top of page
Untitled design-2.png
Osnovno pravilo prehrane.png

Ker gre za popolnoma drugačne postavitve problemov, kot ste vajeni prosim, da najprej preučite priloženo e-knjigo. V njej so opisani in razloženi pojmi ter izrazi uporabljeni v tekstih. Sicer teksta ne boste pravilno razumeli. 

Osnovno vprašanje je:

 KAJ SPLOH JE IN ČEMU SLUŽI PREHRANA/PREHRANJEVANJE?

Spletni slovar FRAN piše samo:

prehrána -e ž (ā) 
kar se potrebuje zlasti za prehranjevanje ljudi; 

 

Torej, prehranjevanje je zaužitje določenih snovi potrebnih telesu, da bi preživelo.

 Pravijo, da so prve celice nastal pred štirimi milijardami leti.

Celica ni imela dietetičara, ki bi ji narekoval kaj je primerno za njo, da zaužije da bi preživela. Pa ne samo da je preživela temveč tudi ustvarjala vse bolj komplicirana živa bitja, na koncu pa človeka.

 

Tudi človek je na zemlji že 60-70 milijone let a brez »strokovnjakov« za prehrano, ki bi mu narekovali kako pravilno jesti, da bi preživel.

 

Dietetičari so se »rodili« pred -zagotovo ne več kot 100 let. V zadnjih 30 let pa so se neskončno razbohotili in danes si že skoraj vsaki človek izmišlja svoje »modrosti« o prehranjevanju, kot da bi prehrana človeka bila slikarsko platno na katerem vsak riše svoje neumnosti. 

 

Vsaki, še tako zabiti in neizobraženi kmet (kakšnih danes več ni) je vedel, da njegove rastline, same od sebe znajo, pobirati iz tal potrebne hranilne snovi.

Kako smo lahko prišli na tako neumno in do nas samih tako silno zaničevalno idejo, da je visokorazviti človek, krona stvarstva, v zadnjih 30-ih letih postal nesposoben obvladati to, kar je znala že celica brez možgan pred milijardami leti. 

 

Celica in vsi organizmi na tem svetu imajo fiziološke procese, ki avtomatski uravnavajo prehrano. Potrebe po hrani čutimo kot lakoto, a to, kaj potrebujemo pa nam kaže apetit. 

Količina in vrsta hrane, ki jo organizem potrebuje ke ODVISNA OD TEGA KAKO ORGANIZEM FUNKCIONIRA.

 

Torej: hrana ne določa funkcijo temveč funkcija določa hrano!

 

Zato GREŠNOST ni v naši potrebi po določeni hrani. GRENŠNOST je v NAS (v našem načinu življenja in razmišljanja), zaradi katerega potrebujemo to hrano, kot nam naš apetit kaže in v takšnih količinah, kot nam lakota govori. 

Zato ni pravilne ali nepravilne prehrane. Obstaja samo primerni ali neprimerni način življenja in razmišljanja. Pa tudi to, kaj naj bi bil pravilni način življenja in kaj ne, ne more ocenjevati človek s svojo omejeno in dvodimenzionalno glavo.  

 

Neumno je iskati kako bomo nekaj popravili, brez da bi najprej poiskali 

kako in kje smo mi vse to pokvarili!

Vendar pri prehrani je verjetno vse bilo v redu in tako, kot mora biti.

Vse smo pa pokvarili s tem, da smo sledili določenim neumnim pravilom o tem kaj naj bi bilo zdravo in kaj ne.

 

 

DOMAČA NALOGA:

OPAZUJTE SE!

Najprej je potrebno zaznati in tudi priznati sami sebi, da ste dejansko čisto obsedeni z »zdravo« prehrano in ste poplonoma ujetnik tega.

Zaznajte, kako že refleksno premišljujete in ocenjujte kaj in koliko smete pojesti in kaj ne, da vam »ne bi škodovalo«?

Opazujte se, kako vam je postalo samoumevno, da brižno študirate etikete z vsebinami živil.

Ali pa odložite sladkarijo, v katero bi z »guštom« zagriznili.

Ali pa sladkor nadomestite z umetnimi sladili v prepričanju, da ste s tem naredili najboljše zase.

Lahko, da te refleksne misli takoj zatlačite in dejansko kljubovalno jeste nekaj čisto drugega od »priporočil«. Tako ste si samo ustvarjate iluzijo, da vi pa le niste ujeti v takšen, totalno deformiran in na glavo obrnjen sistem, ki uničuje človeka.

 

Razmislite tudi o tem kako se odločate o tem kaj boste kuhali. 

Se odločate na podlagi tega kar je v trgovini v akciji ali pa kaj vam odgovarja skuhati na hitro, ko ste čisto hin? 

Ali pa kar naročite pico brez da se sploh spomnete zaznati ali vam ona v tem momentu ras odgovarja. 

 

Ali sploh veste kaj vam odgovarja?

Prepričana sem, da največkret niti ne.

Prepričana sem, da ste tudi to pozabili, da bi se morali poglobiti v sebe in zaznati, kaj vaš organizem želi in potrebuje.

Pogosto človek prepriča sebe, da mu odgovarja, na primer neka veganska izmišljotina in sedaj verjame da mu je iz srca čeprav v resnici ni.

Ali pa ste, nezavedajoč se, povlečeni v ta prehrambeni vrtinec. Gledate druge, da to jedo in menite, da uživajo. Pa mslite, če drugi uživajo, to je zagotovo užitek tudi za vas.

In med tem, ko vi občudujete njih kako jim tekne, oni občudujejo vas, kako vam tekne in nihče se ne zaveda in se tudi noče zavedati, da vsi samo igrate neko igro, čigar cilj in rezultat je poneumiti človeka na račun profita nekaterih, ki pa se bogatijo zaradi neumnosti mase.

 

Ali ste opazovali sebe?

Verjetno niste. Ker niste pomislili, da vaše telo ve, kaj potrebuje in vam to tudi sporoča. Samo bi mu morali prisluhniti in mu to tudi omogočiti. 

 

Torej, za domačo nalogo

opazujete sebe in svoj odnos do hrane in do sebe in svojih potreb.

 

Ker pravega uspeha s Transformno osebnostno terapijo lahko dosežemo samo z individualnim pristopom, če mi sporočite svoje zaznave, vam lahko pomagam bolj konkretno.

Postavljajte vprašanja in diskutirajte v zasbni fb skupini: "Sonaravna prehrana"  o stvareh, ki vas na področjo prehrane zanimajo. Tako boste imeli več koristi od mene.

Ker gre za popolnoma drugačne postavitve problemov, kot ste vajeni prosim, da najprej preučite priloženo (brezplačno) e-knjigo. V njej so opisani in razloženi pojmi ter izrazi uporabljeni v tekstih. Sicer teksta ne boste pravilno razumeli. 

Transformna osebnostna zadnja.jpg
  • Facebook
bottom of page