega ali onega.

Lahko pa da gre za neko malenkost zaradi katere zadeve vašega življenja obtičijo– kot pri računalniku, ko ste pomotoma stavili vejico namesto pike.


- Tudi to je treba zbarantati ali je sploh možno drugače in kako je lahko možno drugače.

OPOZORILO: NIKOLI ne boste dobili teorijo niti neke napotke po alinejah kako naj bi dosegli rezultat. Namreč, rešitev nikoli ni na istem nivoju kjer je bil začetek. Mi pa smo dvodimenzionalni. Zato ne bi razumeli, a speljali bi po naši neumni glavi in s tem vse do konca zaribali. Vedno imamo opravka samo s trenutnim stanjem in trenutno lekcijo, ki jo je treba narediti.

Lahko pa doživite “informativni dan”: da se vas za nekaj ur ali celo nekaj dni postavi v stanje, ko je vse super. Marsikdo od vas je že doživel takšna stanja pa ni vedel za kaj je šlo. Takšna stanja so prikaz kako je lahko. Vi bi se pa morali odločiti. Če hočete za vedno biti takšni in funkcionirati na ta način, kot ste za časa tega “informativnega dne”, pa je potrebno sprejeti šolanje ter “internat” in “poligon”. To pomeni: treba slediti lekcijam in tudi sprejeti določene omejitve.

Vse gre po enakih principih, kot se to izvaja v normalni šoli.


- Če ste prišli do odločitve, da bi vi želeli doseči takšno super stanje za vedno, potem je od ključnega pomena da vam ta želja pride IZ POLNEGA SRCA. Zato treba prej zbarantati vse svoje pomisleke, dvome, strahove …, da vam postane jasno za kaj gre in zakaj je vse to potrebno ravno na takšen način. Ne smete pa pozabiti, da vam ne morejo razložiti teorije relativnosti, ko še ne veste poštevanke. Vendar vedno boste dobili vam primerni odgovor, ki ga boste razumeli, ki ga boste čutili in prenesli.

Šele na ta način bo vaša želja "po renovaciji" prišla iz polnega srca, ker samo iz polega srca prihajajoče želje/potrebe lahko pokrenejo proces transformacije.

Sedaj je možna preprosta „renovacija na ključ“. Ta prej ni bila možna. Za to se pa morate zavedati, da se vi in samo vi morate preoblikovati. Ostalo pa bo prišlo skozi vas.Ne smemo pa pozabiti niti na telo.

Telesu je potrebno omogočiti njem potrebno energijo in primerna hranila.

Na prvem mestu je treba vpoštevati, da medicus curat – natura sanat. Torej narava in samo ona lahko pravilno v red spravi naše stanje. Saj smo del narave in ne izdvojeni bogovi, kot mi mislimo o sebi.

Ne smete pozabiti niti na to, da je celica uspešno preživela že milijarde let brez dietetika in celo ustvarjala vse bolj kompleksne forme.

Vmes smo pa na sebi naredili marsikatero škodo. Zato, če nočete v norišnico, če vaš avto preveč troši in tudi olje mu uhaja, ga ne boste popravili tako, da ga daste na dieto ali pa namesto bencina in olja nalivate v njega vodo ali pa ga celo priklopite na elektriko, v pričakovanju da bo postal električni avto. To velja tudi za človeka. Naše telo je tako narejeno, da ve kaj potrebuje in zato mu izvolite dati to kar potrebuje ne pa to, kar boste vi s svojo omejeno glavo mislili da mu daste.

Vi ste imeli celo svoje dosedanje življenje da delate po svojem. Sedaj pa prepustite mojstrom. In mojster je tudi vaša fiziologija. Zato, če boste poželeli pojesti pol kile čokolade na enkrat, pa to naredite.

Če imate na sebi prisilni jopič veganstva, pa ga odvzite in dovolite si, poželeti in tudi z guštom pojeste meso in še dodano meso in za sladico tudi meso.

Sicer v mesu, jajcu in mleku so takšne beljakovine, ki so najbolj podobne človeškim in zato za predelavo teh porabimo najmanj energije. Sedaj, ko ste brez energije, ne smete jo zapravljati na svoj prebavni sistem, niti prisiljevati telo, da praktično brez prave hrane, a dodatno obremenjeno balastom iz takoimenovane “zdrave hrane” nosi vas in vase življenje. V takšnem stanju bi našem telesu najbolj prav prišla ŽIVA energija vendar čustveno ne bi prenesli, da bi začutili vampirske ali kanibalske želje!

Saj elementali (ki so danes v obliki živali) so se zavestno žrtvovali, da bodo meso v človeški prehrani in s tem da padli človek (ki je ostal brez božje energetske napeljave) ima možnosti prenehati s kanibalizmom in vampirizmom. Kako bomo predelovali svoje hudobije (divjake v sebi), tako se bomo vse bolj vezali na “krvotok narave” in na napeljavo božje energije. Posledično temu, bomo potrebovali vse manj mesa, pa še marsikaj drugega bo spontano izpadlo oz našega jedilnika ker ne bo več potrebe po tem. Mesni nadomestki in “odišavljen šrot) pa je večkratno škodljiv. A ene strain, ker je to prevara samega sebe. Drugo pa, ker koristimo kemijo in dodatno pridodamo že tako in tako obstoječem bogatstvu določenih. In na koncu, s tem nismo nahranili ta naša bitja ko sedaj še bolj hirajo v nas, mi pa še naprej ostajamo na dnu tega pekla.


Takšne ekstra potencirane potrebe nastanejo zato, ker so te osebnosti, zaradi vaših prehranskih izmišljotin shirale. In sedaj morajo nadoknaditi. Takšne extra potrebe izzvenijo po nekaj dneh. Lahko se po nekem času spet javijo v drugi obliki. Kot pri zidarjih, ki enkrat potrebujejo dodatni cement, drugič pa dodatno apno …

Sprejmite sebe!!! Ti vampiri in kanibali ste tudi vi! Najprej jih morate sprejeti. S tem jih navezujete na božji daljnovod in šele to jim omogoča, da se spremenijo.

Lahko da bo en dobri obrok pravih čevapov ali pa „špeha“ tako razveselilo vaše srce, da bo poskočilo in ponovno zaživelo.

Samo ga ne takoj spet uničiti.

Sicer vse to zbarantajte. Vse moje besede zbarantajte da vi na vam primerni način doživite resnico. Jaz lahko govorim samo okvirno. Vi pa preko barantanje dobite to, kar vi potrebujete.28 views0 comments