top of page

Blog

Svet iz drugačne perspektive

Anthony de Mello: IZNAJDITELJ

Updated: 3 days ago

Razlaga zgodbeZgodba je iz knjige "ŽABJA MOLITEV" stran 14.


"Po mnogih letih dela je neki iznajditelj odkril umetnost, kako se naredi ogenj. Vzel je orodje in šel v severne dežele, pokrite s snegom in razložil nekemu plemenu umetnost – in prednosti- netenja ognja. Ljudje so bili tako prevzeti od novosti, da so se popolnoma pozabili zahvaliti iznajditelju, ki je nekega dne tiho odšel dalje. Ker je pripadal redkim ljudem z notranjo veličino, ni želel, da bi se ga spominjali ali ga častili; v zadoščenje mu je bila zavest, da je njegovo odkritje nekomu koristilo.
Naslednje pleme, h keteremu je prišel, je bilo prav tako željno učiti se kot prvo. Toda tamkajšnji duhovniki, ki so bili ljubosumni, ker je tako vplival na ljudi, so ga dali umoriti. Da bi odvrnili vsak sum za zločin, so postavili podobo Velikega Iznajditelja nad glavnim oltarjem templja; in v liturgiji, ki so jo na novo oblikovali, so častili njegovo ime in ohranjali živ spomin nanj. Izredno so skrbeli za to, da se najmanjša stvar v liturgiji ni spremenila ali opustila. Orodje za pripravo ognja so spravili v skrinjo in rekli, da prinaša ozdravljenje vsem, ki v veri položijo roke nanj.
Veliki duhovnik sam je prevzel nalogo, da sestavi življenjepis Iznajditelja To je postala Sveta knjiga, v kateri je bila predstavljena njegova ljubeča dobrota kot vzor, ki ga je treba posnemati, poveličevana njegova slavna dejanja in njegova nadčloveška narava povzdignjena v vero. Duhovniki so skrbno posredovali knjigo prihodnjim generacijam in so avtoritativno razlagali pomen njegovih besed in smisel njegovega svetega življenja in smrti. In neusmiljeno so kaznovali s smrtjo ali izobčenjem vsakoga, ki se je oddaljil od njihovega nauka. In ko so bili ljudje tako popolnoma ujeti v te religiozne naloge, so popolnoma pozabili na umetnost netenja ognja".

 

To ni bilo narejeno samo z Jezusom. To je človek naredil s čisto vsem. Zato imamo na eni strani na primer rituale in verovanja, ki jih zaničevalno imenujemo “praznoverja”, ali jih imamo za izmišljotine pesnikov (kot so to bile Ilijada in Odiseja). V to skupino šteje tudi astrologija, ki jo imamo za neumo kratkočasenje, ker ga nismo v stanju razumeti. Tukaj so tudi klasične pravljice, ki jih imamo za neumne, celo škodljive, a so pravzaprav simbolični prikazi kozmičnih resnic in modrosti. Za neumne hokuspokuse smo proglasili tudi vsa verovanja številnih ljudstev, čeprav so bile utemeljene modrosti s polnim opravičilom (Poglejte ta VIDEO)


Na drugi strani pa je Jezusova zgodba, ki je na različne načine, tudi do današnjih dni, zlorabljana—točno tako, kot opisuje Anthony de Mello).

Ali pa druge modrosti, s katerim se danes tako imenovani terapevti in duhovni voditelji postavljajo, vendar sami pojma nimajo, kaj v resnici pomenijo.

Ali pa npr. Reiki—ki je postal nesmiselno izvajanje nekih “čokurejčkov”, a mojster si lahko postal v treh dneh.

Ali pa obljubljena razsvetljenja po nekaj urah nekega hokuspokusa.

Ali pa, kot nam je profesor, ki je pred leti predaval o akupunkturi, povedal: izvlečeni “kuharski recepti”, da bi dosegli to kar mi hočemo, ne pa sledili modrosti, katere delček je bila tudi akupunktura.

Tako se poveličuje tudi joga, ki je na zahodu samo prazna telovadba in nič drugega, saj tudi mnogi učitlji joge na razumejo, kaj pomeni to, kar postavljajo kot svoje “sveto pismo” (tega nisem jaz prva rekla! To so povedali tisti, ki se v to resnično dobro spoznajo! Jaz sem samo videla resničnost te trditve).


Zaničujemo tudi vse, kar je napisano v nekem drugačnem stilu pripovedovanja, kot ga mi danes uporabljamo. Zaničujemo tudi, kar je isto kot naše, a drugi imenujejo drugače kot mi,


Lažje je nekaj razglasiti za neumnost, kot se potruditi to razumeti. Še težje pa je priznati, da nismo več sposobni razumeti, saj smo, s ciljem poveličanja sebe, vse bolj prekinili naše povezave s svojimi pametnejšimi deli.

Tako gredo v nič številna znanja in modrosti.

Tako gre v nič tudi naša sposobnost logičnega razmišljanja in pravilnega ozaveščanja, ki bi nam moralo biti “stil življenja” in osnovno vodilo.

Tako gre v nič najbolj precizni računalnik – naši možgani, saj se vse bolj podrejamo strojem in diktatu nekaterih.

V nič gredo tudi moralne norme in vse vrednote, ki jih je prevzela opica, da bi postala človek.


Gledamo samo zunanjost in obliko.

Do pred kratkim smo vsaj SKLEPALI o vsebini. Čeprav sklepanje ni dovolj. Vendar je kazalo, da vsaj še mislimo, da ima ta zunanji ovoj tudi vsebino.

Danes niti ne pomislite več, da se za “ovojnim papirjem” skriva vsebina. Zato v marketingu poučujejo, kako je treba vsemu dati samo lepo formo. Vsebina ni pomembna, saj je nihče več ne gleda.


Ni marketing kriv! Vi ste. Tudi sami v sebi vse bolj gradite formo in živalsko slo, ki se danes imenujne “emancipiranost” in ”svoboda”.

Potem pa zmerjate boga, da ga ni, ker če bi bil – trdite - ne bi bilo tako hudo.

Bog je tukaj! V “vsebini” vsakega človeka. Vsem nam je dan. “Božji računalnik” in “božji splet” so nam dani, a jih uničujemo.Ustvarjamo spako od sebe, ki pa jo hočemo skriti za umetno (s plastičnimi operacijami in trpinčenjem) ustvarjeno zunanjost. Možgani pa postopoma propadajo, ker jih nihče več ne uporablja. Zakaj naj bi jih, saj boste kupili “pametne” pripomočke ---ki pa bodo kmalu zamenjali degenerirano človeško vrsto.

Kdaj bo končno božič ravno to, kar bi moral biti: ROJEVANJE BOŽJE ISKRE V ČLOVEKU?456 views0 comments

Related Posts

See All
bottom of page