top of page

Blog

Svet iz drugačne perspektive

Ali še vedno verjamete v pravljice od prehranskih dopolnilih?


Nekidan gledam You tube. Predvajanje se prekine zaradi oglasa. Oglaševali so prehransko dopolnilo s tem, da pač zimski čas je in ta dopolnila so pa res potrebna.


Očitno, da še verjamete v takšne neumnosti, sicer ne bi oglaševali na ta način.

Poskušala bom zbuditi vaš zaspali (nokautiran) zdrav razum:

Celica je nastala pred milijarde leti.

Do pred 100-200 leti nihče se z »zdravo« prehrano ni veliko ukvarjal.

Kot je celica znala poskrbeti za svojo prehrano, tako je tudi skupek celic znal določiti kdaj je lačno in kaj mu je za jesti.


Po tem so ugotavljali, da v določenih ekstremnih stanjih nasajajo določene bolezni ...

In tako so tudi iznajdli vitamine in definirali druge snovi, pa tudi mikroelemente, ki jih naše telo potrebuje.


Pred 50 leti, ko sem jaz študirala, še vedno ni bilo neke norosti okoli »zdave prehrane«

Začelo se je govoriti o tem, da bi potrebovali jesti več sadja in zelenjave, pa manj težke hrane in manj mesa saj preveč beljakovin obremenjuje naš organizem, najbolj pa menda ledvice (pozabila sem že za kaj je šlo!)


Vmes so pa že naredili nekaj norosti: trdili so na primer, naj vržemo kruh ven iz prehrane.

Hitro so dojeli, da so naredili napako, vendar ubežalo »novico« o škodljivosti kruha niso uspeli potegniti nazaj in je ostala fama o tem kako je kruh škodljiv.

Druga v neboupijoča neumnost je bila »ugotovitev« da materino mleko ni primerno za dojenčka ker ne vsebuje dovolj železa. Po tem so le ugotovili da je tudi to bila huda napaka.


In tako smo (pred 50 leti!!!) ostali na naslednjem:

- Profesori so nam zabičevali, da kljub temu, da naša prehrana ne šteje v zdravo, NIKOLI NE PRIDE DO POMANJKANJA NOBENIH VITAMINOV ALI DRUGIH POMEMBNIH SNOVI. Izjema je C-vitamin, ki ga naše telo ne more shraniti v velikih količinah in proti pomladi ga začne zmanjkovati. Je pa vse v redu, če v prehrani imamo kislega zelja.

PRIPOMBA: Jemanje C-vitamina pri »prvih simptomih gripe in prehlada« NIMA NOBENEGA SMISLA. Namreč, on potrebuje več dni, da bi se sploh ugradil tam, kjer bi lahko vplival na imuni sistem. Vendar ga, pri današnji prehrani v resnici niti ne primanjkuje. Če ga je več, kot potrebujemo, ga izločimo preko urina. Če pa ga je preveč, lahko deluje toksično.

- Oprvičeno je dajati D-vit dojenčkom

- Opravičeno je dajati B12 v nosečnosti, če pride do določene vrste anemije.

- Opravičeno je dati K-vit otroku takoj po porodu

- In tudi dajanje železa pri določenih sortah anemije.

- Jasno, pri težkih bolezni prebavil ali še nekaterih, ko celo telo strada, je potrebno dajati kakšna dopolnila

Sicer NOBENO DOPOLNILO NE SAMO DA NIMA NOBENEGA DELOVANJA TEMVEČ JE LAHKO TUDI ŠKODLJIVO.

Na sploh pretiran unos beljakovih (oz aminokiselin).


Pred 30 leti ste pa, pod vplivom kapitalistične gonje za profitom, vsi začeli noreti za »zdravo prehrano«, za »lahke« izdekle in za prehranska dopolnila, saj od tega se najboljše da zaslužiti. Niti placebo učinka nima saj nič ne deluje!

A škdo pa nihče ne bo mogel dokazati.

In sedaj, ko ste tako občutljivi na sestavine vaše hrane, da na listkah mora stajati celi elaborat o sestavinah, brez pomislekov se bašeta z KEMIJO. Saj »prehranska dopolnila so izdeliki kemične industrije!!!


Obstaja en vic o pašteti od kanarinčkov ki ga je nekdo začel izdelovati in dosegel velikanski uspeh. Vprašali so ga kako uspe naloviti toliko kanarincev. Ta pa je priznal, da pašteta ni čisto od kanarinčkov temveč meše –meša v sorazmerju 1:1. En kanarinec in ena vol.

Torej, lahko da je originalna snov iz tega dopolnila bila iz narave vendar po tem se ta kemično izdeluje in ni nič bolj naraven kot katerikoli druga kemikalija.

Vmes pa imamo vse mogoče sadje in zelenjavo celo leto. Res, da so brez okusa, kar pa pomeni, da so tudi oni »plastični« (porasli iz hibridnih ali gensko modificiranih semen).


Vse to pa govori še nekaj o vas:

Postavljate se, da ste »zeleni« in »zapščitniki narave« in »sonaravni«...

Če bi bili sonaravni, po tem bi »dihali z naravo«. Takrat pa se naše bitje v popolnosti prilagodi naravi. To pa pomeni naseldnje: da v tem območju kjer mi živimo (za katerega smo narejeni in oporemljeni) po zimi ne potrebujemo takšna sadeže ki ne rastejo.

VSE JE USKLAJENO.

To pa sedaj za to diskusijo niti ni pomembno.

Pomembno je samo, da zraven toliko silnih možnosti za naravno in primerno prehrano, ki jih pred 50 letih ni bilo, vi se pa bašete s kemijo – z neumnimi in popolnoma nepotrebnimi, celo škodljivimi »dopolnili«.


29 views0 comments

Related Posts

See All
bottom of page