top of page

Blog

Svet iz drugačne perspektive

Ali znate, kaj je razlika med srečo in užitkom?

Updated: Feb 19Ravno sem prebrala knjigo, v kateri je avtor (sicer znanstvenik, ki se ukvarja z nevrotransmiterji) na nešteto straneh razlagal, kako sreča ni enako stanje kot užitek in se je močno trudil razložiti kaj je sreča, kaj pa užitek in kako gonja za užitki v resnici uničuje srečo.

Čeprav pomembni doprinos, iz katerega sem tudi jaz izvedela marsikaj novega, vse skupaj je postalo neskončno, komplicirano in dolgovezno teoretiziranja, ker je bil omejen na materialno, dvodimenzionalno raven. Kot če bi teoretizirali do v neskončnost o tem kako te gmote (otoki) plavajo na gladini morja, kaj oni pomenijo.... Dovolj bi bilo pomisliti, da tudi pod gladino obstaja nekaj. Ko pa bi zaronili, bi dobili preprosto in jasno sliko in odgovore na vse.

Za rešitev problema pa je predlagal ukrepe, ki jih že tisočletja tudi vrabčki čivkajo a niso prinesli nobenega vidnega uspeha za človeštvo.


Jaz pa ravno sedim v avtodomu (AD) na obali talijanskega jezera Bolsene, jem eno fino breskvo in se zavem, da sem v stanju sreče in resnično uživam. Zato sedaj ne potrebujem nič drugega, kot da opišem svoje občutke in to bo, »iz prve roke« definicija teh pojmov, za kar je avtor knjige porabil vsaj 100 strani.


SREČA ni emocija temveč stanje, sem dojela že pred desetletji.

SREČA je stanje sončke v srcu.

Sonček pa vso naše bitje spravi v neko uglašenost na neko določeno frekvenco.

To je kot neki bazični zvok ali sozvočje..

Notranja -bazična nirvana, na kateri naše »roke« navzven ustvarjajo naše aktivno življenje.


Zagotovo ste jo že vsi doživeli.

Zbudili ste ste, in ste ČUTILI srečo!

Sočasno ste pa tudi ZNALI, da je vzrok za takšno stanje pojava sončka v vašem srcu, ki ga prej ni bilo.

Veste tudi to, da je to sreča za katero celo življenje hrepenite.

Čutite jo in vam je čudovito lepo.

Ne morete jo opisati, razen kot »sonček v srcu«, ki je izpolnil praznino, ki sicer obstaja in vam povzroča neizmerno trpljenje, od katerega z vsemi silami hočete ubežati.

Čeprav čutite, da sonček ni nastal zaradini zunanjih faktorjev, ne morete to sprejeti in ne morete, da ne iščete in raziskujete, saj hočete imeti oblast tudi nad tem.

Bolj ko ste »znanstveno« OMEJENI, večje neumnosti trdite. Teoretizirate, razlagate in iščete vzroke za takšno stanje. Tudi tako, kot ta avtor, ki z kemično analizo hoče dokazati ČUTENJE.


Zato, ne samo, da ste skrenili s prave poti in izgubili namen tekšnih srečnih trenutkov, temveč ste tudi omogočili da se vas zlorabi. Namreč, nevromarketing in NLP so izmislili samo zaradi tega, da na vaše iskanje vzroka ponudijo svoje odgovore a na hrepenenje po ponovnem doživljenju sreče ponudijo svoje izdelke. Cilj pa je nategniti ves svet v interesu nekogaršnjega profita, ker, seveda, tudi ta pohlepnež misli, da mu bo profit prinesel srečo. Ker se tudi njem sreča izmika, zato hlepi za še več in več.


Avtor knjige razlaga in dokazuje tudi to, kako se je »stanje sreče«, izključno zaradi marketinških ciljev najprej naklepno izenačilo, po tem pa v popolnosti nadomnestilo z »uživtkom«. Dokazal pa je (skozi delovanje nevrotransmiterjev v možganih) da užitak dejansko uničuje srečo. Oziroma, z uživaškim življenjem človek tudi popolnoma in za večne čase uniči svojo sposobnost doživljanja sreče. Zato postajaš večni ujetnik in večni iskalec sreče – s tem pa večni kupec vsega mogočega, za kar ti bodo trdili, da boš s tem doživel srečo.


Torej, SREČA je stanje.

Ne da se jo uresničiti z nobenim ukrepom "od zunaj", ne glede ali jo hočete ustvariti s kakršno igračo, ali z meditacijo ali pa s petjem "ohhhhm"-a ali "Hare Krišne". Lahko ti vse to izpolni praznino v srcu, vendar samo za kakšen hip, pa ti že zmuzne iz rok.


Ta sreča ni odvisna niti od zunanjih okoliščin. Okoliščine v katerih se nahajate s tem sončkom v srcu, niso nič drugačne kot so bile nekaj ur prej ali prejšnji dan, ko sončka ni bilo.

Pa niste v oblakih niti ste odmislili stanje, kot to sicer delate ko pokadite kakšno cigareto ali se nagradite s kavico ali opiti žurate ali pa ste z meditacijo dosegli, da odlebdite v neke rožnate oblake.

V takšnem stanju sreče, ki ste ga nepričakovano doživeli, se zavedate vašega siceršnjega stanja in tudi problemih, ki vas pestijo. Verjetno se še bolj zavedate, kot sicer pa kljub temu čutite ta sonček, ki vam omogoča doživljanje sreče.

To moje avtodomarstvo na stara leta me je spravilo že velikokrat v precej neljuba, celo kritična stanja. Pomladi me je stisnil avtobus na ograjo na eni zelo ozki cesti, ko sem se spuščala s strmega hriba. Tokrat, pred nekaj dnevi, pa mi ročna zavora ni držala na klancu. Nisem mogla naprej, nisem se mogla obrniti. Lahko sem samo drsela nazaj.

Bila sem presenečena, kako sem vse to super mirno prenesla in tudi učinkovito ukrepala - samo zaradi sončka v srcu.

A bilo je še veliko tega, kar bi me prej spravilo ob živce ali v obup..


Problem nastaja, ko človek ne ve, da je »sonček v srcu« stanje in ne ve, da se in kaj se od njega pričakuje pri tem, ko to doživi.

Takšno stanje, ko se nepričakovano zbudite s takšnim sončkom v srcu je kot »informativni dan« v šoli. Pokaže se ti poklic, ki ga lahko dosežeš. Če ti odgovarja, te pošljejo v primerne šole, da bi to tudi dosegel.

Tako gre tudi pri »uporabni duhovnosti«: spravi se vas v stanje, ki ga lahko dosežete (ne samo v zvezi s "sončkom"). Tistih nekaj ur ali tudi nekaj dni, funkcionirate na neki čisto drugačen način in brez problema se soočate s težavami, ki vas sicer pestijo. Če vam to odgovarja in bi želeli skoz biti oz. doživljati takšna stanja, po tem se morate odločiti in biti pripravljeni narediti lekcije, ki bodo aktuelne in ki jih boste dobili skozi notranje vodstvo.

Pred kakšnimi 35 leti, ko sem jaz doživela božji mir v srcu, mi je spontano prišla odločitev in prošnja: da bom vse naredila, samo da bi lahko skoz bila v takšnem stanju notranjega miru in sreče.


 

S to breskvo, ki sem jo jedla, sem dejansko prvič v življenju zavestno doživela tudi PRAVI UŽITEK.


Torej, sonček v srcu nas v celoti spravlja v stanje miru, harmonije in uglašenosti. In ono je (če smo ga dosegli) v ozadju vsega našega življenja in vseh naših aktivnosti. To pomeni, da smo v svoji notranjosti ves čas v nirvani, čeprav navzven intenzivno živimo in uspešno se soočamo s potrebami konkretnega vsakdanjega življenja.

Ta nirvana—sonček pomeni prisotnost »božjega interneta« v našem konkretnem bitju.

Mi smo samo računalnik, ki je brez aplikacij in povezave z internetom brezkoristna mrtva sprava, ki mogoče lahko reši samo nekaj osnovnih operacij in nič več. Če pa imamo napeljavo in smo na njo tudi priključeni, smo sposobni učinkovito in ekspeditivno se soočiti s svetom in vsemi problemi, brez, da bi nam predstavljale problem in povzročale stres.


Če tega ni, po tem nastopi »diabetes«.Namreč, zmotno je stališče, da sladkorna bolezen nastane zaradi preveč sladkorja. No ja, omejeno materialno gledano je tako. Vendar če gremo v najbolj enostavno patofiziologijo, vemo, da telo potrebuje sladkor vendar ga nima tam, kjer potrebuje. Zato išče še in še. In v krvi je lahko ogromno sladkorja, vendar, brez potrebnega inzulina, ga ne znamo uporabiti (prebaviti).

Materialna raven je skrajnja forma že dolgo obstoječih in vse bolj katastrofalnih problmov na drugih (energetskih, emocionalnih in mentalnih) ravneh.

Če zbolimo s sladkorno, to pomeni, da že veliko-veliko pred tem, nismo bili v stanju »prebaviti« številne informacije in zunanje faktorje. To pa nastane, če nimamo primernega sončka v srcu.

Moja najhujša »sladkorna« je bila v zvezi z naravo: z očmi sem videla, da je nekaj lepo vendar to nisem znala doživeti kot lepoto. Nisem imela "receptorja" za to niti prenašalca, ki bi te informacije potegnil v mene. Skoz sem imela občutek, da me od zunanjega sveta deli steklena stena.


Včeraj mi ni ravno vse šlo gladko. Problemi so v glavnem bili logistični: ali naj obiščem še to čudovito vasico?; kam naj parkiram?; kako dolgo parkiranje naj plačam?; ali naj prenočim na tem parkirišču ali naj grem naprej?; kjer bom lahko spraznila moj, že polni kemični WC?; kako treba ravnati z vsemi temi avtomati?; ali za aplikacijo "easypark" potrebujem skoz biti na internetu ali je dovolj samo za vklop?;ali se bom zmočila, ko se je tako naoblačilo?...

Torej, pravi labirint in kaos tekšnih, za mene -nevajeno vsega tega,- hudih problemov.

Istočasno pa sem že začela hrepeneti po naravi – po tem jezeru, pa nisem znala, kako ga bom najbolj dosegla in kje bom parkirala.

Kljub vsem tem razburljivem kaosu, sonček je bil v mojem srcu. Nisem se ga niti pravo zavedala. Šele sedaj za nazaj vidim kako je deloval. In kako se je vse postavljalo na pravo mesto in lepo in pravilno razrešilo, saj me je vodil do odločitvi, ki so se izkazale za najbolj primerne. In tako, se nisem zmočila kljub dežju. In dobro je da nisem ostala na onem parkirišču saj sem našla pravo mesto ob jezeru in prišla ravno pred nevihto. (S svojo starostjo niti slučano nočem voziti AD po noči in v slabem vremenu).

Vihar se je razbohotil, ko sem bila varno parkirana. Zanimivo pa je, da grmenja in bliskanja sploh ni bilo. Lilo pa je hudo in tudi hudo pihalo. Kljub temu sem v nekem blaženem stanju počivala poslušajoč glasbo, čeprav brezdelja nikoli nisem prenašala.

Celo noč je krepko deževali in močno pihalo. Tudi zjutri je bilo oblačno, pa me ni spravilo v slabo voljo.

Po tem se pa pokazalo sonce. Naredila sem kratek sprehod in čutila željo po breskvi. Že nakaj dni sem bila brez sadja saj nisem našla nobene normalne trgovine z živili. Včeraj pa sem v neki zanikrni trgovini le uspela kupiti kruh in breskve, ki niso bile ravno lepe so pa ZELO okusne. In tako sem jedla breskvo in čutila, kako se vsaka celica mojega telesa »topi« od užitka.


Torej, sreča ni emocija temveč stanje.

Zaradi tega stanja pa nam je omogočeno, da doživljamo tudi užitke. In če to božje ne omejujete in za užitek nimate to, kar vam marketing ali neke vaše fiks ideje vsiljujejo, po tem boste v vsem doživljali globoke, različne vendar prave užitke.

Tudi žurali boste lahko! S sončkom v srcu bo vas ispolnilo z užitki že (na primer) 2 uri žuranja. Potešeni boste čudovito spali in drugo jutro uživali v sončnem vzhodu. In tudi ta užitek ne bo manj vreden kot onaj od žuranja. Zagotovo takšne užitke ne boste doživeli, če prelumpate celo noč, po tem pa se še ves teden zdravite od pijančevanja in silnih "užitkov".


Ne rabite mi verjeti, vendar preverite!

Dovolj je, da se spomnite takšnega stanja, ki ste ga že doživeli ali ga boste te dni. In se opazujte. Opazujte sebe in svoje reakcije in doživetja in primerjajte jih s tem, kaj in kako sem vam opisala.


Zavedajte se pa, da je to bil INFORMATIVNI DAN. Od vas se pa pričakuje, da se odločite, ali hočete takšno stanje ali/in načini reagiranja doseči za vedno. Če boste hoteli, boste morali skozi določene »šole«, ki vam bodo omogočile pot do takšnega stanja.

In te šole niti slučajno niso za vse enake. NOBEN ČLOVEK NI V STANJU ZA NEKEGA DRUGEGA ČLOVEKA DOLOČITI KAJ JE ZA NJEGA PRAV. Zato nihče vam nima pravice predpisati kako naj ravnate da bi takšno stanje –v tem slučaju- stanje sreče - dosegli. Jaz sem tudi samo inštruktor, ki vam pomagam reševati, od vašega boga dane vam lekcije. Jaz vam ne bom nikoli narekovala kako je pravilno živeti za vas. Naučila vas bom kako boste prišli tudi sami do »izvira« kjer boste dobili vodstvo v smer, kar je za vas edino primerno. In vas bom naučila razumeti in slediti temu, kar ste dobili kot nalogo od tega notranjega voditelja.


Še eno opozorilo:

Pogoj, da stopite na pot, ki vodi ven iz pekla je momenat, ko boste globoko dojeli, da vam je pomembna SREČA, ne pa način kako do sreče, niti ne igrače, za katere ste prepričani, da vam bodo dali srečo. Vaša pot pa nikolii ni ista, kot pot nekoga drugega. In vaša pot NIKOLI NI TAKŠNA, kot si vi to mislite. Niti je rezultat takšen, kot vi to predstavljate. Vedno pa je nekaj čisto novo in presenetljivo čudovito ob tem pa se zavedamo, da si sami zase nikoli ne bi mogli izmisliti niti poti, še manj pa tako čudovite rešitve.

Na pot boste pa stopili, če boste iz polnega srca in iskreno imeli srečo na prvem mestu; ko vam bo spontano prišla iz globine vašega bitja: hočem biti srečen, negleda kako in s kakšno vsebino.

Ja, to ste že hoteli. Samo ste se pustili prepričati - kot je avtor knjige napisal—da izenačite, po tem tudi v popolnosi zamenite pot do sreče s hlepnje po užitkih in to skozi materialne dobrine.67 views0 comments

Related Posts

See All
bottom of page