top of page
pasica za Logiko.png

Logika - primeri iz prakse

PROBLEM NULTEGA KORAKA

L1

     1. Maja mi je en dan pridrvela, vsa razburjena zaradi ugotovitve. Povedala mi je, kako je znala premišljevati, da zraven velikega števila »grehov« ima le eno dobro lastnost. To pa je, da vedno druži dano besedo. 

Tisti dan pa se je ujela pri tem, da je že tretjemu človeku za isti termin obljubila nekaj. Ni mogla verjeti, kako se ji to lahko pripetilo. Vsa razburjena je se je nanjprej obrnila na moža in mu potožila. Na to je on mirno pripomnil, da vsi vedo, da je ona takšna.

Na to se je razjezila na moža, kako ji lahko reče tako nekaj. In za tolažbo odvihrala svoji hčeri. Ona pa je tudi mirno mahnila z roko z besedam: »Mama, saj vsi vemo, da ti nikoli ne držiš besede«

 

Največrkat ravno tam se skriva naša največja hudobija, kjer smo prepričani, da smo neoporečni.

 

     

 

     2. Radislav je bil očka punčke, ki je bila pri meni v terapiji. Ker so mi pri terapiji otrok mamice najbolj pomembne, z njim se nisem veliko družila. Občasno sva imeli kakšen pogovor, ko je prišel zraven. Bilo je videti (pa tudi sam je tako trdil) da mi sledi in da je tako demokratičen do otroka, kot jaz govorim.  

In takrat se je zgodilo, da je punčka dobila neko rahlo vročino. Nič posebnega.  Ko sem jo spraševala tudi o tem, kaj ji paše jesti in piti, ona je omenila sladoled, ki pa ga ji njen oče ni hotel dati.

Mislila sem, da tudi pri Radislavu gre za prepričanje, da pri bolezni moraš piti vroč čaj ne pa jesti sladoleda. Zato sem mislila, da bo dovolj nekaj pripomb, pa da bo razumel in sprejel otrokovo željo.  

Na to pa je on jezno eksplodiral name in zabičal, da on otroku ne bo dajal sladoleda.

Njegov odzvim me je močno pesenetil. Na sploh ko ni popustil tudi po tem ko sem mu bolj podrobno razložila, da pri tem blagem bolezenskem stanju tudi sicer nihče ne predpisuje omejitve, v moji tapiji pa je zelo pomembno, da otrok dobi to, kar potrebuje. 

 

To je bilo moje prvo srečanje s stanjem »lažnega boga« pri ljudeh, Pri Radislavu je bilo vidti, da vpošteva božje vodstvo. V resnici pa se je sam postavil za boga. Posnemal ga je, ne pa ga vpošteval in tudi drugemu ni dovolil, da bi ga vpoštevali. Terjal je, da vpoštevajo njega. Ta bog v tej sutiaciji pa je bila POTREBA po sladoledu pri sicer neproblematiči punčki. 

 

 

 

     3. Mlada učiteljica mi je opisovala sebe, od otroštva naprej. Podrobno je opisala, kako je manipulirala z mamo in babico, kako jim je lagala in kako je bežala s pouka in pohajkovala.

Nič posebnega! Poslušala sem, brez da bi to izzvalo v meni kakršnekoli reakcije. Pač en simptm, da bi lahko našla primerno terapijo za trenutne njene probleme in nič drugega.

Ne vem več, kako je prišlo do tega, da je ona začela trditi, kako je ona vedno bila priden otrok in ubogljiva. Inzistirala je, naj se jaz strinjala z njenim sklepom o sebi, čeprav ta sklep ni odgovarjal dejstvom o njej, ki jih je sama povedala.  

Vprašala sem jo ali ona – kot učiteljica ima za pridnega učenca, ki beži s pouka. Seveda ne. Terjala me je pa naprej, da se strinjam z njenim sklepom. To nisem mogla narditi in je šla stran.

Zadnjič sem jo videla, ko je sedmič prišla in me na njen klasični način začela izsiljevati. 

Postalo je jasno, da ko me ne uspe prisiliti, gre na razne duhovne vaje in terapije, meni pa pride nazaj, podkovana z novim znanjem in metodam kako naj bi me prisilila da sprejmem to kar ni bilo res.

Še zdaj mi ni jasno, kaj takšni ljudi mislijo. Homeopatska teapija je primerna, če vpošteva značaj človeka. Če ga ne, ne more priti do uspeha. Z druge strani, če bi sprejela njeno »stališče« ta njena iluzija o njeni pridnosti še naprej ne bi postala realnost in ne bi spemenila dejstva.

 

 

 

     4. Moji pijančki z Gorjancv pred 40 leti so vedno trdili, da so bolni zaradi »postane vode« Bilo jih je precej, ki so imeli že čisto uničena jetra in posledično temu ascites (vodo v trebuhu, da je trebuh bil veliki kot da bi rodili petorčke) vendar oni so še naprej trdili, da oni le ne pijejo ali »samo za potrebo« a bolni pa so zaradi »postane vode«.

 

 

     

     5. Lidija mi je bila edina prijateljica po otroštvu. Bile sva enakega »kalibra«. Zelo rada sem jo imela vendar po končanem študijo smo se razšli. Enkrat mi je pa pripeljala svojo nečakinjo v teapijo. To je bilo najino prvo srečanje po zelo dolgem času. Rada bi z njo delila svoj znanj in izkušnje vendar ni bila zainteresirana. 

Ne vem več kako smo prišli do lažnobogovske manipulacije. Ona mi je opisovala kako ona manipulira. V popolnosti se zaveda, da je to hudobija vendar—njej to odgovarja! Zakaj bi ga predelala!?

 

 

 

     6. Oseba X je tudi prej že sodil v neko krščansko ločino. Po osamosvojitvi je postala demokrščanske stranka zelo popularna. Tako se je X učlanil in takoj so ga izvolili na vodilni položaj. Vendar ni ravno bil sposoben in za naslednji mamdat ni bila zagotovljena njegova zmaga. Na to je organiziral molitvene skupine, naj molijo za njegovo izvolitev. Njemu je bilo popolnoma jasno, da je to črnomagisjka manipulacija vendar—njemu je to odgovarjalo. In tudi s tem se strinjal z mano, da je en pošteni ateist bližje bogu kot on, ki se tako postavlja s svojo religioznostjo. Ateist ne zlorablja božje energije za svoje manipulacij in cilje. Vse to ga ni odvrnilo od njegovega početja.

Pripovedoval mi je tudi o tem, kako se zelo ponizno obnaša v cerkvi, tako da so vsi mislili kako je res veren in ponizan kar pa niti slučajno ni bil. V popolnosti se je zavedal tega vendar je to hotel naprej početi. Nisem ga mogla prepričati, da vse to lahko zbaranta in da lahko na božji način dosegne uspeh, ki bo za njega mogoče bolj »na kožo pisan« kot ta vodilni položaj za koga očitno ni bil ravno sposoben. 

 

 

 

     7. Tanja je postavila svojega dojenčka spati. Njihov ritual je bil naslednji: Ona je počepnila zraven posteljica, držala je stekleničko dok otrok ni vse spil. Po tem je odložila stekleničko na tla zraven sebe ona pa je ostala kleče zraven posteljica in božala otroka dok ni zaspal. Ko je zaspal, je pobrala stekleničko in šla ven iz sobe.

Tokret je vse potekalo enako. Vnedar, ko je hotela pobrati steklenico in napustiti sobo, stekleničke ni bilo nikjer. 

Ko je stopila ven iz otroške sobe, je zagledala stekleničko na kuhinjskem pultu. 

Ko je ona stopila v kuhinjo je tudi njen mož prispel domov. 

Tanja ga je takoj napadla, zakaj je iznesel steklenico iz otroške sobe, pa njej ni povedal. 

Mogla se je močno prisiliti, da z razumom ugotovi, da ji nihče ni mogel pobrati stekleničke saj je bila popolnoma sama v hiši. Enako tako z naporom se je spomnila, da je vmes sama stopila ven iz otroške sobe in takrat je iznesla stekleničko. Vendar kljub tem dejstvom v njej je bil tako močan občutek da ona ni temveč je nekdo drugi iznesel steklenico, da se je morala snagom volje držati nazaj, da se ne krega z možem in ga obdolžuje zaradi steklenice. 

 

 

 

     8. Ena mlada gospa mi je pripovedovala, kako je v otroštvu vedno mislila da je ona sonček v družbi in da vsakdo komaj čaka da se igra z njo. 

V tem času, ko je bila pri meni v terapiji se je enkrat slučajno pogovarjala z bratom o otroštvu. Brat pa ji je povedal, da je bila grozna in vsi so se je izogibali. Ostal je samo tisti, ki ni uspel pravočasno ubžati pred njo.

 

 

 

     9. Majo sem že omenila in njeno prepričanje o sebi, da vedno drži besede, ko pa to sploh ni bilo res in to so vsi vedeli.

 

 

 

     10. Marta mi je zamerila, da ji očitam neko hudobijo saj njej pa nikoli nihče ni povdal, da bi imela hudobije – grehe. Vsi je samo hvalijo in jaz sem edina, ki se tako grdo obnašam do nje.

 

Vendar Marta mi je verjela in je le bila pripralvjena narediti svojo lekcijo, ki je bila aktuelna. Po narejeni lekciji so ji prihajale ženske in so jo občudovale zaradi velike spremembe. Ker je hotela preverite ali je res to, kar sem jaz trdila, jih je bolj podrobno spraševala v čem se naj bi spremenila. In vsi so ji trdili na enak način: da je prej bila grozna (in so ji omenili ravno to žlehtnobo, ki je bila naloga in ki jo je predelala. Tudi to so ji povedali, da so jo opozarjali ali poskušali nasprotovati vendar ona nikogar ni hotela poslušati. Zato, če niso hoteli kreg in njeno prizadetost, so ji prenehali govoriti.

Tako se je marsikom dogajalo: misliš, da te vsi občudujejo, čeprav jim greš na živce. Misliš, da ti nihče ne prigovarja. Ti prigovarjajo samo jih nočeš poslušati. Po tem tudi prenehajo. Resnico o tebi pa povedo po tem, ko si se spremenil

 

 

 

     11. Zvezdana. Slučajno sem bila zraven, ko se je Zvezdana hudo rezjezila na osebo, ki ji je, nič zla sluteč omenila, da je slika, ki jo je posnela neostra. Slika pa je res bila neostra!

 

 

 

     12. Ena pacientka me je nekoč poklicala. Po »uradnem« delu smo še ostale na liniji in sva nekaj klepetali. Na to me ona nenadoma ustavi in me vpraša: »Kornelija, ali si opazila, da si mi ravno zanikala mojo trditev in trdila da ni tako«?

Nisem opazila!

Namreč, jaz govorim o tem da je kritika vedno res in da je vedno moramo predelati in nikakor ne smemo odkloniti. Takrat pa sem ravno jaz tako naredila.

Na to sem se zavedala kako sem refleksno odkolonila njeno pripombo z besdami: »ni tako!«

Zahvaljujoč pripombi te pacientke, sem zaznala sloj refleksa kot pomembnega »rezervoarja« hudobij, ki jih ne opazimo. In seveda, spomnila sem se kaj sem zanikala in, zaradi njene pripombe sem lahko naredila eno lekcijo. 

L2
L4
L5
L6
L7
L9
L8
L10
L11
L12
L3

Ker gre za popolnoma drugačne postavitve problemov, kot ste vajeni prosim, da najprej preučite priloženo e-knjigo. V njej so opisani in razloženi pojmi ter izrazi uporabljeni v tekstih. Sicer teksta ne boste pravilno razumeli. 

Transformna osebnostna zadnja.jpg
bottom of page