top of page

ANKSIOZNOST

ANKSIOZNOST (tesnoba, slutnja, strah) kot tudi depresija so blagoslov, ne pa prekletstvo.

To je “božja” pomoč in naslednji (višji) korak v razvoju človeka. Ne pomenita njegov padec temveč NAPREDOVANJE

 

Strahovi raznih oblik so v resnici samo

REAKCIJE NA NEVARNOST,

ki nam jo kaže naš "radarski sistem", oz, signalne lučke na "komandem pultu" našega bitja.

Razširjena je miselnost, da so strah, slutnj in podobni znaki, naši neprijatelji. Zato so vse, danes uporabljane terapevtske metode usmerjene v “premagovanje” straha in tesnobe. To pa pomeni, da je cilj teh terapevtskih metod v resnici: UNIČITI SIGNALNI SISTEM, KI NAS OPOZARJA NA NEVARNOST kot tudi IGNORIRATI, celo UNIČITI naše osebnosti, ki so naši varnostniki in so zadolženi za ta “komandni pult”. 

Bolj ko kričijo, v želji predreti v našo zavest z opozorili, bolj se jih otepamo. In bolj ko jih hočemo izničiti, oni bolj kričijo, saj nevarnost, ki nam radarji kažejo postaja samo vse večja. 

 

Vse pa je enako, kot v avtu. 

Ustraši nas, ko na enkrat zasveti rdeča lučka na komandni plošči. Kljub temu je ne razbijamo, ne gledamo stran, ne pomilujemo jo z “ljubečimi besedami”, ne koristimo mantre pozitivnih afirmacij in NITI SLUČAJNO NE VOZIMO NAPREJ, kot da se nič ne bi zgodilo. 

Tudi tega se zavedamo, da sami nimamo kaj brskati po avtu in se zmišljevati ukrepov.

 

Vemo dobro, da signalno lučko, ki sveti, moramo pogledati od blizu, da točno zaznamo kaj nam kaže. Po tem pa poiščemo napotke, kjer je točno napisano za kaj gre in kaj je za narediti. Enkrat bo potrebno naliti olje v motor, drugič bomo morali nujno do serviserja. Lahko pa da avto ne spelje, ker nismo dobro zaprli neka vrata ali nismo zapeli varnosti pas. 

 

Zakaj se ne spomnemo te preproste logike, ki velja za avto (in še za vse na tem svetu) uporabiti tudi takrat, ko gre za nas?

Ko gre za naš avto, niti slučajno ne bi pomislili tako neodgovorno ravnati, kot ravnamo, ko gre za nas same.

 

ZDRAVLJENJE ANKSIOZE / STRAHA

Pri Transformni osebnostni terapiji (TOT) počnemo na enak način, kot to počnemo pri avtu.

Najprej se približamo strahu (prestrašeni osebi) v nas.

 

Tudi neke druge, danes uveljavljene metode, se (na videz) na enek način približajo strahu, vendar pri tem ne gredo dovolj globoko. 

Sicer pa vsi, tudi tisti, ki so se v začetku približali strahu, odreagirajo v bistvu enako NAPAČNO. Bistvo njihove terapevtske reakcije je, da ne jemljejo resno to, kar nam ta strah hoče dopovedati. 

 

Pri Transformni osebnostni terapiji pa vemo, da za tem prvim korakom (približevanja) imamo naprej še nekaj slojev, ki jih moramo odkriti in spoznati, da bi na koncu znali pravilno odreagirati in pravilno rešiti problem. 

V moji terapiji naučite se najprej ločiti “osebo za pultom” od “signalne lučke”.

V nadaljnjem se pa obračamo tej prestrašeni osebi v vas.  Prisluhnemo temu, kar nam hoče povedati. Nič ji ne dopovdujemo, samo povzvedujemo! 

 

Uradni psihologi bi morali, še bolj kot jaz vedeti, da ta prestrašena oseba v nas ima prav. Namreč, ravno to je dokazala v nevroznanost preimenovana psiholgija in ravno na tem gradi markting  svoje profite. (Intervju z Nikolaosom Dimitriadisem, časnik Finance, dec 2016. Analizirano v knjigi: “Nevromarketing razbija iluzije

Ravno na podlagi teh dognanj so izmislili nevrolingvistično programiranje (NLP) in druge metode kako ljudem dopovedati, da so norci in da ni res to, kar so zaznali, čeprav je res, samo največkrat le ni v takšni obliki, kot se ljudje izražajo, vendar to ne spremeni nič na verodostojnosti njihovih zaznavanj niti na opravičenosti njihovih strahov. 

 

Ko smo prisluhnili tej prestrašeni osebi v nas, svojo pozornost usmerimo na  signalne lučke. S pomočjo metod TOT (opisane v knjigi “Transformna osebnostna terapija”) razumeli bomo kaj nam signalne lučke kažejo, kar pa bo omogočilo, da se zadeve postavijo v red. 

Ni nam potrebno PREMAGOVATI strah! Strah bo izzvenel, kot kar signalna lučka v našem avtu preneha svetiti v momentu, ko je urejen problem, na kar je lučka kazala. 

 

Ker gre za naš radarski sistem, (če ga nismo uničili s popularnimi metodami) on vedno javlja kar koli opazi, da je narobe ali neusklajeno. Če ponotranjimo principe TOT, vse bo v življenju tako, kot je to pri avtu, ko zasveti lučka! “Strah” je samo v obliki: “Ups, kaj to sedaj pomeni?”. Izzveni pa takoj, ko se zavemo kaj nam kaže. V tem hipu zavedanja vemo tudi to, kaj je rešitev za problem.

Razen tega naučili se boste:

  • zavedati se realnosti, 

  • zaznati signale in 

  • dobili boste sposobnost biti kos vsem problemom, ki vam bodo prišli naproti. 

Takšen pristop niti takšen rezultat ne nudi ne ena druga terapevtska metoda. 

Za dodatne informacije o terapiji obvezno preberite brezplačne e-knjige:

- Logika, kot terapevtska metoda

- Transformna osebnostna terapija

- Anksioznost in depresija - "božja" pomoč človeku

bottom of page