Ideja in pomen Transcendentalnega sveta

Poglejmo najprej kaj o tem pojmu pove jezikovni portal FRAN:

transcendentálen -lna -o prid. (ȃ) 
1. knjiž. ki presega naravno, zemeljsko; nadnaraven, nadzemeljski: 
2. filoz., po Kantu nanašajoč se na pogoje spoznavanja, neodvisne od izkustva: logika in matematika sta transcendentalni znanosti / transcendentalna metoda; transcendentalna zavest / transcendentalna filozofija 
// ki je pred izkustvom in ga omogoča: človekova možnost govorjenja je transcendentalna; transcendentalno spoznanje / človekov transcendentalni svet 
3. knjiž. nedoumljiv, nespoznaven
// od stvarnega, čutno zaznavnega zelo oddaljen

transcendentálen -lna -o (ȃ) ~o bivanje človeka nedoumljivo, nespoznavno
transcendentálno -ega s, pojm. (ȃ) vera v ~o v nadnaravno, nadzemeljsko

transcendénten -tna -o prid. (ẹ̑) knjiž. 
1. ki presega izkustvo, zavest; presežennadizkustven: transcendentna predmetnost, resničnost 
2. ki presega naravno, zemeljsko; nadnaravennadzemeljski

3.ki obstaja zunaj zavesti, zunaj osebka: vsak osebek, predmet je drugemu osebku transcendenten / to vprašanje je stroki transcendentno presega področje stroke

transcendénca -e ž (ẹ̑) knjiž. 
1. lastnost, značilnost transcendentnega: transcendenca smrti / transcendenca boga; transcendenca in imanenca 
2. kar je transcendentno: svet transcendence / religiozna transcendenca 
3. v zvezi s predlogom prehajanjepreraščanje: transcendenca k biti; transcendenca v nebivanje 
♦ 
filoz. transcendenca po Sartru dejstvo, da se da preseči določena kakovost, stanje bivanja

Na podlagi definicij, lahko rečemo, da Transcendentalni svet ni neki abstraktni svet, ki živi samo v domošljiji nekogaršnjega fanatika in norca. To je ralni svet, samo je ONKRAJ NAŠE SPOSOBNOSTI ZAZNAVANJA.

Do pred 4 desetletij  je Internet veljal za domišljijski, transcndentalni svet. Sedaj pa nam je postala neizbežna realnost.

Do pred kratkim je enako veljalo za nano-tehnologiijo in za veriženje blokov. Za neke je še vedno izmišljotina, da je Zamlja okrogla. 

Pred 35. leti je tudi piza še bila "transcendentalna". Prva picerija se je v Krškem odprla preko puta Zdravstvenega doma. Tako sem je tudi jaz naročila, ko sem bila dežurna. In - bila mi je nagravžna. Sploh je nisem mogla pojesti. Po tem prvem preizkusu je minilo precej časa, da sem jo ponovno poskusila. In takrat mi je bila super. Sploh nisem mogla razumeti, zakaj mi je prvič bila tako zalo nagravžna.

 

Pred 27 leti je možnost, da se da preživeti brez mesa v prehrani veljala za transcendentalno--nemogoče, izmišljeno, nekaj, kar zagotovo pelje do hudih okvar in celo do tega da človek ponori. 

Ljudje z Gorjancev pa še vedno niso mogli sprejeti, da lahko si živ brez da piješ vino. Mene so čudno in nejeverno gldali, ko sem trdila, da nikoli nisem pila alkohola. Tudi dojenčkom so še na stekleničko dajali vinčka "za moč". Patronažne sestre so se močno namatrale, ker večina ljudi, zaradi strahu, da bi jim otrok izstradal še ni sprejemala mnenje, da alkohol ni za dojenčke.

Tako je sedaj tudi svet, ki ga ponuja Transformna osebnostna trapija transcendentalne -  izven našega spoznavnega sveta in izven naše sedanje sposobnosti dojemanja.  Ni pa nič manj konkreten, kot ta, ki ga je ustvaril internet ali picerije.

Uporabite svoj raziskovalni duh in hrabrost, in stopite naprej, da ne bi v svoji duhovni rasti in zaznavanju ostali še naprej v tej kameni dobi, kjer se človek sedaj še vedno nahaja.

TRANSCENDENTALNI SVET, Kornelija Pope Toth s.p.

Matična št: 8318310000

DŠ: 64102050

Kontaktni podatki 

dr.sci.univ.  Kornelija Pope Toth dr. med.

Grajska 41

4260 Bled

tel: 040 36 09 36

e-mail: kornelija.pt@gmail.com

Skype: Neli.Toth

 

Za dodatne informacije sem vam na voljo vsak delovnik med 7 in 9 uro.

Podatki za plačilo:

TRR: SI56 3000 0001 3202 609

Sberbanke

Za sklic navedite SI00-“datum vplačila"

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now