Blog

Svet iz drugačne perspektive

AVTODOMARSKI INTERMEZZO - Doma
Razen ezoteričnih zadev, morala sem poskrbeti tudi za materialni nivo in v red spraviti svoj AD.

Še naprej ni bilo jasno zakaj mi zmanjkuje elektrike. Tudi vode še vedno nisem imela. In tudi ročna zavora še naprej ni primerno delovala.

Želela sem tudi parkirno kamero. Z ozirom, da sama potujem, vedno bi morala prositi nekoga, da mi pomaga pri vzvratni vožnji. To bi pa bilo nepraktično.


Največji problem v zvezi s kamero je bil, da nisem vedela kako bo ta, dodatno ugrajena kamera delovala. To sem že videla kako kaže pri teh novih in dragiih avtih, nisem pa vedela, kakšne so sposobnosti naknadno ugrajenih kamer. Bolj natančno povedano: ali tudi te kažejo okvir avta, na podlagi katerega človek ima boljšo orientacijo.


Dobila sem svetovlace. Vsi so mi zagotavljali, da mi hočejo dobro.

Vmes sem že slišala kdo od avtodomarjev ugrajuje, poceni in super, takšne kamere skupaj z navigacijo. Vendar moji »ožji« svetovalci so me prepričevali, da je to zagotovo neki šrot - kitajski izdelek in zato je tako poceni in da to nikakor ne vzamem. Raj naj dam dvojno več pa da dobim uradno in zagotovo dobro kamero. Pa tudi takšna navigacija je ničvredne. Raj naj vzamem kakšno cenejšo tablico, pa še za njo SIM kartico za Google navigacijo...

Obljubljali so, kako mi bodo vse uredili. Celo so bili užaljeni, ko sem omenila drugačno možnost. Trdili so, da so se ŽE vse zmenili. Da so se zmenili na servisu zaradi kamere in dobili termin zame. No ja, najprej bodo mogli le pogledati kaj dejansko potrebujem, pa bom še enkrat mogla iti, da mi to tudi naredijo. Tudi strokovnjaka za AD so mi organizirali, ki mi bo pomagal pri teh mojih problemih z elektriko in vodo...

In jaz sem privolila.

Po tem pa se je na servisu zaradi kamere izkazalo, da v resnici ni bilo nič dogovorjeno, oziroma, da so oni takoj sporočili, da se ne ukvarjajo z avtodomi. Zato je bila popolna nesmisel, da sem sploh prišla saj tako in tako mi ne bi mogli nič narediti.

Fiasko zame je bilo tudi srečanje s strokovnjakom za AD. Dejansko je bilo videti, da ni bilo zmenjeno da bi mi nekdo pomagal temveč da mi dopove, da sem nora, da pojma nimam in da avtodom sploh ni zame.

Namreč, najprej je povedal, da z ročno zavoro ni nič narobe, samo jo jaz ne znam zategniti.


Za baterijo se je že prej postavil sum da mogoče le ni več v najboljši formi.

Tudi če bi jaz - laik, na podlagi videza izjavila, da je zagotovo v redu saj je videti popolnoma nova, bi me oklicalo za noro babo. Vendar strokovnjak je—ravno to naredil in: pokukal v prostor kjer je bila in zatrdil, da je z njo vse v redu.

Na to je še odprl pipo in je zaklical: »saj voda normalno teče«.

In voda je res tekla.

Videti je bilo, da sem popolno budalo – zmešana in dementna, ki več ne ve kaj počne.

Seveda sem bila presenečena! Saj voda ni tekla, ko sem še bila doma!

Ker pa sem kronično pozitivno misleča, niti na kraj pameti mi ni prišla možnost, da je vse bil en teater za nategovanje! Na sploh, ker so vsi bili zelo ljubeznivi in »razumevajoči«.

Hvala bogu, da so le »poskrbeli« za dodatne zadeve, ki so se mi zamerile. Zato sem se pobrala in po noči krenila nazaj proti domu. Ker pa nočna vožnja ni zame, sem se ustavla na prvem počivališču in šla spati.

Baterija je bila polna, voda je tekla in jaz sem se mirno odpravila spati. Po 3-4 urah spanja se zbudim! Elektrike spet ni in voda spet ne teče.


Ko pa sem od tega »dobrohotnega« znanca po SMS-u prosila za tel. številko mojstra, da ga vprašam, dobila sem grobi in zaničevalni odgovor, da kaj še hočem, saj mi je pravi strokovnjak povedal, da je vse v najboljšem redu. Naj takoj prodam AD ker on le ni zame.

Hm! Takšen odgovor pa mi je dalo za misliti...vendar jaz sem še vedno bila nagnjena pozotivno misliti.


Zakaj je bilo dobro, da so moji »dobrohotneži« poskrbeli, da mi se zamerijo?

Iz preprostega razloga: Naredili so me zmedeno. To bi me moralo spraviti v razmišljanje, da so to le znaki demence. Zaradi nje bi morala postati prestrašena in zmedena. Na pot pa bi se odpravila po dnevu. Zaradi zmedenosti bi zagotovo parkirala avto pred hišo in ga se ne upala več dotakniti. Vprašanje kdaj bi in ali bi sploh ugotovila, da vse še naprej ne funkcionira. Takrat bi pa se že spet nečesar domislili ...

Pretirane in paranoične teorije?

Na žalost ne. Saj sem do zgornjega sklepa prišla na podlagi dogodkov, ki so sledili.


 

Torej, ostala sem naprej na tem, da mi te zadeve ne delujejo, jaz pa pojma nisem imela za kaj gre, niti to nisem vedela kom naj bi se obrnila po pomoč.

Pa so mi zatrdili, da pumpa za vodo mora imeti nekje neki »knof« za vklopiti. Spet kličem prejšnjega lastnika. On pojma nima . Po nekem času me pokliče nazaj. Izvedel je da je treba glavni prekidač, ki je takoj nad vhodnimi vrati obrniti pa ga pritisnuti.

In to je delovalo. Pumpa se je pokrenila in je bilo vode.

Po kratkem sem imela prilike bolj od bliz videti še druge AD-e. Tako sem ugotovila, da tudi drugi AD - i imajo tam nekjer nad vhodom takšen glavni prekidač in nadzorno ploščo.


Tako sem začela bolj razmišljati. Če je to bil strokovnjak za AD-e, on je vse to vedel. To pomeni, da je on vklopil pumpo, brez da jaz to opazim. Logično bi bilo, da mi je povedal: »poglej, tukaj se uklapa punpa in po tem voda teče«. Vendar mi ni povedal. Samo je zaklical da saj voda teče in je vse v redu.

In tukaj je postalo jasno, da je vse to bil na lašč organiziran teater, da se me diskvalificira, ne pa, da mi se pomaga.

Vprašanje je zakaj!?

Na podlagi hudo bolečih izkušenj sem se naučila, da hudobni ljudje vedno najdejo kakšen razlog da drugemu grenijo življenje oz, da ga uničijo, čeprav je greh žrtve samo ta, da je mogoče dotičnemu dobrosrčno poželel dober dan, brez da bi se spomnil dotičnega jeznoritneža prositi za dovolenje.


Vmes sem se že zmenila z gospodom, ki so mi ga že prej priporočali za kamero. Ugradil mi je tudi navigadcijo in novi radio.

Ko sem prišla po svoj AD me je opozoril, da se mu zdi, da hladilnik ves čas dela. In če ves čas dela, po tem po noči je on ta, ki sprazni akumulator. Enako tako me je opozoril na lisnate vzmeti, ki so propadle.


Zaradi ročne zavore sem šla na Citroenov servis. Tam so mi povedali, da so zavore res nove vendar ker niso originalne Citroenove, zato ne primejo in seveda, bi bilo treba zamenjati za originalne.....

Nekaj mi ni bilo v redu. Zato nisem takoj pristala na ta poseg.

Namreč, vračal se mi je v spomin neki podatek,, ki sem ga slišala—ne vem več od koga in kdaj.

Bila je to razlaga o tem da ročna zavora ne zavira z istimi zavorami kot nožna, temveč da je to neki drugi mehanizem. Spomin na to je bil bled, saj sem to razlago dobila zelo dolgo nazaj v preteklosti.


Vse to so že bili podatki ki so mi dali bolj jasno sliko o stanju in na podlagi teh sem se lahko odpravila v Dolomite.


Po Dolomitih sem pa, korak za korakom izvedela še manjkajoče dele te zgodbe.

Torej:

Baterija dela s 50% kapacitete. Torej, potrebno bo jo zamenjati.

Hladilnik pa res dela skoz in niti ne hladi kot je treba. Verjetno je vzrok za problem to, da mu tisti, ki je delal AD ni napravil ventilacijo. Torej, hladilnik stoji naprej v vročem zraku ki ga izpuhava in zato ne more se ohladiti tako kot je potrebno. Dala ga bom popraviti, ko se bom vrnila z naslednje poti.


Po najnovejših informacijah – vse to bom mogla še enkrat preveriti.


Mojster, do koga so me poslali iz AMZS pa mi je točno tako razložil o zavorah kot sem to vedela. Povedal pa je tudi to, da je to kronična bolezen AD-mov (tudi novih). Vsi ti kombiji imajo za ročno zavoro tako majhne strukture, ki nikakor niso primerne za težke avtodome. Zato skoraj na vsake dve leti jih je treba popravljati.

In seveda, vse to nima veze s tem ali so zavorni diski originalni ali pa ne. In še manj ima veze s tem, da jaz ne bi bila sposobna zategniti ročno, kot mi je trdil ta strokovnjak, ki so mi ga »dobročinitelji« preskrbeli.


Ta mojster mi je razložil tudi za amortizerje. In spet ne stoji to, kot so mi prej razlagali. Namreč, prej so mi trdili, da bi morala oba lisnata »amortizerja« zamenjati, po tem pa še one ta prave/klasične, pa bog ve še kaj, kar se bo pokazalo za potrebno. Za blazine so trdili, da so ekstremno dargi luksus, ki se montira, ko je vse ovo drugo urejeno.


Ta mojster od AMZS-ja pa mi je razložil, da naj one stare amortizerje pustim pri miru. Blazina jih v popolnosti nadomesti in, ne samo da amortiziria, temveč da večjo stabilnost AD-u.

Sedaj me čaka tehnični pregled in registracija. Če zaradi ročne ne bi šlo skozi, to mi bo ta, novo odkdriti mojster takoj uredil, ostalo pa bo počakalo do jeseni

54 views0 comments

Recent Posts

See All