Blog

Svet iz drugačne perspektive

CEPITI, ALI PA NE?

Updated: Jul 25


Dopolnjen arhivski članak "OŠPICE", ki je bil objavljan 7.3.2015


Poslušam na “24 ur” paniko zaradi “epidemije ošpic”. Pravijo, da je cepljenje proti ošpicam uvedeno 1968 in da se je po tem močno zmanjšala obolevnost ...

Nisem se ukvarjala s tovrstno zgodovino, ampak spominjam se, kako nam je prof. dr. Tea Šik (Medicinska fakulteta v Zagrebu) začela predavanje iz pediatrije nekje 1973-74. s tem, da uvajajo cepljenja proti ošpicam, mumpsu in rdečkam, čeprav (v prvi vrsti za cepljenje proti ošpicam) NI NOBENE MEDICINSKE INDIKACIJE. Gre samo za to, da bi zmanjšali bolniške pri materah zaradi nege otroka.

Uradno medicinsko mnenje je bilo, da so te bolezni neki mejniki v razvoju in je dobro, da jih otrok čim hitreje preboli, pa so komplikacije manjše, a imuniteta doživljenjska.


Pred leti sem gledala neke nemške statistike (a vemo, da so nemci zelo natančni!). Grafikoni vseh teh osnovnih bolezni, za katere se cepi, so kazali močni pad števila obolelih PREDEN SO UVEDLI CEPLJENJA. Zaradi cepljenja, krivulja ni pokazala nadaljnjega padca temveč stagnacijo, celo tudi porast števila obolelih.


Ošpice so "prehladna" bolezen, ki se širi kot kapljična infekcija in ima latentno dobo. Ko mi zaznamo bolezen, se je ta že močno razširila. In ker nima nobenih tako hudih ekstra komplikacij—ves ta vik in krik, ki so ga zagnali (tudi s pomočjo policije) v »preprečevanju širjenja bolezni«, kot so opisovali na »24 ur« ni imelo nobenega pomena - razen teatralnosti. (škoda denarja)

Pred kakšnimi 20 leti so tudi naredili paniko zaradi neke epidemije. Ne vem več točno, zdi pa se mi, da so tudi takrat bile ošpice. To je bilo še v tem času, ko so ljudje še močno verjeli medicini in vem—ker sem sama tudi cepila otroke—precepljenost v Sloveniji je bila praktično 100%.