top of page

Blog

Svet iz drugačne perspektive

Ali ste slišali vic o...

Updated: Mar 3

DVEH BOS@NCIH in DRISKI?


En se pritožuje svojemu prijatelju, da ima drisko, ki ga matra že precej časa.

Prijatelj mu svetuje, naj gre zdravniku.

Ta ga posluša...


Po nekem času se prijatelja ponovno srečata in ta, ki je svetoval povzveduje kako je bilo pri zdravniku.

Prvi mu pove, da mu je zdravnik predpisal pomirjevalo.

» A ti je to pomagalo, da ti ustavi drisko?« - vpraša prijatelj.

» Ne« - odgovorti mu prvi. »Še naprej imam drisko samo se sedaj ne razburjam več zaradi tega.


Domača naloga za vas:

Poiščite, kje vsepovsod živite na podlagi tega vica!

Razmislite, koliko pripravkov jemljete, koliko ritualov izvajate, koliko mantri izgovarjate in vse mogoče počnete in v kaj slepo verjamete in ste prepričani, kako vam pomaga a v resnici nima večjega učinka kot pomirjevalo za drisko: torej, nič se ne spremeni v konkretnem življenju, samo vi vse to odmislite, ne mislite na to, ali mislite, samo se ne sekirate, oz. čakate, da se bo le enega dne le pomirilo, pa se že toliko navadite na svoje trpljenje, da niti ne zaznavate, da trpite. In ste še naprej prepričani, kako vam je veliko boljše in kako vam je to nekaj silno pomagalo.

Ali pa preformulirate zadevo, daste mu novo ime in po tem ste prepričani, da to ni to kar dejansko je in kar je bilo pred tem.

Mogoče pe je le pomagalo vendar kratkočasno, pa se spet vrača in vrača in hokuspokusi vse krajši čas delujejo in ko ravno pomislite, da je vse to brez veze, pa izmislijo novi hokuspokus.


Pri tej mudrosti, izražene v vicu ne mislim samo na alkohol, cigarete in mamila. Oni so tipični predstavniki principa, ki ga izraža ta vic: človek ima probleme, ki ga obsedajo, ter psihično pa tudi fizično trpinčijo. Na to pokadi nekaj cigaret ali zgrne nekaj kozarčkov ali spravi v sebe kakšna mamila in se super počuti. Ko pa popusti delovanje, je ponovno v istem problemu in, enako kot prej, tega ne zna rešiti.

Tukaj mislim, na razne »modrosti«, ki vam jih prodajajo popularni učitelji.

Mislim na različne »čudodelne« preparate za to in ono—od obljube večne mladosti do ozdravitve od vsega.

Mislim, na metode bogatenja.

Mislim na jogo in nešteto meditacij...

Mislim tudi na medicino, kar iz tega tudi ona ni izvzeta. To cepivo je en tipični primer na to temo. Naj bi cepivo proti kovidu super ščitilo. Po tem, pa trdijo, da ščiti vendar naj bi se še dodatno cepili. Pa terjajo, da bi se dodatno cepili, v vse krajših presledkih (že skoraj vsaki dan). In še vedno trdijo, kako je cepivo super učinkovito... In čeprav se v medicini ve od nekdar, da cepiva na takšne mikorbe in v takšnih pogojih ne delujejo, oni še naprej trdijo da to pa sedaj deluje.

In sedaj pa »najnovejša« cepiva s super delovanjem proti tej »novi« obliki.

Ljudje, zbudite se že enkrat! Če je ono cepivo super delovalo tudi na mutant, ki je že precej časa »aktuelen« – kot so to še pred nekaj dnevi še vedno zatrjevali, zakaj bi, nekaj dneh po zadnjih trditvah, potrebovali novo cepivo za ta isti, od prej že prisoten mutant? Kako nekaj še bolj super deluje, ko pa je že prejšnje bilo super!?!

Sedaj pa, naj bi vse spet začeli od začetka...


V tej današnji, v zgodovini še nevideni praznovernosti, ogromno je takšnih »metod«, kot so »pomirjevalo za drisko«.

Tudi najbolj konkretni poslovni nasveti kako se kontrolirati in disciplinirati, pa da »zaslužite milijone« so samo ritual in »pomirjevalo za drisko«.

...ker pri vsemu temu ogromo vlogo igra tudi RITUAL.


Sicer pa zadeva ni tako preprosta kot se zdi.

Marsikaj je čisto zavajanje in niti toliko ne deluje, kot pomirjevalo pri driski. Večinoma pa ni vse črno-belo. Ali bo in kako bo nekaj delovalo, je odvisno izključno od vas – vašega razumevanja, zavedanja in dojemanja. Več o tem pa prihodnjič.


Rekapitulacija:

Videti je treba, kaj vse počnete s slepo vero, da vam pomaga, čeprav ni nič drugega kot pomirjevalo za drisko.

Ko se boste zavedali tega, in se zavedali tudi pomena in potrebe po ritualih (kot bom napisala v naslednjem prispevku), boste znali začutiti kakšen ritual in kdaj vam odgovarja. Takrat bosta ta zadeva in ta ritual delovala, čeprav bosta bila videti kot neumnost – kot pomirjevalo za drisko. »Znanstveniki« pa naj bi svojo neumno znanost »obesili na klin« naj jo zgodovina pospravi na smetlišče ali pa naj služi naslednjim generacijam za posmeh, kot kar se sedaj smejimo številnim zadevam, za katere so enaki znanstveniki, kot tisti sedaj, trdili, da je edina prava resnica. Tiste pa, ki se s tem niso strinjali, pa so linčali, kot to počno tudi danes. Vse je enako, kot prej, samo so metode drugačne- kot kar Balašević poje v pesmi : »Imao sam strašnog petla.77 views0 comments
bottom of page